Franska Revolutionen

17 röster
23329 visningar
uppladdat: 2005-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

I detta arbete har jag valt att arbeta om Franska revolutionen, detta delvis p.g.a. att det är en av dem händelserna som intresserar mig mest.
Alla har vi ju hört/sett folk som drar vitsar och relaterar sina gester till historiska händelser. Är inte detta då ett uppror som kan förmedla ett budskap, väcka känslor som sorg och glädje. En historisk händelse som kom för att prägla vårt dagliga samhälle, där den franska fanan stod i top som en tjutande signal om demokratiskt tänkande, makt åt folket var dess grundliga budskap.

Bakgrund

Kungamakten i Frankrike byggde på ett feodalt system där Kung Ludvig XVI stod som enväldig härskare. Ett system som fungerade som en pyramid, han hade landsmän i form av vasaller och biskopar som ägde mark under en e d där dem i utbyte lovade sig bistå kungen med råd och dåd. Samt bönder som ståndpelare för hela pyramiden. Feodalism kommer av ordet FEUDOM som betyder boskap, gods, och län. Den katolska kyrkan hade även den mycket makt då religionen hade en stor betydelse för folket, men alla som tillhörde kyrkan som t.ex. Präster och adelsmän slapp betala skatter, samt att dem hade tillstånd till att driva in skatter, medans det vanliga folket fick betala skyhöga skatter trots att dem var på svält vägen.
Den franska staten hade väldigt dålig ekonomi p.g.a. alla krig dem var med i, det sjuåriga kriget hade sugit ut dem sista slantarna av staten och dem var nära på att gå i konkurs. Detta tyckte ju självklart inte bönderna va rättvist då dem var dem som fick betala dem skyhöga skatterna. När Kung Ludvig XVI vägrade sänka skatterna så ville folket avsätta honom från tronen och börja ta besluten i egna händer. Vid detta skede hade ryktena om bastiljen börjat.

Ryktena om bastiljen

Efter att ha läst i ett gammalt lexikon, insåg jag mig själv tro att orsaken till stormningen av bastiljen var p.g.a. Att kungen avskedade finansministern Jacques Necker. Men efter lite mer tänkande och läsande insåg jag att ”det finns ju flera olika historier om du slaget gick till”. Vilken är den mest trovärdiga frågade jag mig själv. Nästintill alla källor talar om för en att Revolutionen började den 14 juli år 1789, datumet då bastiljen stormades av folket. Jag själv tror inte det går att sätta ett finger på vilket datum/år revolutionen igentligen började, det är därför jag döpt denna rubrik till ”Ryktena om bastiljen”.
I juni 1789 samlades det en riksdag i paris, ryktena spreds sig fort och folket trodde att kungen planerat en kupp för att behålla sin plats på tronen. Det hade pratats om att bastiljen var ett vapenförråd, samt ett fängelse för poliska fångar som måste befrias. En stor grupp människor patrullerade den 14 juni mot bastiljen i sökande efter vapen. Vid portarna möttes dem av befälhavaren på Bastiljen, han gick med på att förhandla med folkmassorna. Han lovade även att inte öppna eld mot dem, men när dem upproriska parisarna kom så beordrade befälhavaren sina män att öppna eld trots att han lovat att inte göra detta. Många parisare föll till offer av soldaternas vapen, men dem som var kvar blev bara argare. Under löfte till sina soldater sade han att dem skulle skonas om dem öppnade portarna men ack, som ett slut på intagningen av Bastiljen triumferade man med befälhavarens huvud uppsatt på en stång.

Som jag berättade innan, ja tror inte det går att sätta ett finger på ett exakt datum då franska revolutionen bröt ut. Jag anser att historiska händelser är en sorts av mytblandning av sanning och påhittelse. Bastiljen hade ingen större betydelse för revolutionens förlopp, det är en känslomässig händelse som lyfts fram för att firas för fransmännen. Bastiljen var sen länge illa omtyckt då den var en symbol av det gamla frankrike, en medeltida byggnad. Redan dagen efter intagningen började man riva byggnaden för att symboliskt bygga upp ett nyare frankrike, ett land där medborgare är jämlika. Detta är vad jag tror är anledningen till att man säger att den 14 juni år 1789 startade den franska revolutionen för detta är en dag som är såpass minnes värd, 14 juni kom senare för att bli frankrikes nationaldag.

