Vilhelm Moberg

7 röster
19402 visningar
uppladdat: 2003-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vilhelm Moberg
Vilhelm Moberg föddes 1898 i byn Moshultamåla, Algutsboda i sydöstra Småland. Hans far, Karl, var knekt och familjen bodde på rotens soldattorp. Vilhelms mamma Ida hade sex syskon som alla hade utvandrat till Amerika och de skickade hem dollarbidrag till sin gamla mamma, Vilhelms mormor Johanna. Med hjälp av bidragen kunde man 1907 återköpa mormoderns födelsegård. Vilhelms familj flyttade dit och blev alltså självägande bönder. Även om det aldrig fanns något överflöd gav torpet och senare gården alltid någon liten avkastning. Barnen såg sig som rika för de hade tillgång till alla möjliga lekplatser i skog och mark. Den småländska naturen kom att betyda mycket för Vilhelm och det märks i hans författarskap.
Under Vilhelms korta tid i folkskola (2 år och 4 månader) läste man mest kristen litteratur. Vilhelm hade en stor läshunger och utnyttjade varje tillfälle att även få tag i ”världsliga” tidningar och böcker. Han började tidigt skriva egna berättelser och några blev faktiskt publicerade i tidningar. Under större delen av tonåren arbetade Vilhelm inom jordbruket och på glasbruk. När han var 18 år var det mycket nära att han utvandrade till Amerika men modern ville inte ”förlora” sin ende son till Amerika. Vilhelm gav efter för övertalningen och blev lovad att få gå på folkhögskola istället. Efter en vinter på Grimslövs Folkhögskola ville ”Ville” ta examen men han blev dödligt sjuk i Spanska sjukan och fick avbryta, sedan var pengarna slut.
Under flera år försörjde sig Vilhelm inom journalistiken. Han hade mindre tjänster på lokaltidningar och författade parallellt. År 1923 gifte han sig också med Margareta. De fick med tiden tre barn. Vilhelm ville ändå bli författare på heltid. Han kämpade på och skrev noveller, pjäser och romaner. Novellerna sattes in i tidningar och gav lite pengar och det gjorde också pjäserna. Ändå var det böcker Vilhelm helst ville skriva. Han skickade sina alster till alla möjliga bokförlag med många refuserades. Tidvis var Vilhelm väldigt nedstämd, han kände sig värdelös.
1927 kom äntligen det riktiga romangenombrottet, det var Raskens. Från början var Raskens ett antal fristående noveller om soldatfamiljen Raskens liv och öden och Vilhelm beslöt att skriva en hel roman om familjen. Böckerna fortsatte att komma i rask takt och vissa sålde riktigt bra. Vilhelm var aldrig rädd för att framföra sina åsikter. 1941 kom romanen Rid i natt! som handlar om småländska bönders frihetskamp på 1650-talet. Boken är egentligen en reaktion på politiken som fördes i Hitlertyskland.
Det av Vilhelms verk som blivit mest känt är Utvandrarserien. I fyra romaner får man följa en grupp smålänningar som utvandrar till Amerika på 1850-talet. Idén hos Vilhelm att skriva en roman om småländska utvandrare sägs ha uppkommit redan på 1930-talet men grunden till hela utvandringen – de usla förhållandena för arbetarklassen i Småland hade ju funnits med Vilhelm ända sedan barndomen. Vilhelm var förvånad över att det inte fanns någon omfattande historieskrivning om utvandringen som han ansåg var ”den största händelsen i nyare historia”. Vilhelm var noga med att allt påhittat skulle stämma faktamässigt och därför kan man på kartan exakt följa Karl-Oskars och Kristinas väg mot det nya landet.
Det tog Vilhelm tolv år att skriva serien. Hela projektet krävde enormt mycket förarbete och Vilhelm lär i efterhand ha sagt att om han vetat vilken tid det skulle ta hade han aldrig gett sig in i det hela. Den första boken, Utvandrarna, kom ut 1949 och den sista, Sista brevet till Sverige, kom ut 1959.
Vilhelm Moberg skildrade genom hela sitt författarskap de småländska småbrukarna och den fattiga arbetarklassen. När Vilhelm var 75 år gammal ansåg han att han var färdig med sitt liv – han had...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vilhelm Moberg

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2004-10-05

    Väldigt informationsrik och in

  • Inactive member 2007-10-06

    sådär...

Källhänvisning

Inactive member [2003-09-18]   Vilhelm Moberg
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=2311 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×