Kina

24 röster
33176 visningar
uppladdat: 2005-05-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Jag har valt att göra en geografisk beskrivning av Kina, för att det är ett väldigt intressant land, politiskt, folkligt och geografiskt. Dessutom så vet jag ganska lite om Kina. När jag var liten, ungefär fyra år, så trodde jag att om man åkte till Kina skulle man hamna i fängelse om man bara råkade ta en vindruva i affären! Men nu, efter att ha gjort mina efterforskningar, så vet jag en hel del om landet kan jag stolt medge.


Fakta

Huvudstad: Peking (Beijing)
Statsskick: Folkrepublik
Rösträtt: 18 år
National dag: 1 oktober
Officiellt språk: Mandarin
Valuta: Yuan, 1 yuan är ungefär 1 svensk krona
Yta: ca 9.6 miljoner km²
Invånarantal: 1 300 milj. inv. (2004), Det har även ökat en del sen dess.
Högsta berg: Qomolangma (Mount Everest, 8 848 m ö h)
Längsta floder: Yangtzefloden (Chang Jiang), Gula floden Huang He), Västra floden (Xi Jiang) , Pärlfloden (Zhu Jiang) , Amur (Heilongjiang)
Naturtillgångar: Stenkol, järnmalm, olja, vattenkraft, tenn, aluminium, koppar och andra metaller.

Kina är ett väldigt stort land. Hela ytan skulle motsvara Europas landområden, den är nästan 10 miljoner km² och är drygt 21 gånger större än Sverige!

Kina är väldigt gammalt land, och har varit en högkultur i tusentals år. De var ett civiliserat folk som var omgivna av barbarer. För att skydda landet från inkräktare byggdes den kinesiska muren för ca. 2000 år sen. De uppfann papper, krut och boktryckarkonsten. De hade ett eget skriftspråk som fungerar fortfarande idag. Och de utvecklade tidigt vetenskaper som var okända länge i västvärlden.

Klimatet i Kina är väldigt olika från ställe till ställe. I de västra delarna av Kina är det mycket torrt, det regnar väldigt sällan. Under sommaren värms marken snabbt upp av solen. Men det blir väldigt kalla vintrar, det kan bli upp till 50 minusgrader! Det beror på kalla vindar från Sibirien. Det hårda klimatet blir ökenliknande och gör det svårt för växter att överleva där. Men med hjälp av konstbevattning har man kunnat få delar av nordvästra Kina att blomstra.

Sydöstra Kina har ett tropiskt klimat, och det regnar ordentligt där. Under sommaren, då temperaturen är i medeltal runt 30 grader, så för monsunvindarna med sig regn från havet och det blir riklig nederbörd. Under vintern, då temperaturen brukar hålla sig över 10 grader, rör sig ett lågtryck som ger ett väder som kan påminna om en dålig sommar i Sverige. Det resulterar självklart i att växtligheten frodas väldigt bra där.
I nordöstra Kina är det som en blandning av sydöstra och västra Kina. Kalla, torra vintrar, fast här förekommer det även sand- och snöstormar som är starkt ogillade av befolkningen. Sandstormarna färgar luften rödgul av all sand, som då kommer mest från Gobiöknen i nordväst. Den lämnar dessutom efter sig tonvis med sand i Beijing. Snöstormarna är ganska ovanliga, men när de förekommer så kan de lamslå all trafik i staden Beijing. Somrarna är varma med 25 grader i medeltemperatur. Regnet är då koncentrerat till den årstiden med sina fuktiga monsuner.

Vanliga naturkatastrofer i Kina är bland annat tyfoner, översvämningar, jordbävningar och torka. Tyfoner är egentligen lågtryck som bildas ute i Stilla havet men som utvecklas i vindstyrka och går in mot Filippinerna och vidare upp mot Taiwan, Kina och Japan. Det går att förutse flera dagar i förväg, så man hinner evakuera. Tyfoner förekommer om hösten och går då från nord till syd.

Översvämningar uppkommer av långvarigt regnade. Det är helt enkelt alldeles för mycket vatten för att kunna ta sig fram i. Är det väldigt extremt, så kan folk inte bo i sina hus, för att de har sköljts bort eller förstörts av allt vatten. Jordbävningar förekommer när två av jordplattorna skrapar emot varandra, även tsunamis skapas på det sättet. Torkan i västra Kina beror på, som tidigare nämnts i texten, värmen och det regnlösa landskapet.

Naturtillgångarna i Kina är först och främst kol i olika benämningar. Det finns mest kol i hela världen i Kina. Att kolbrytningen dessutom går upp mot 1,3 miljarder ton per år, placerar Kina på förstaplats i världen av kolproducenter. Till och med före USA och Australien. Av stenkolen kommer 75 procent av Kinas energi. I kraftverk, industrier och bostäder eldas med kol. Miljöförstöringen i landet tilltar kraftigt. Det dumpas avfall i floderna, som i sin tur påverkar djurlivet och växterna.

