Högtalare

6 röster
12372 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag valde att göra detta arbete pga. av att mitt arbete om ekolod var rätt så tunt. Jag hade svårigheter att hitta info om det.

Förstärkaren

Förstärkaren är stereoanläggningens centrum. Igenom den måste alla signaler från skivspelare, kassettdäck, CD-spelare och radiomottagare passera innan de går ut i högtalarna. Annars framstår inget ljud. Den måste förstärka alla signaler från cd-skivor osv. För signalen är rätt så svag, sen måste allt skickas till högtalaren. Det är egentligen en ganska lätt uppgift. Allt förstärkaren behöver göra är att använda den energi som den får från vägguttaget och ge den en rejäl uteffekt som skickas vidare ut i högtalarna. Volymen beror på hur många watt som kommer från eluttaget, 25watt är inte så mycket men 300watt är kraftigt. Men när man väl sitter där hemma med sin stereoanläggning kanske man inte använder mer än 5 watt uteffekt.
Det ger oftast ett ganska starkt ljud som är fullt tillräckligt i normalstora rum. Först när man vill ha ett mycket kraftfullt ljud kommer man upp i nivåer kring 100 watt.

Namnet "förstärkare" innebär egentligen två apparater, förförstärkaren och slutsteget (även kallat effektförstärkaren). Ibland förekommer det att man bygger in en radiomottagare och då kallas det hela för receiver. Förstärkarens uppgift är alltså att omforma de svaga insignalerna till en kraftig signal ut i högtalarna. På vägen dit hittat man en del möjligheter att styra och påverka musiken hur man vill ha det. På datorn görs det med en equalizers (men den är mycket detaljerad). Det är mer för avancerade användare som vet du dom vill ha sin musik
Först och främst styr man ljudstyrkan genom volymkontrollen.Högtalarna

Högtalarna är till för att återskapa verkligheten, så som den var vid inspelningstillfället. De signaler som varit i en skiva ska återigen bli musik som vi kan lyssna till och njuta av. För på skivan så är låten tryck in i en fil. Förstärkaren den förstärker signalen men högtalaren packar upp ljudet och skickar iväg ljudet. Det finns speciella högtalare för olika slags musik. Även det är för mer avancerade användare, tillexempel rock grupper och inspelningsstudiors.

Ett stort och rejält membran (används oftast på ravefester och discon) krävs för att spela upp de djupa bastonerna, men detta membran klarar inte ljusa toner. Nuförtiden så har oftast en högtalare två membraner (ett för djupa toner och en för de ljusa tonerna) I högtalarna används samma princip som i alla musikinstrument, dys man sätter luften i rörelse. Elementen är det som gör själva ljudet och detta är uppbyggt av tre viktiga delar, en magnet, en spole och ett membran.
Spolen sitter rörligt i magneten, och är fäst på membranet. Om man leder ström genom spolen rör den sig och därmed också membranet. När membranet rör sig uppstår vibrationer i luften, alltså ljud.
Denna typ av högtalare kallas elektrodynamiskt och är den klart vanligaste konstruktionen.


Känslighet

Ibland så kan högtalare eller hörlurar sprängas, det beror på oftast att man har haft för hög volym. Då kan man höra brus i bakgrunden. Det har hänt mig ofta. Högtalarna kan sprängas vid cirka 100dB. Det finns högtalare som tål mer. En högtalare med hög känslighet är mer lättdriven än med låg känslighet. Jag hittade inte info vad som händer med högtalaren när det har sprängs, men jag tror att det är att spolen vibrerar för kraftigt så den går sönderMembran: Det är den del av högtalaren som gör om spolens rörelse ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Högtalare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-16

    Du har kopierat en hel del frå

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Högtalare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3657 [2022-08-10]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×