Vilhelm Moberg

2 röster
9911 visningar
uppladdat: 2005-12-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:

Varför jag just valde Vilhelm Moberg var för att han för mig var en intressant författare som levde under en mycket intressant tid där människor levde i ett mycket fattigt Sverige och i vissa fall fick dom flytt utomlands. Eftersom jag har läst böcker av han ( Utvandrarna/Nybyggarna) så föll det mig väldigt intressant eftersom jag är intresserad av den tidsåldern. Även hans politiska åsikter var mycket starka och intresserar mig mycket. Han var en stark människa som klarade av många nederlag. Arbetet kommer handla om hans uppväxt, politiska åsikter och om hans folkkära böcker. Arbetet kommer också att innehåla recensioner om hans olika böcker så luta dig tillbaka och njut av detta intressanta arbete som du snart ska få äran att läsa.


Huvud text;
Uppväxt:
År 1898 den 20 augusti föddes Carl Arthur Vilhelm Moberg mitt inne i den mörka skogen i Algutsboda i Småland. Där växte han upp tillsammans med sina sju syskon, sin mamma och pappa. Familjen var fattig eftersom pappan var soldat så Vilhelm fick en mycket fattig uppväxt.
Han gick bara i skolan fyra månader om året i bara två år. När Vilhelm fyllde 11 år fick ahn sitt första jobb på ett glasbruk där hans jobb var att flytta det nyblåsta glaset till avkylningen. Detta tog han för att hjälpa sin fattiga familjs ekonomi så att denna skulle gå ihop.
Vilhelm som blivande skribent
Vilhelm älskade skolan över allt annat och han älskade att läsa böcker. För att han skulle kunna låna fler böcker så skrev han olika namn på sina låneblanketter tex olika människor från bygden och dom som inte kunde läsa eller till och med från döda människor. När Vilhelm var 12 år startade han en bokklubb med några av sina kompisar som gick ut på att dom samlades och lånade böcker av varandra.
Efter ett tag kom Vilhelm på att han själv ville börja skriva egna historier så han ställde upp i en pristävling som ung skribent i tidningen Brokiga Blad. Han skrev en kort novell om en man med alkohol problem som tillsist kan dra sig ur dom . Det gick inte bra för han eftersom Vilhelm slutade på 18 plats av 20 tävlande. Som pris fick han en plansch över ätbara svampar. Synd bara att Vilhelm inte åt svamp.
En gång hade hans mamma tapetserat om väggarna med tidningspapper och en dag hittade Vilhelm sin favorit bok Den hemlighetsfulla ön på väggen. Eftersom han inte hade läst klart sista delen så rev han ner sista delen och läste den till sin mammas stora missnöje. Vilhelm läste allt han kom över.

Högskoletiden
Under den tiden var det intressant att utvandra till Amerika. Fattiga människor lämnade Sverige i tron på ett rikare och bättre liv i Amerika. Dom hade sett foton på att allt var mycket större där. Att potatisen var lika stora som grisar och mycket mer. Även Vilhelm hade tankar på att flytta dit och speciellt när han hade fått en gratis biljett av några släktingar där. Men hans föräldrar ville inte att han skulle försvinna ifrån dom så dom övertalade att om han stannade så skulle han få gå på högskolan. (eller hette det Realskolan?). Vilhelm bestämde sig för att stanna eftersom det var hans stora dröm att få gå i högskolan. Fast egentligen visste han ju att dom inte hade råd men eftersom pappan höll vad han lovade så sålde han en kull små grisar och så fick Vilhelm börja.
På högskolan fick han det bra. Han spenderade den mesta av tiden i skolbiblioteket. Vilhelm fick även nya vänner. Efter ett tag hade han läst ut nästan alla böcker på biblioteket. Nånting som var ännu bättre förutom böckerna på skolan var amatörteatern.
Hans intresse för teatern och skådespeleri hade precis startat. Vilhelm skickade in en bild i tidningen för att se om något teatersällskap ville ha honom. Eftersom han inte fick något svar svalnade intresset för att bli skådespelare rätt så mycket.
För att Vilhelm skulle ha råd att ta examen började han att arbeta som skogshuggare. 1917 när han var 19 år hade han alla tankar på examen fick han spanska sjukan och fick bli sängliggande i 6 månader. Efter att ha varit väldigt nära döden ett antal gånger blev han frisk. Men som 21 åring kände han sig för gammal för att börja studera igen.

