Kina

4 röster
20472 visningar
uppladdat: 2001-03-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
KINA - ETT FOLKRIKT LAND


Ska man besöka det här landet så gäller det att inte vara folkskygg. Kina är nämligen världens folkrikaste stat med en befolkning på 1.2 miljarder!! Det betyder att var 5:e person på jorden är kines!
Befolkningen är en stor tillgång, men också deras största bekymmer. Om befolkningen ökar snabbare än vad maten gör så kan det bli svält. Därför har man infört befolkningskontroll. Familjer med bara ett barn premieras och de unga råds att vänta med äktenskap och att skaffa barn.
Kinesiska gator är alltså fulla av liv. Att folk sitter på gatan och läser för att det inte finns någon annan plats ledig är ingen ovanlig syn. När man ska åka buss här så slåss det om de bästa platserna och man kan få en och annan armbåge i magen. Det är statistiskt uträknat att det i en kinesisk buss finns i medel 13.2 personer per kvadratmeter. Kina är annars ett cykelland, det finns cyklar precis överallt. De flesta kineser cyklar hellre än att åka bil. Bilarna har däremot en stor makt. De som går får lämna plats till bilarna och inte att någon bil kommer att stanna för dig när du ska gå över gatan som de gör i SverigeI Kina bor en femtedel av världens befolkning.
NATUREN


Kina är ett stort land. Det tredje största i världen faktiskt efter Ryssland och Canada. Det får plats 20 Sverige på Kinas yta och det är ju rätt så stort. I Kina så skiftar naturen mycket.
Till största delen så är Kina ett bergland. I sydväst ligger nämligen Tibet och dess bergland utgör en fjärdedel av hela Kinas yta.
I Nordvästra Kina så är det torrt och där ligger Takla Makan öknen.
I öster är det mycket tätt befolkat med 1000 invånare per kvadratkilometer.
Två stora floder i Kina är Huang Hes floden och Chang Jiang floden, som också är den största trafikerade floden i Kina. I Chang Jiang flodens mynning så ligger Shanghai som är en av världens största hamnar. Vattenvägarna är de viktigaste kommunikationerna i Kina, men nu på senare tid så har järnvägarna blivit allt viktigare.


JORDBRUKET ÄR VIKTIGT


Kina är ett u-land, men de har ändå inga svältkatastrofer. Det kinesiska jordbruket försörjer nämligen sin befolkning. 300 miljoner är jordbruksarbetare och riset är det allra viktigaste. Risodlingen tar upp 25 % av den uppodlade arealen i Kina. Man kan inte odla ris i kyla så i norr är vete den viktigaste grödan. Centrum för veteodlingen är Huang Hes flodslätt. Det odlas också mycket sojabönor, majs, bomull och annat i Kina.Te är Kinas nationaldryck och det odlas mycket i söder och exporteras.


RÅVAROR


Kina har många råvaror och den allra viktigaste är stenkol. Kina har mest stenkol i hela världen och det är också deras allra största energikälla. Stenkolet används till uppvärmning av hus och elframkallning. De har svårt att transportera kolet så de tar det mesta själv.
DEN KINESISKA MATEN


Maten i Kina består mest av ris och grönsaker. Till det så dricker man te. De äter betydligt mindre kött än vad vi gör och det har sin orsak. Det är nämligen dyrare att föda upp djur för att sedan döda dem. Det tycker kineserna är slöseri med resurserna. Köttet som de i alla fall äter kommer nästan aldrig ifrån nötboskap utan främst från gris, kyckling, ankor, fisk och höns. De här djuren kan nämligen födas på avfall.
Kineserna tar verkligen vara på allt som går att äta och de äter sånt som vi aldrig skulle kunna tänka oss att äta här t. ex hundar och ormar.


KINESISK MEDICIN


Typisk traditionell kinesisk medicin är akupunktur, massage och andningsrörelse övningar. Det här sker inte bara innanför sjukhusens väggar utan också på gatorna runt om i Kina.
Om man går in i något traditionellt kinesiskt apotek så kan man bli lite överraskad. Det liknar nämligen mer en kryddbod. Här finns ormar, paddor, gräshoppor, fiskar, penisar från olika djur och en massa örter, blad och bär. Det finns nästan ingen växt , mineral eller djursubstans i Kina som inte används som läkemedel.

SEVÄRDHETER

¤ Den dominerande religionen i Kina är buddismen och överallt i Kina så kan man se olika tempel och heliga platser.

¤ Huvudstaden i Kina är Beijing ( Peking ). Där bor det 11,3 miljoner människor.
De gamla kineserna såg jorden fyrkantig och fyrkanten var helig så ville man leva i harmoni med kosmos så skulle huvudstaden också vara uppbyggd så och det är Peking.
I Peking finns det mycket att se på, en massa tempel och palats. Mest känt är ändå Tien-an-men ( Den himmelska fridens port ). Det var där som Mao 1949 utropade folkrepubliken.

¤ En av världens äldsta städer och som också har varit Kinas huvudstad för jätte längesen är Luoyang vid Huang Hes floden ( Gula floden ).
Nära Luoyang ligger de vita hästarnas tempel och Lungmen med 1352 grottor och 100 000 Buddha statyer.

¤ Tai Shan är ett 1545 m högt berg öster om Shandong där det finns en massa taotiska och buddistiska tempel. Där finns också en trappa med 6000 trappsteg upp till toppen. Det här är Kinas heligaste berg och värt att titta på.

¤ 60 km öster om Xi´an finns en gravkammare för Kinas första kejsare och där kan man kolla på utgrävningarna som arkeologerna har gjort.

¤ Nåt som man måste se när man åker till Kina är den kinesiska muren. Den är 7000 km lång och sträck...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kina

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-03-02]   Kina
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=446 [2024-05-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×