Kina

5 röster
14705 visningar
uppladdat: 2005-05-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kortfakta:

Invånarantalet i Kina är 1 205 miljoner människor, som kan jämföras med Sveriges ”futtiga” 9 miljoner. Invånarantalet per kvadratkilometer är 162 personer.
Huvudstaden heter Peking och ligger i nordöstra delen av landet. Medräknat området runt omkring Peking har staden ungefär 9,5 miljoner invånare.
Myntenheten heter yuan. En yuan är lika med ungefär 0,89 svenska kronor.
Det största språket är kinesiska.
Kinesisk folkreligion är det som mest folk utöver i Kina med 20 procent av befolkningen. Efter det kommer buddhismen med 10 procent av befolkningen. Det finns också små grupper av muslimer och kristna.
Medellivslängden hos människor i Kina beräknas vara 69 år för män och 72 år för kvinnor.
Kinas nationaldag infaller den 1 oktober. Det är dagen då utropandet av Folkrepubliken Kina gjordes och då Mao Zedong blev ledare för landet.
Kinas flagga är röd med en stor stjärna och fyra små stjärnor. Alla med fem spetsar. Den stora stjärnan och den röda bakgrundsfärgen symboliserar kommunismen. De fyra små stjärnorna står för arbetare, bönder, småborgare och så kallade ”patriotiska kapitalister”.


Religion:

I det nuvarande Kina spelar inte religionen någon större roll för folket längre. De allra flesta kineser är vanligt, praktiskt folk, men en del gamla föreställningar lever kvar än idag. Hui-folket och många människor i nordvästar Kina är muslimer och i olika delar av Kina finns det kristna folkgrupper. Kommunistpartiet som styr landet idag tillåter religionsfrihet, men de uppmuntrar det inte. Tre gamla riktningar, taoism, konfucianism och buddhism, har format det kinesiska samhället och dess tänkande genom tiderna. Förr begav sig väldigt många människor på pilgrimsfärder till Tibet, där buddhismen fortfarande utövas aktivt. Varje år i Kina är namngett efter ett djur. Till exempel är år 2003, alltså i år, Getens år och år 2004 är Apans år. Namnet på åren kommer sedan tillbaka efter 12 år. Alltså kommer år 2015 att vara Getens år och år 2016 att vara Apans år.


Historia:

I mer än tretusen år styrdes Kina av kejsarfamiljer eller dynastier. Ungefär vid år 200 f.Kr. enades Kina av Kejsar Qin. Det var han som lät bygga Den Kinesiska Muren och ett mausoleum fyllt med 7000 statyer av krigare och hästar. Allting var i naturlig storlek. Under Han-dynastin som följde uppfanns bland annat pappret och kompassen. Filosofen Konfucius hade också en stor betydelse under denna tid. Under de århundraden som följde utvecklades Kina till en av de främsta civilisationerna på hela jordklotet. På 1200-talet drog mongolerna, under ledning av den kände Djingis Kahn, in i landet och tog över kontrollen. När Marco Polo kom till Kina förundrades människorna i Europa över de berättelser de fick höra om Kina. Efter detta började man att handla aktivt med landet. Européerna kom till Kina för att köpa siden, jade, te och porslin. Britterna förde in opium från Indien. Kejsarna försökte att stoppa handeln med opium och detta ledde till det första av det två opiumkrigen mellan Kina och Storbritannien.

Det har genom alla tider funnits olika uppror i Kina. Av alla dessa var de flesta bondeuppror, men vid 1800-talet fanns det också uppror i städerna. Oftast var det hemliga sällskap som försökte störta kejsaren. Det senaste upproret av det slaget kallas ”Boxarupproret”. Namnet på det upproret kommer ifrån att en av grupperna som deltog aktivt tränade boxning. Detta uppror bröt ut år 1900. Alla de länder som hade intressen i Kina slog sig samman till en armé och slog ner boxarupproret. Kina fick betala ett stort skadestånd till dessa länder.


Historia under diktaturen:

I juli 1921 samlades en grupp män i Shanghai. De hade sett vad som hänt i Ryssland, där en revolution utbrutit. De samlades för att bilda ett kommunistiskt parti, som i Ryssland. I gruppen av män fanns Mao Zedong. När man hade organiserat det, gav man sig ut på landsbygden och undervisade folket där militäriskt och politiskt. De inledde ett gerillakrig mot regeringen och presidenten. Till slut blev det inbördeskrig. Kriget tog slut och kommunisterna vann. Den först oktober 1949 utropades landet till Folkrepubliken Kina. Mao Zedong, den en gång unge bibliotekstjänstemannen, hade blivit ledare för nationen. Mao blev en mycket folkkär ledare. Hans mål var att ändra människornas livsvillkor och levnadsvanor genom undervisning och förklaringar. Alla skulle undervisas.
Lärda ämbetsmän Som avskydde att jobba med händerna, men under Maos ledning skulle alla lära sig att förstå böndernas och arbetarnas situation. Arbetarna och bönderna fick i sin tur lära sig moderna arbetsmetoder.Skogar gruvor och jord blev statens egendom.

