Franska Revolutionen

5 röster
38385 visningar
uppladdat: 2000-12-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Franska Revolutionen

”Frihet, jämlikhet, broderskap!”

Frågeställning: Var Franska Revolutionen bra för Europa?

Folket

Frankrikes folk var uppdelat i tre stånd. Det första var präster, det andra adeln och det tredje resten av folket.
Prästerna och adeln hade förmåner, t.ex. att dom i stort sett slapp betala skatt, men adeln och prästerna hade också skyldigheter. Prästerna bad för alla, adeln stred för alla och vanligt folk betalade för alla. Ordspråket beskrev det gamla Frankrike. Ungefär 80% av det franska folket bodde på landet. Deras land ägdes av antingen adeln eller kyrkan, och bönderna ville att dom också skulle betala skatt.
Det var privilegier som adeln hade fått för hundratals år sedan, som upprörde bönderna. Adeln hade fått mindre pengar på grund av inflationen, som hade kommit till av det handelskrig mellan England och Frankrike i mitten av sjuttonhundratalet. Kriget kostade mycket för den franska staten och mat och andra varor steg, och pengarna fick ett mindre värde. Adeln levde ju på sina ägor, och bönderna betalde för att bruka deras gjord. Pengarna blev ju mindre värda och adeln och kyrkan fick mindre pengar. Det gjorde att de för att få mer pengar tog avgifter, t.ex. vid broar och kvarnar, och det gjorde bönderna arga.

De som bodde i städerna kallades borgare, och det var dom sysslade med hantverk och handel. En liten grupp av borgarna var storborgare och gjorde stora internationella affärer. Det hade vart en svår missväxt åren 1788 och 1789. Så brödet steg snabbt i pris och oron steg även i städerna.


Voltaire

Voltaire skrev att varje människa ska ha rätt skaffa sig en egen uppfattning och ha rätt att föra fram en egen åsikt om saker och ting. Även att alla har rätt välja religion, att få vara kristen, buddhist eller ateist. Han gjorde satir på dåtidens adelsmän och präster och fick folket på sin sida.


Rousseau

Han kritiserade direkt kungen, och sa att kungen var vald av gud, och om kungen misskötte sig så hade folket rätt att avsätta honom. Han kritiserade även klyftorna mellan de rika och de fattiga.


Revolutionen börjar

1780-talet var franska staten bankrutt och regeringen krävde att alla jordägare skulle betala skatt. Detta var en första gnista till revolutionens start. De privilegierade stånden protesterade mot detta och revolt utbröt i de flesta franska städerna. Kungen var nu tvungen att sammankalla generalståndena. Versailles 1789, krävde det tredje ståndet med 600 medlemmar att man skulle rösta individuellt men detta ville inte de två andra stånden med 300 medlemmar var. De krävde att varje stånd skulle ha en röst. I juni bildade det tredje ståndet något som kallas nationalförsamlingen. Detta innebar att de hade rätt att bestämma om skatterna eftersom de representerade nationen. De två andra stånden anslöts sig senare vilket gjorde att kungen var tvungen att gå med på deras krav.

Den riksdagen skulle försöka skaffa fram pengar så att de kunde lösa den ekonomiska krisen och stifta nya lagar som skulle göra landet modernare.
Men rykten sade att kungen skulle samla ihop trupper från Versailles och Paris för att störta nationalförsamlingen. Folket bestämde sig för att använda vapen, och de stormade Bastiljen, som var en gammal borg som fungerade som fängelse den 14:e juli. Det peppade bönderna som började förstöra storgods runt omkring i landet. Nationalförsamlingen hade ingen koll på dessa bönder, men de gjorde ändå som de flesta i nationalförsamlingen önskade. Adelsmän började avsäga sig sina privilegier för att alla skulle vara lika inför lagen och beskattas lika.

Nu blev det lugnt i landet i 2 år framöver. Den försökte lösa den ekonomiska krisen genom att auktionera ut kyrkans jord, och allt som alla kloster och kyrkor ägde tillföll staten. Kungafamiljen försökte så som många andra försökt, att lämna landet. Men de upptäcktes nära gränsen till Belgien. Kungen anklagades för förräderi och dömdes till avrättning genom giljotin, och hans fru, drottningen, avrättades även hon senare. De allra hårdaste revolutionärerna, jakobinerna, fick nu överhanden. Jakobinernas ledare, advokaten Robespierre bestämde att alla män skulle göra värnplikt, och det var den värnplikts armén som räddade Frankrike och Napoleon i krigen. Han sade sig företräda folkviljan och ville utrota alla som motarbetade revolutionen. Omkring 35.000 avrättades i giljotinen. Ca procent var adelsmän, 6 procent präster och 14 procent förmögna borgare. Alltså var det en hel del bönder som Robespierre avrättade, hela 70 procent var bönder.

