Rastafari

14 röster
45818 visningar
uppladdat: 2000-11-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
RASTAFARI
Inledning
Detta religionsarbetet ska handla om Rastafari. När jag hör ordet rastafari tänker jag på reggae, färgerna rött gult och grönt samt marijuana. Bakom denna fasaden har jag hört att det ska finnas en religion som jag hade tänkt ta reda på lite mer om.

Historia
1494 började den här historien med att Columbus ”upptäckte” Amerika. Ön han steg iland på var Jamaica i Västindien. Columbus och Spanien erövrade och slaktade all ursprungsbefolkning på ön. Spanjorerna började ta till fånga slavar i Västafrika för att skicka över havet.
Britterna erövrar Jamaica från Spanien år 1655, det är inte förrän nu som slavhandeln kommer igång på riktigt. När britterna tog ön bodde det ca 3000 invånare, 100 år senare hade antalet växt till 375 000. Av dessa var huvuddelen afrikanska slavar som tvingades att jobba på bomullsplantage.
1830 avskaffades slaveriet och alla afrikaner blev fria människor – utan pengar. De bodde i slumtält utan jobb eller pengar. I detta elände började en religion växa fram, en religion som gick ut på att de svarta skulle få återvända hem till Afrika. Man tolkade kristendomen genom ”Svarta ögon”. Man menade att de vita hade ändrat bibeln för att förtrycka de svarta.

Tro
Några av de ursprungliga grunderna var:
· De svarta är bibelns utvalda folk och står över de vita.
· Etiopien eller hela Afrika är himmelriket.
· De svarta hade blivit förvisade till Babylon (Jamaica) för sina nu förlåtna synder.
· Haile Selassie är Messias.
· De svarta ska kräva hämnd av de vita och i framtiden regera världen.

I grunden är Rastafari en kristen religion. Rastafaris använder bibeln som sin heliga skrift, då främst Uppenbarelseboken. Enligt rastas är bibeln från Etiopien men senare modifierad av kyrkan för att passa dess behov. Rastafaris tror på gud, guds namn är Jah efter hebreiskans Yahweh som är israelernas gud i bibeln. Till skillnad från kristendomen finns Jah här på jorden och inte i himlen. Jah finns i varje människa. Rastafaris livsuppgift är att söka Jah inom sig. Den största delen av Rastafari är nog kärleken och budskapet ”One world, one love”.

Marcus Garvey
I början av 1900-talet levde Marcus Garvey, en aktivist som kämpade för de svartas rättigheter. Han föddes i Jamaica där han startade U.N.I.A. (Universal Negro Improvement Association). En organisation vars mål var att förena alla afrikaner oavsett nuvarande hemland under en regering. Han kämpade för att alla svarta som förts till Amerika som slavar skulle få återvända till Afrika. I rastafarikretsar kallas han för profeten. Han sade:
"Look to Africa, when a black king shall be crowned, the day of deliverance is near!”

Haile Selassie
Marcus Garvey blev inte särskilt uppmärksammad av Jamaicanerna under sin levnadstid, men hans profetior levde kvar. Så när kronprins Ras Tafari, senare kallad Haile Selassie av Etiopien blev kejsare över landet hade profetian slagit in och Rastafarin var född.
Babylon system
Babylon är den västerländska världen med kommersialism och materialism som rastas vill undvika. Man tror att de svarta som såldes som slavar blev skickade till Babylon för sina synders skull. Babylon system är en symbol för allt ont i samhället. Målet för rastafaris är ”Let’s get out of Babylon”.

Musiken – Reggae
Runt 1968 utvecklades en ny musikstil på Jamaica, den kallades Reggae. Musiken handlade i början om Rastafarirörelsen och dess historia, en del om kärlek och även om användningen av marijuana. Den absolut största reggaeartisten som någonsin funnits Bob Marley med sitt band The Wailers som gjorde Reggae och även Rastafari stort och känt. Om det inte varit för Bob Marley skulle förmodligen Rastafari vart nästintill okänt. När Bob Marley dog så försvann reggaen helt som mainstream-musik.

Mat – Ital-food
Eftersom Jah bor i varje människa är kroppen Jahs tempel, därför ska man behandla kroppen väl. Varför orsaka smärta genom att döda djur när Jah har skänkt människan förmågan att odla växter och grönsaker. Man ska inte äta konstgjorda matvaror utan enbart sånt som kommer direkt från naturen. Detta kallas Ital-food, efter engelskans Vital food.

Ganja
En stor del inom Rastafarin är brukandet av Marijuana, s.k. ganja. De flesta rastas använder ganja till en mängd olika saker. Under meditationsövningar röker man det rituellt i stora pipor för att komma närmare Jah. Man röker det också i stora ihoprullade cigaretter, askan sparar man till att gnida in på kroppen eftersom ganjan har helande egenskaper. Andra användningsområden är som krydda i matlagning och att göra te på det. Man använder ganja eftersom det är naturligt och skapat av gud och inte människan som andra kemiska droger. Rastafaris dricker inte heller alkohol då detta enbart är destruktivt och bryter ner kroppen.

Språket
Rastafaris har utvecklat en egen version av engelska, där ordet ”I” används mycket. Istället för att säga du, dem, eller vi så säger man I. Uttrycket ”I and I” är också väl använt. Det står för ”Jag och Jah” eller.

Dreadlocks
"Ni skall inte rundklippa kanten av ert huvudhår, inte heller skall ni stympa kanten av ert skägg." (3:e Mosebok 19:27). Rastafaris går hårt på det här och klipper inte sitt hår eller skägg, istället låter man håret växa fritt utan att röra det med vare sig kam, borste eller sax. Man låter det alltså växa fritt såsom Jah har skapat det.

Kvinnosyn
Som i de allra flesta religioner står kvinnan underordnad mannen i Rastafari. Kvinnans plats är hemma, hon ska ta hand om barnen eftersom Jah har skapat kvinnan för att amma och uppfostra barn. Rastafaris är helt emot abort och preventivmedel då detta går rakt emot Jahs skapande av liv, det främjar döden och är att missbruka sexualiteten.
Homosexualitet är också fördömt av Jah, eftersom det gör sexualitet till enbart njutning och inte fortplantning.
Avslutning
Rastafari liknar mer en livsstil och kultur än en traditionell religion. Den är inte organiserad i församlingar och det finns inga präster.

Rastafarin skapades p.g.a. de vitas rasism och förtryck mot de svarta. Då skapade man en religion med grunderna att den svarta människan är mer värd än den vita och ska härska över denna en dag. Det är förståeligt att de svarta inte gillade de vita slavhandlarna och förtryckarna, men att skapa en religion på grunden att den svarta rasen ska härska över den vita samtidigt som man har ett så tun...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rastafari

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2000-11-20]   Rastafari
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=324 [2024-06-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×