Ungefär 90 procent av befolkningen bodde på landsbygden och de flesta arbetade med jordbruken. Runt år 1960 kom flera år med dåligt väder och missväxt. Att få folk att inte svälta ihjäl var ett stort problem. Kina var tvingat att importera stora mängder spannmål från andra länder och försatte sig i en svår ekonomisk situation.Maos popularitet sjönk kraftigt under dessa år och 1966 tog han armén till hjälp mot folk som tänkte på att själva få det bra. Han tycket att man borde tänka på allas välfärd och sätta hans egna tankar främst i livet.

År 1966 startade Kulturrevolutionen. Tjänstemän och studerande skickades ut på hårt arbete på jordbruk för att se skulle förstå böndernas svåra situation och fattigdom. Vissa typer av musik och litteratur förbjöds. Över allt annat var detta en kamp mellan Mao och andra ledare från det ursprungliga kommunistpartiet som hade satt igång det hela. I många städer utkämpades strider mellan Maos anhängare och andra grupper.
De mest intensiva åren under revolutionen var de tre första, men den märktes ändå fram till Maos död år 1976.


Att växa upp i Kina:

I en kinesisk familj är det mycket vanligt att båda föräldrarna har ett arbete och att barnet går på daghem eller passas av far- eller morföräldrar som ofta bor i samma hus. Familjebanden mellan medlemmarna är mycket starka. Barnen har inte så mycket fritid eftersom skolan är mycket hård och krävande. Dessutom förväntas de hjälpa sina föräldrar i arbetet och i hushållet.När de ändå får lite tid över, utan skola och utan arbete, går de ofta till en allmän plats och leker med sina vänner. Förutsatt att vännerna, eller vännen, också har tid över, vilket inte alls är säkert. De allra flesta barn går i skolan sex dagar i veckan. Alltså har de bara en ledig dag på en hel vecka. Dessutom finns det inte många högtider att få lov omkring. Helgerna spenderas, för det mesta, hemma med familjen, med vännerna eller på en utflykt som har arrangerats av skolan.

De flesta i Kina tillhör en sorts arbetsenhet, som ser till att familjen får det som de behöver medan barnet växer upp. Exempel på vad de kan få är skola, vård, och olika sorters fritidsnöjen. När ett barn lämnar skolan får han/hon inte söka ett arbete. Istället blir ungdomarna tilldelade anvisningar om vad man ska jobba med, när och var. Ibland tilldelas man ett arbete i en annan provins, långt ifrån hemmet och då kan det gå en lång tid mellan de gånger man får åka hem och besöka släkt och vänner.


Landskap och Klimat:

Även fast Kina är ett mycket stort land, lämpar sig bara ungefär en tredjedel till bosättningar och jordbruk. Resten är mest öknar och berg.
Geografiskt liknar Kina en trappa, som börjar med Mount Qomolangma i Himalaya. Sedan fortsätter ”trappan” ner mot Tibet. Det området kallas ”Världens tak” och är mycket kallt. Klimatet i västra och norra Kina är ofta hårt. På vintern kan temperaturen gå ner ändå till –40 grader och på sommaren kan den stiga till 40 grader. Alltså en skillnad på 80 grader.
Torka är vanligt i Kina och nederbörden är oregelbunden. I den södra delen av landet är det varmt hela året. Nedanför floden Chang Jiang för monsunvindarna med sig mycket regn.I norr, ovanför floden, drar de kalla vindarna från Sibirien fram över Gobiöknen. Vindarna för med sig jord och lämnar den runt floden Huang He. Jorden är mycket bördig, men försvinner lätt med regnet.


Mao Zedong:

Mao Zedong föddes 1893. Han flyttade hemifrån när han var tretton år, efter att ha varit i bråk med sin pappa en längre tid. År 1921 var han med och startade KKP, Kinas Kommunistiska Parti. Samma år gifte han sig. Från 1928 arbetade han med att bygga upp Röda Armén och genomföra revolutionen i vissa ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kina

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-26]   Kina
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4314 [2024-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×