Skiftnyckeln

25 röster
30585 visningar
uppladdat: 2005-02-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Skiftnyckeln är en svensk uppfinning, uppfunnen av Johan Petter Johansson. Den kan förklaras som ”ett ställbart verktyg för vridning av skruvar och muttrar”.
Den modell som Johansson fick patenterat år 1892 är den modell som tillverkas än idag, utan några större ändringar. Den årliga tillverkningen av skiftnycklar är till största delen den modellen.

Johansson uppfann skiftnyckeln för mer än 110 år sedan, troligen i byn Vårgårda.
Men den första justerbara nyckeln uppfanns år 1840 av engelska Joseph Stubs. Det kan ha funnits en ännu äldre modell, men det är inte bevisat ännu. Vi får se om det kommer fram någonting så småningom. Stubs skruvnyckel fungerade så att gapet ändrades genom att man vred en hylsa på skaftet.
I Ryssland har skiftnyckeln namnet Sjvedik, vilket betyder ”den lille svensken”.
I Danmark kallas den för ”svensknögle”.

Den 24 november 1891 fick J. P. Johansson patent på "Ställbar skrufnyckel" som sedan ändrades till ”Skiftnyckel”. Denna modell kändes främst igen genom att båda käftarna var rörliga och med en ställskruv kunde man skruva mot eller ifrån en centrumlinje. Denna skiftnyckel kom inte i tillverkning, i varje fall inte i någon större skala.

J. P. Johanssons andra skruvnyckel är ursprunget till dagens skiftnyckel. Patentnumret 4066 är daterat den 11 maj 1892 och var en andra version av den första konstruktionen från året innan.
”Denna uppfinning afser en förändring af den under N: o 3589 patenterade skiftnyckeln med två lösa käftar.”
Så står det i patentens beskrivningar.
På den nya modellen kunde bara en av käftarna röras medan den andra satt fast på skaftet. Med ställskruven kunde den lösa käften skjutas ända intill den fasta vilket inte varit möjligt modellerna innan. Denna modell blev grunden till dagens skiftnyckel.

Tillverkningen skedde i den egna verkstaden, och av B. A. Hjort.
Han hade ensamrätten till försäljning både i Sverige och utomlands och sålde skiftnycklar över hela världen. J. P. Johanssons företag i Enköping övertogs senare av B. A. Hjort och hans firma Bahco. (B. A. Hjort & co.) Detta var år 1954.

Dagens skiftnyckel har samma grund som skiftnyckeln år 1892 men det har skett några förändringar:
År 1892 hade skiftnyckeln en vinkel på 45 grader mellan käftar och skaft. År 1910 ändrades det till 15 grader.
1914 gjorde man om skaftet till en s.k. I-balk profil. Nu började skiftnyckeln bli lik den som vi använder idag.
1954 infördes ett skaft som blev bredare ut mot ändan och man fick en bättre greppkänsla. År 1984 satte man dit en måttskala på skiftnyckelns käftar. År 1992 genomfördes den senaste förändringen. Man satte en grepphylsa av mjukt material på skaftet och gav modellen namnet Ergo.




S k i f t n y c k e l


Johan Petter Johanssons skiftnyckel har haft en stor betydelse för snickeri och verkstäder, samt för mekaniska rörelser inom tekniken. Den äldre modellen av skiftnyckeln, den som Stubs gjorde, hade inte samma tekniska rörelser som Johanssons modell…

Jag valde att skriva om skiftnyckeln för att den är intressant byggd och att uppfinnaren hette Johansson i efternamn. Jag ville sätta mig in i dess rörelser och se om jag kunde hitta något som jag skulle tänka på vid uppgiften om Mekaniska rörelser som vi ska göra…

Miljön är inte påverkad av skiftnyckeln vad jag vet. Det är väl i sådana fall om det kommer någon gas när man tillverkar skiftnyckeln, men det tvivlar jag på att det gör. Skiftnyckeln är alltså ett miljövänligt verktyg från slutet av 1800 talet, som dessutom fungerar väldigt bra…

Skiftnyckeln kan nog förbättras. Göras lite bekvämare. Man får ont i tummen om man vrider på den för mycket. Man skulle kunna göra den i någon mjuk metall på något sätt. Inte så att den går sönder eller böjs, utan för att man ska kunna arbeta länge med den utan att få ont i händerna. Och handtaget skulle kunna göras ännu bekvämare genom att man skulle få gjuta in sin egen handform i den. Så man slipper ändra grepp för att man halkar på skaftet. Men rörelserna är det inget fel på. Den är stark och klarar av det mesta arbete. Fast den kräver en del från den som håller i skiftnyckeln också. Man kanske skulle kunna göra den lättare och mer mekanisk. Man kanske till och med skulle kunna göra den radiostyrd. Fast den dug...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Skiftnyckeln

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-03]   Skiftnyckeln
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3414 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×