Antikens författare sammanfattning

22 röster
58717 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning av kända ”författare”
Klassikerboken.

Homeros:
Denna mannen ska ha varit en diktare på 800talet f kr, men egentligen vet ingen vem han var.
Det kan lika gärna ha varit en grupp av människor eftersom Homeros står för vittne. Andra säger att det var en kvinna, men vi antar att de är en man.
Det sägs därefter att han har skrivit två epos* på hexameter*; Iliaden och odyssén.
I många år tusenden trodde man att denne mans historier var helt tagna ur tomma intet. Det var inte förens Heinrich Schliemann år 1873 fann ruinerna av Troja. Detta blev en av historiens allra största arkeologiska sensationer.
Iliaden är den epos som skildrar kriget mellan Troja och Sparta utan att ta parti för någons sida. Några krigare kommer man närmar in på skinnet och får veta lite hur de tänker.
Berättar hur grekerna över vinner Troja med en stor trähäst, den trojanske hästen.
Odyssén är den epos då man får följa den unge Odysseus hem från kriget och allt vad som händer på vägen. I denna berättelse är människorna mer mänskliga men det förekommer gudar i den. Odysseus ska också ha varit väldigt listig.

*Epos= Vers
*Hexameter= ”pulsen i versen”

Sapfo;
Mellan Mindre Asien och Grekland ligger det en ö vid namn Lesbos. På den ön bodde under 600talet f kr en kvinna vid namn Sapfo. Om henne vet vi mycket lite men det finns många legender krig denne mystiska kvinna.
Hon tros har varit en prästinna i ett Afroditetempel, eller föreståndare för en flickskola där hon undervisade flickorna i bl.a. filosofi.
Det man vet säkert var att hon skrev underbar poesi.
Oftast kärleksdikter till andra kvinnor.
Många tror därför att det kan vara en fråga om homosexuallitet.
Just ordet lesbisk är uppkallat efter ön Lesbos men ingen vet om Sapfo var lesbisk eller ej.
Sapfo ska ha uppfunnit Sapfos, en versform där de tre första raderna har elva stavelser och den fjärde fem.

Sofokles;
Sofokles föddes runt 495 f kr och dog 406 f kr och föddes i staden Kolonos nära Athen.
I trettioårsålder vann Sofokles ett pris för bästa drama på en Dionysosfestival, där folk tävlade i tre dagar om vem som skulle vinna det åtråvärda priset. Som sagt gick priset till Sofokles, som har blivit en utav de mest betydelsefulla ”författare” som har funnits inom teaterhistorien. Av det påstådda hundra verk som Sofokles sägs ha skrivit finns bara sju utav dem kvar och det viktigaste är Kung Oidipus.
Kung Oidipus är en berättelse om att Oidipus är kung i staden Thebe, men i staden råder pest och ondska. Men när han går till en spåman för att be om råd får han bara undvikande svar. Oidipus kom till staden Thebe efter att den gamle kungen, Laïos hade hittats mördad. Oidipus stannar i staden och efter att ha hjälpt dem på många sätt gifter han sig med Iokaste, änkedrottningen.
Oidipus kom egentligen från staden Korinth men flydde där ifrån när han fick veta av en spåman att han skulle döda sin far och gifta sig med sin mor. På flykten möter han en herre som hotar honom och det slutar med att herren möter döden.
Snart får han veta att han hade haft fosterföräldrar under hela uppväxten och hans egentliga föräldrar var, mycket riktigt den mördade kungen, Laios , och Iokaste.
Det slutar tragiskt med att Iokaste hänger sig och Oidipus sticker ut sina egna ögon.

Euripides;

Euripides levde någon gång mellan 480 - 406 f kr alltså under samma tid som Sofokles levde. Men till skillnad från Sofokles var Euripides en enstöring, sökare och experimentator. I dionysiska tävlingarna, samma festival som Sofokles vann i, kom oftast Euripides sist. Men det var något i hans pjäser som ändå lockade publiken, som med Medea där han får en att tycka synd om den egentliga ”boven”. Euripides skrev ofta om förbjudna ämnen och i dramat Hippolytos berättar han om en kvinnas kärlek till sin styvson.
Hippolytos handlar om vackra Faidra som är gift med Kung Theseus men blir häftigt förälskad i hans son hippolytos eftersom kärleksgudinnan Afrodite blir sur på hippolytos för att han inte ägnar sig åt kvinnor och därför gör hon så att faidra faller pladask. När han får veta detta blir han rasande och faidra blir förkrossad och hänger sig. Efter sig lämnar hon ett brev som hämnd på hippolytos där hon berättar hur han försök förföra henne. Kung theseus blir rasande och skickar hans son på landflykt där han senare råkar ut för en olycka.

Aristofanes;

Aristofanes var den författaren som stod för de mesta komedierna i athen på 400-talet. Aristofanes drev ofta med dåtidens kändisar och var väldigt frispråkig. Sokrates var en person som Aristofanes absolut inte gillade och det visar han i pjäsen molnen genom att måla upp honom som ordvrängare och en ungdoms förförare. Beskrivningen i berättelsen var orättvis mot Sokrates.
Aristofanes var en bitter herre som troligen inte gillade nymodigheter, men hans elakheter hade sin charm och när han spelade upp pjäserna använde han allt som fanns. Han var också en pacifist alltså en fredsälskare. Han levde ju på 400-talet då athen förde krig mot Sparta så redan i sin första pjäs förbarmade han kriget. I många av hans pjäser kommer han tillbaka till detta ämne. Den berömdaste pacifistiska komedin heter Lysistrate och betyder nedrusterskan.
Lysistrate handla om denne kvinna (Lysistrate) som får alla kvinnor i athen att sexstrejka så länge deras män krigar. Det var inte lätt att få med sig kvinnorna från en början eftersom de också var rätt pilska av sig. Men när hon väl får med alla så slutar det med att männen slutar kriga och det har en stor fredsfest tillsammans.
...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Antikens författare sammanfattning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-05-24

    gött!

  • Inactive member 2011-12-14

    vadå? Sofokles föddes runt 495 f kr och dog 406 f kr, går ju inte ihop :S:S

  • Inactive member 2012-04-19

    Albin: Haha, jodå, det går nog visst ihop i och med att det var före kristus, man räknar till noll innan det ökar igen. Om han levde mellan 495 FÖRE kristus och 406 FÖRE kristus blev han 89 år gammal.

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Antikens författare sammanfattning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3311 [2024-07-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×