Journalisten:

Vilhelm bestämde sig för att börja arbeta igen. År 1919 började han jobba som volontär på Vadstena läns Tidning. Men som volontär tjänade han knappt några pengar överhuvudtaget. Han började att söka jobb på andra tidningar och samma år fick han jobb på Västra Östergötlands Tidning i Motala. Under pseudonymen Ville i Momåla skrev han artiklar, berättelser om landet noveller. Eftersom Vilhelm var mycket kritiskt fick han inte skiva om redaktörens vänner. Det tyckte Vilhelm var för jävligt så han slutade på tidningen och flyttade hem till hans hemlandskap Småland.
Där fick han genast nytt arbete som gav 7 öre raden. Detta gav han pengar så han kunde gifta sig med sin stora kärlek Margareta som han hade varit förlovad med i många år. Senare fick Vilhelm tre barn. En pojke och två flickor.

Skådespelaren och pjäsförfattaren.
Även om Vilhelm hade fast arbete med bra lön kunde han inte överge sin dröm om att bli skådespelare. Denna gången hade ha tur. Då och då fick han olika småroller som gav någorlunda betalt. Men Vilhelm insåg snabbt att han ville börja skriva pjäser istället. Han gjorde många kända pjäser som Kassabrist och Marknadsafton. Dessa gick hem och blev mycket populära bland folket. Eftersom det blev en sån succé bestämde han sig för att börja skriva böcker på allvar. Han skickade in sina manuskript till olika förlag, men dessa ville inte göra böcker av hans romaner.
Pausen
År 1921 när Vilhelm var 24 år tog alla hans projekt en paus. Han blev inkallad för att göra militärtjänst i Växjö. Men eftersom han var pacifist (betyder att man tar avstånd från krig. Hatar krig över allt annat.) så gick han till Folkets park och dansade om kvällarna. Vilhelm fick sitta i arrest för att han vägrade att delta i tjänstgöringen. Men det tyckte han var lika bra för han tog med sig papper och penna med sig och började skriva sin bok; I vapenrock och linnebyxor. Den handlade om olika befäl och deras fel och brister. En bok med mycket humor. Den såldes i 800 exemplar.
När han väl fick komma ifrån arresten fortsatte han med att skriva romaner och skickade dom till olika förlag. Det var en samling om olika bygdehistorier. Den gav han ut 2000 exemplar. Han sålde inte många. Vilhelm blev inte av med dom förrän efter tio år då han flyttade och hittade böckerna och slängde dom i sjön. Senare fick han höra att det utbrutit fiskepest.

Vilhelm fortsatte att skriva romaner och att skicka in dom. År 1927 fick förlaget Bonnier in en roman om Raskens som dom genast gillade. Romanen handlade om en soldat, hans fru och deras barn. Det blev en succe och det var Vilhelm Mobergs genombrottsroman.

Författandet:
Tillsammans med August Strindberg blev Vilhelm Moberg Sveriges mest kända författare. Alla hans böcker är romaner. Han skriver om fattigdom, det hårda livet på landet, skillnaden mellan fattig och rik. Många av hans böcker är skrivna på småländska och som tur är så har man ju småländsk släkt så man fattade vad han skrev. Vilhelm beskriver miljöerna, intrycken dofterna och han beskriver människorna mycket bra t.ex. utseendemässigt och känslomässigt. Han skriver på ett sätt som känns levande och verkligt.