Följder och anledningar

Ryktena om den framgångsrika stormningen av Bastiljen spred sig fort till landsbygderna runt om i landet. Folkmassor började som vildar att inta diverse adliga borgar. Kanske var dem inspirerade av vinsten vid Bastiljen? Men vad var det som gav parisarna inspiration samt mod att våga storma Bastiljen och trotsa sin tro, för ja det var i princip vad dem gjorde. Kanske var den Amerikanska revolutionen en av anledningarna. År 1763 vann England över frankrike i det 7 åriga kriget och därmed återtar kontrollen av dem nordamerikanska kolonisationerna. Den engelska regeringen krävde skatt av kolonisationerna, som dem emellertid vägrade betala. Deras argument löd ”att dem ej var representerade i parlamentet”. Deras argument var så starka att alla deras skatter dras in utan en, som var importtullen på te. Kanske hade inflytandet från folket från kolonisatinerna gett det franska folket inspiration om att trotsa de styrande, och slåss för jämlikhet?

Napoleon tiden

Napoleon föddes på ön Korsika i Medelhavet. Han var son till en adelsman. Vid ungefär samma tid som revolutionens start var denna man en löjtnant, men han visade sig vara en sån begåvning att han redan vid 24 års ålder blev general. Napoleon vann många segrar under sin tid som general och han hyllades som en hjälte av det franska folket. År 1799 tog han över makten i frankrike genom en militär kup. Detta gjorde frankrike återigen till en diktatur där Napoleon stod som enväldig härskare. Han gjorde en lag bok som heter Codé Napoleon som inte bara användes i frankrike utan även i länder som han erövrat. Codé Napoleon är även grunden för frankrikes nuvarande lagbok. Napoleons lagar gällde lika mycket för rika som fattiga. Frankrike blomstrade och affärerna gick otroligt bra, och viktigast folket älskade sin nya ledare. Detta p.g.a. att han införde ett lugnt i landet samt en ordning som fungerade för både fattiga och rika. År 1804 utnämnde han sig själv till kejsare. Kanske var detta då lite dumt av folket att inte protestera mot Napoleon Bonaparte då han utnämnde sig själv till kejsare/diktator, för folket trodde ju sig få lugnt i landet men så vart icke fallet.
Napoleon var en strategier han försökte hela tiden utöka frankrike på kartan, han låg mycket i krig under sin tid som härskare. Så mycket att det finns 100 tals sidor att skriva om hans strider, vinster som förluster.

Napoleon införde något som kom att betyda mycket för framtida frankrike nämligen ett nytt mått- och vikt system. Meter, decimeter, kilogram och liter, var ersättare för dem gamla måtten som då bestod av tum, aln och famn. Det tog hela 200 år innan hela Europa övergick till det nya systemet.

Idag kan man beskåda en byggnad vid namn Triumfbågen i franskrike som är en symbol för hans erövringar, en byggnad han själv beordrat att bygga.

Följder och slutord

Den franska revolutionen var ju igentligen ett misslyckande så vad var det som igentligen var bra med den? För Napoleon Bonaparte blev ju diktator efter revolutionen. Vad finns det för något som man kan lyfta fram som var positivt med revolutionen? Jag själv tycker det var bra p.g.a. att fransmännen visade världen att det gick att skapa ett rike där alla var lika mycket värda. Kungen adeln och prästens inflytande hade minskat, samt att lagarna blev likgiltiga för alla. Franska revolutionen blev symbolen för andra frihetskamper under 1800-talet. Folk från andra länder tänkte väl ”kan fransmännen kan vi”.

Jag tycker det har vart kul att arbete om detta då jag anser detta vara en viktig händelse för dagens samhälle. Men jag tycker dock det var lite för lite att begränsa sig till 5 sidor då detta är en sådan stor historisk händelse. Jag tyckte det var väldigt svårt att sortera ut vad och hur man skall skriva om olika händelser/personer, för det finns så otroligt mycket att skriva om. Hade jag fått göra ett arbete som jag själv skulle vara totalt nöjd med tror jag det skulle omfatta minst 5 sidor av fakta där jag beskriver slag och händelser och inte så mycket reflektioner, utan reflektionerna skulle jag ha lämnat till en egen rubrik där jag säkerligen skulle ha dragit egna slutsatser samt teorier om revolutionen, vilket jag tror skulle göra arbetet mycket mer intressant. Men nu blev det som det blev och jag är väl relativt nöjd i alla fall men det känns endå som jag varit tvungen att sortera ut en massa intressant fakta samt händelser och rykten för att få arbetet att hänga ihop på ett bra sätt.
Som jag skrev i inledningen. ”Är inte detta då ett up...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Franska Revolutionen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-03-04

    de va ganska lång tråkigt mn d

  • Inactive member 2006-10-02

    Bra skrivet!

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-10]   Franska Revolutionen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3589 [2024-12-13]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×