Arbetslivet för kineserna är hårt. I ett kommunistiskt land som Kina finns det inga fackföreningar på samma sätt som i Sverige. Det kan vara väldigt långa arbetsdagar, upp till 16 timmar per dag! Och alltför ofta betalas det ut minimilön till de arbetande. Fabrikerna tillverkar bland annat bilar och bildelar. Till exempel Volvo ska börja tillverkas i Kina. Även högtalare, ganska många tekniska saker tillverkas där. Men det tillverkas även mycket kläder och skor. Det ofta då det är ett stort utländskt företag som helt enkelt vill ha billig arbetskraft. Det kan även förekomma barnarbete.

Kina är världens folkrikaste land. Folkmängden ökar med 12 miljoner människor varje år, eller åtminstone 1 miljon i månaden. Men eftersom det finns så många människor, så försöker myndigheterna att minska befolkningen. Förut så kunde man till och med göra tvångsaborter på kvinnor om det redan fanns ett barn i familjen, men nu arbetar man med upplysning , propaganda och ekonomisk påtryckning (indragna förmåner, höjda skatter). Men även så har en del blivit bestraffade för att de har fått för många barn. Målet är att kineserna ska gifta sig sent i livet och endast skaffa ett barn. Det finns en del som följer det, men många bönder behöver arbetskraft, och det finns en stark tradition med många barn i Kina. Eftersom kvinnan traditionellt har en låg ställning i Kina, aborteras och till och med blir nyfödda flickor blir mördade, så har det blivit en märkbar förändring i befolkningstillväxten. Det finns för få kvinnor i världen, framför allt i Kina.

Det politiska styret i Kina kan kallas med finare ord folkrepublik. Vad man egentligen borde kalla det är en kommunistisk/socialistisk enpartistat. Kommunism är ett styre som i teorin står på de fattigas sida. Men i praktiken så fungerar det inte. Förklaringen till det återkommer jag till snart. Kommunismen vill förstatliga det privata ägandet. Den tycker att staten borde äga alla företag och verksamheter. Staten skulle planera vad, hur och när det skulle tillverkas någonting efter i förväg uppgjorda planer – s.k. planekonomi. Kapitalistiska länder har marknadsekonomi, dvs. fri företagsamhet. I dess sämsta form skulle man kunna likna kapitalism med girighet, det vill säga bara tjäna pengar på det snabbaste sättet, men det finns inga demokratier som har planekonomi.

Marknadsekonomi är den direkta motsatsen till planekonomi för att marknadsekonomi innebär att alla företag och verksamheter ägs av privatpersoner, inget är statligt ägt. Kina har under det senaste decenniet avvecklat mycket av planekonomin och är numera ekonomiskt sett ett kapitalistisk land. Kina har världens snabbast växande ekonomi. Men det är fortfarande en socialistisk enpartistat utan demokratiska rättigheter.
En enpartistat är en stat som endast har ett politiskt parti. Det finns så kallade fria val, men folket har inga verkliga valmöjligheter för att det bara finns ett parti att rösta på. Enpartistat är alltså ett finare ord för diktatur.
I teorin är det som sagt menat att kommunismen ska vara ett folkligt styre, en demokrati, men i alla länder som hittills haft kommunistiskt styre har det alltid utvecklats till diktatur. Denna politik har Kina haft sedan ungefär 1949. Andra länder som nu har liknade politik som Kina är Vietnam, Kuba, Nordkorea, och Burma.

Att bo i en diktaturstat är ganska farligt för den som ogillar styret. Vi har sett exempel i Sovjetunionen, Tyskland och Kuba. Om man säger något om staten eller liknande så kan det vara lätt hänt att du blir angiven. Det finns angivare över allt. Det kan finnas hos din granne, i skolan, eller till och med i din egen familj! Och om du åker fast för något så kan du räkna med att det blir stränga straff. I en diktatur så vill ofta myndigheten bestämma vad du ska tycka. Dessutom så är antalet dödsstraff det högsta i världen i Kina. Många får inte ens någon rättegång, utan blir avrättade endast för misstanken om brott. Men om det är någon rättegång, så är de väldigt förenklande. Det finns en misstanke att Kina avrättar så många per år för att kunna tjäna pengar. Då tjänar de pengar på att sälja deras organ, om någon har blivit sjuk i till exempel levern så kan man alltså transplantera en ny. I det här fallet köper man en ny lever. Här i västvärlden gäller en regel; Oskyldig tills motsatsen bevisats. I Kina råder den motsatta regeln, ungefär; skyldig tills motsatsen bevisats.

Kina är ett väldigt högutvecklat land, och har goda framtidsutsikter. Det har industrialiserats helt otroligt, Kina har till och med sänt upp en raket upp i rymden!

De...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kina

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2011-10-17

    du har hela del om Kina, men vissa sakar som inte stämmer riktigt, för att du hämtad alla upplysning från internet, alltså källor från europaland, som alltid har fördom för Kina, I Kina finns det många parti också faktiskt, när det gäller folk omrösta så finns det folk representant som deltas. I din uppsats stod det att "En enpartistat är en stat som endast har ett politiskt parti." och Kina är diktaturland heller, tycker jag.

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-16]   Kina
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4278 [2024-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×