Lite om dom olika böckerna:
År 1933 när han var 35 år skrev han en kärleksroman. Mans kvinna. 1935-1939 skrev han triologin Sänkt sedelbetyg, Sömnlös och Giv oss jorden. Som handlar om Knut Torings liv. I boken Rid i natt skriver Vilhelm mycket tydligt om hans hat mot nazismen. Under den tiden skrev han olika artiklar och broschyrer bland annat en vid namn; Sanningen kryper fram. Han var en av dom få som vågade säga vad han tyckte och tänka om att Sverige tillät tyskarna att köra genom vårt land på väg till Norge. Det hela slutade med att alla hans böcker förbjöds i Tyskland.
Vilhelm var mycket intresserad av historia så han bestämde i sig för att skriva en serie om utvandringen till Amerika. Resultatet på detta var böckerna Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige och dom två förstnämnda kommer jag att lämna en recension senare på. Denna serie blev en verklig succé som har sålts i många tiotusen exemplar. Serien bestod av 1701 sidor på tillsammans. Varför den blev så populär beror nog på att man har haft släktingar som just har utvandrat.

Totalt har Vilhelm skrivit totalt 18 romaner varav Raskens, Rid i natt, Hans kvinna, Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige har blivit dramatiserade. Och dom är även mest omtyckta.







Vilhelm Mobergs Romaner:
Raskens (1927)
Långt från landsvägen (1929)
De knutna händerna (1930)
A.P Rosell, bankdirektör (1932)
Mans kvinna (1933)
Sänkt sedebetyg (1935)
Sömnlös (1937)
Giv oss jorden (1939)
Rid i natt! ( 1941)
Soldat med brutet gevär (1944)
Brudarnas källa (1946)
Utvandrarna (1942)
Invandrarna (1949)
Det gamla riket (1953)
Nybyggarna (1956)
Sista brevet till Sverige (1959)
Din sista stund på jorden (1963)
Förrädarland (1967)

Vilhelm Mobergs övriga författarskap:

I vapenrock och linnebyxor (1921)
Prinsessan på solklinten (1922)
Inom Baggemossa ägogränser (1923)
Svensk strävan (1941)
Sanningen kryper fram (1943)
Segerstedtstriden (1945)
Hatet och kärlekens diktare: Ragnar Jändel (1946)
Den okända släkten (1950)
Fallet krukmakargatan (1951)
Att övervaka överheten (1953)
Därför är jag republikan (1955)
Komplotterna: affärerna Unman och Selling (1956)
Bondeåret (1966)








Slutet av sitt långa liv:
När andra världskriget bröt ut var han mycket engagerad i rättskandaler och han kämpade mot censur, rättsröta, korruption, förtryck och maktmissbruk. Inom dom områdena framförde han sina åsikter genom debatter, tidningar och böcker samt uttalanden. Strax efter allt detta drog han sig tillbaka genom att köpa en gård som han själv drev. Vilhelms liv blev bara tråkigare och tråkigare för varje dag som gick. Han kunde inte skriva lika bra som han brukade och bestämde sig för att om han inte kunde skriva längre var livet inte värt att leva så vid 75 års ålder skrev han en lapp:
”Klockan är tjugo över sju, jag går att söka i sjön, sömnen utan slut”
Vilhelm Moberg gick sedan ner i sjön och dränkte sig själv. Då slutade denna mycket älskade författare sitt liv.





Sammanfattning:
Vilhelm Moberg växte upp fattigt i Småland. Trots detta fick han gå i högskola. Han var mycket intresserad av böcker och läste allt han kom över. Strax innan examen blev han sjuk. Han drabbades av spanska sjukan. Då hade han flyttat till Vadstena. Han återhämtade sig och började jobba som volontär. Sen fick han jobb på en annan tidning i Motala. Det tjänade han inte särskilt my...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vilhelm Moberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-28]   Vilhelm Moberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5499 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×