Vilhelm Moberg

4 röster
10753 visningar
uppladdat: 2004-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Carl Arthur Vilhelm Moberg som senare skulle komma att bli en mycket känd och omtyckt arbetarromanförfattare föddes i ett fattigt soldattorp i Småland 1898. Efter en förhållandevis kort skolgång började han jobba på ett glasbruk för att hjälpa till och försörja familjen. Vilhelm var trots sin härkomst väldigt intresserad av litteratur och bildade tillsammans med några vänner en bokklubb där de samlade och bytte böcker med varandra. Vilhelms mamma kom från en familj som i flera generationer levt som bönder. Många av dessa släktingar utvandrade till Amerika och under 1910-talet var det väldigt nära att Moberg också skulle emigrera. Föräldrarna lyckades dock övertala honom att stanna i utbyte mot att de skulle försöka få in honom på folkhögskolan, vilket de lyckades med. Därefter fortsatte han sina studier på läroverket och trots sin usla utgångspunkt hade han alltså blivit en välutbildad man. När studierna var avklarade började han jobba som journalist. Han skrev om den svenska landsbygden och dess befolkning under pseudonymen Ville i Momåla. Vilhelm Mobergs första bok hette I vapenrock och linnebyxor (1920). Han hade nyligen slutfört sin militärtjänst i samband med att han skrev den och under ”lumpentiden” hade Vilhelm blivit väldigt antimilitärisk. Något som märktes tydligt i boken som drev fritt med både militärer och värnplikten. Vilhelms genombrott kom dock lite senare i och med boken Raskens (1927).

Därefter rann det på och han skev ett flertal böcker som Långt från landsvägen (1929), De knutna händerna (1930), Mans kvinna (1933), Sänkt sedebetyg (1935), Sömnlös (1937), Giv oss jorden! (1939), Rid i natt! (1941) och Soldat med brutet gevär (1944) Han hämtade mycket inspiration från sin egen uppväxt och många av böckerna var väldigt kritiska och hade en del pacifistiska undertoner. Moberg var väldigt engagerad i det senare ämnet och kunde ofta ses vid olika demonstrationer.

Vilhelm Moberg är mest känd för sin epos om några smålänningars utvandring till Amerika som infattar böckerna Utvandrarna (1949), Invandrarna (1952), Nybyggarna (1956) och Sista brevet till Sverige (1959). Han la ner mycket tid på böckerna och han åkte bl.a. själv till Amerika för att samla in bakgrundsfakta. Trots all beröm och framgång för böckerna påstod Moberg hela tiden att han hade sparat det bästa till sist. Han syftade då på ”Min svenska historia” där han skulle skriva om Sveriges historia från folkets perspektiv. Han hann dock aldrig slutföra projektet då han olyckligtvis avled 1973. Moberg var under sina levnadsår väldigt intresserad och förtjust i teater och skrev även en del pjäser som Kassabrist (1925) och Marknadsafton (1929)



Källor:
http://www.skolweb.se/skolarbeten/read.php?get=1759

http://www.skolweb.se/skolarbeten/read.php?get=1549

http://www.skolweb.se/skolar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vilhelm Moberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-05-23]   Vilhelm Moberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3017 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×