Revolutionen väckte entusiasm i både USA och Europa, ståndssamhället var inte populärt någonstans. Revolutionen skrämde också, speciellt bland furstar och människor i de högra stånden, och det ledde till krig mot det revolutionära Frankrike, Österrike och Preussen 1792. 1793 kom även Storbritannien och Holland med i krigen.



Krig

Frankrike införde allmän värnplikt efter att Frankrike hade börjat sprida revolutionens ideér till hela Europa och nu låg i krig med nästan hela Europa. Nu var det enligt en ny grundlag fem diktatorer som hade makten i landet, men egentligen var det militären som hade makten. En ung officer, Napoleon Bonaparte, steg snabbt i graderna och blev general. Han kom tillbaks från ett framgångsrikt krig mot Italien och Egypten, och han störtade de fem diktatorerna 1799 och skrev en ny grundlag.
Nu styrdes Frankrike av tre konsuler, och Napoleon utsåg sig själv till första konsul. Han utsåg sig även själv till Kejsare senare. Påven var där, men han satte på sig kronan själv.

I Napoleons lagbok Code Napoleon stod det att alla skulle stå lika inför lagen och inga skulle ha några privilegier. Han var en väldigt duktig krigsherre , och hade lagt nästan hela Europa under sig och 1810 var rankrike som störst då han tvingade dom andra länderna att gå i förbund med honom. Under kriget mot Spanien så startades vad som idag kallas gerillakrig. Gerilla kommer från spanskans ”guerrilla” som betyder ”litet krig”.

Gerillakriget i Spanien var väldigt blodigt, eftersom gerillasoldaterna var klädda som civila, så dom franska trupperna visste inte vilka som var soldater och inte soldater, så dom avrättade nästan alla spanjorer dom såg.
Men Napoleon lyckades aldrig på haven och förlorade mot Amiral Nelson vid Trafalgar utanför Spaniens kust.

Men Napoleons krigslycka vänder då han anfaller Ryssland 1812 med 600.000 man. Ryssarna vek tillbaka och brände broar, matförråd och åkrar fram fransmännen. Napoleon intog Moskva med hopp om att ryssarna skulle be om fred, men han misstog sig. Då var fransmännen tvungna att dra sig tillbaka innan vintern kom. Under återtåget tillbaks till Frankrike så blev den 600.000 man starka armén nästan förintad av ryska trupper och kyla.
Men år 1813 besegras Napoleon av brittiska, ryska, tyska och österrikiska trupper vid Leipzig i nuvarande Tyskland. Han förvisas till den lilla ön Elbe vid Italiens västkust, men Napoleon lyckas fly samt ta sig tillbaka till Frankrike och samlar ihop en ny armé. År 1815 besegras han dock igen vid Waterloo i nuvarande Belgien.

Då förs han till den ensliga ön S:t Helena och bevakas av engelska trupper. Napoleon dör år 1821 i fångenskap.
Under sitt liv lyckades Napoleon dock starta industrialiseringen och sammanföra länderna Italien och Tyskland från att ha vara flera småstater.


Wienkongressen

En samling Kungar, Prinsar och diplomater samlades 1814-1815 för att bestämma Europas karta efter ungefär 20 år av krig. Från början var det Storbritannien, Ryssland, Österrike och Preussen som dominerade i kongressen. Men senare släpptes även Frankrike in i kongressen. De skulle göra något för att ingen ny Napoleon skulle kunna försöka erövra Europa igen. De bestämde sig för att ge Frankrike starka grannar så att dom kunde försvara sig mot eventuella anfall. Belgien slogs ihop med Holland, Preussen kom att gränsa direkt till Frankrike genom att Rhenlandet blev Preussiskt. Österrike fick en stark ställning i Norditalien och Schweiz blev neutralt.
De franska arméerna hade under kriget förstört många av de Tyska och Italienska furstendömena, och det var omöjligt att ersätta dessa. Så Tysklands karta ändrades så att de 400 självständiga staterna som funnits innan nu bara blev 38, och dessa bildade en union, Tyska förbundet. Även Italiens karta ändrades på detta sätt.

Wienkongressen beslutade sig för att försöka motarbeta alla krafter som skulle försöka rubba ordningen som nu gällde.



Svar på frågeställning

För att svara på frågan ”Var Franska revolutionen bra för Europa”, måste vi definiera vad som skulle kunna vara bra:

Bra

1 Man blev av med ståndssamhällena, vilket innebar:
2 Prä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Franska Revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2000-12-07]   Franska Revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=341 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×