Drömmar och Sömn

3 röster
21156 visningar
uppladdat: 2005-06-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är egentligen drömmar? Varför drömmer vi? Vad betyder drömmarna? Detta är några frågor som man kan ställa sig själv ibland och jag ska försöka svara på dem så gått jag kan.

Drömmar är stoff och tankar som man har inhämtat under dagen och det får sitt upplopp under sömnen. Alla är vi olika individer och vi drömmer också olika. Förr i tiden så var nog innehållet i drömmarna annorlunda än vad de är i dag. Eftersom vi lever i en hetsig och stressig miljö så är kanske många drömmar fyllda med stress helt annat innehåll än vad de var förr i tiden.

Kring ämnet drömmar har, som de flesta vet, det bedrivits mycket forskning och olika studier och man har kommit framtill att alla människor drömmer under sömnen, vare sig det minns det eller inte. Drömmarna är som mest ”levande” och uttrycksfulla under den sömnperiod där ögonen rörs fram och tillbaka under ögonlocken. …..n sömnperiod där ögonen rörs fram och tillbaka under ögonlockenen, vare sig det minns det eller inte.Denna sömn kallas för REM-sömn (Rapid Eye Movement = hastiga ögon rörelser). REM-faserna upptar hos en vuxen människa ca.20 % av sömntiden och innehåller den största delen av nattens drömmar. Djupsömnen kommer efter REM-sömnen och där är drömmar mycket ovanliga. Djupsömnen upptar för en vuxen person ca.20 % av sömntiden. Det förekommer också drömmer mellan övergångsfaserna av REM-sömn och djupsömn och kallas för hypnagoga. Där bjuder drömmarna på s.k. hallucinatoriska synförnimmelser. Övergångsfaserna upptar hos en vuxen person ca.5 % av sömntiden.

Vi sover alltså olika djupt under olika faser av nattens sömnförlopp, och forskarna brukar med avseende på detta djup indela sömnen i fyra olika stadium där varje stadium bl.a. uppvisar ett speciellt hjärnvågsmönster. Enligt denna indelning sjunker vi, efter att ha passerat övergångsstadiet mellan sömn och vaka, ner i sömnstadium 1 och sedan i tur och ordning vidare till sömnstadium 2, 3 och 4. Under drömmandet ökar pulsen, blodtrycket och andningsfrekvensen. Hjärnans blodgenomströmning och ämnesomsättning ökar också, medan musklerna däremot slappnar av.

Otäcka drömmar som vi kan uppleva som hemska brukar vi kalla för mardrömmar. Ordet mardröm kommer från ordet mara/märr, och tanken var att en ond ande i form av en svart häst red en på natten, så att man vaknade upp med ett skrik, fullständigt utmattad. Det finns två olika typer av mardrömmar och det är Nightmare, som är den vanligaste av mardrömmarna. Sen finns det Night terror och det är en värre form av mardröm, snarlikt en panikattack som sker under NREM-sömnen(Non-Rapid-Eye-movment-sömn) Mardrömmar återspeglar vår inre oro, kanske har vi upplevt något traumatiskt eller kanske oroar vi oss för någon eller något i vår omgivning. Det kan t.o.m. vara en skräckfilm som vi har sett på tv.

Varför behöver vi sömn? Hade det inte varit bättre om vi kunde vara vaken dygnet runt. Då skulle vi hinna med mycket mer än vad vi annars gör. Vi skulle kunna arbeta på dagen och roa oss på natten. Men varför går nu inte detta? Jo, Precis som musklerna så behöver hjärnan, som innehåller 30 miljarder celler, vila efter en ansträngning. Hjärnan skulle helt enkelt slitas ut om den inte fick den här chansen.

Man behöver stänga av de delar som varit aktiva under dagen. Skulle vi inte sova så skulle hjärnan ta stryk och vi skulle varken orka roa oss eller arbeta. Sömnen är väldigt viktig för kroppen och det är också under sömnen som vi ”bygger” mest muskler. Om man inte får tillräckligt med sömn försämras humöret, vakenhet, uppmärksamhet, koncentration, inlärningsförmåga och de flesta andra högre funktioner. Kort sagt, att sova för litet motverkar många av de mål vi vill uppnå i ett harmoniskt liv.


Sigmund Freud och Carl Gustav Jung

All modern drömforskning har sin grund i Freuds och CG Jungs arbeten och forskningar. Freud var läkare samt psykoanalytiker och ansåg att det centrala temat i drömmarna är sexualiteten. Framförallt var det omedvetna önskningar av sexuellt slag från barndomen som kom upp i drömmarna. CG Jung, däremot, som var Freuds lärjunge i 20 år, hade helt andra åsikter och idéer och började arbeta med en bredare, mer positiv drömteori. Han ansåg att drömmen berättar för oss om sidor som vi är omedvetna om och som vi inte utnyttjar.


Diskussion

Jag tycker att avsnittet drömmar är otroligt intressant och det finns väldigt mycket som man skulle kunna lära sig om dem. Det är en hel vetenskap att förstå sig på drömmar och det kommer nog att ta ett tag innan vi helt kan vara säkra på vad drömmar är. Det som alltid har fascinerat mig är sanndrömmar/framtidsdrömmar. Hur kan man drömma om något som kommer att hända? Det har ju inte hänt så hur vet man då att det kommer att hända bara för att man drömmer det. Och det här med sanndrömmar är nog bara en slump. Man drömmer om något som man kanske vill ska inträffa och sedan inträffar det någon dag. Jag har tänkt flera gånger hur härligt det skulle vara om man inte behövde sova. Åtminstone att man bara behövde sova någon enstaka timme per natt. Då skulle man kunna gå i skola på förmiddagarna, sedan efter skolan så kan man hitta på lite vad man vill (idrotta, umgås med kompisar m.m.) sedan när man egentligen ska sova så kan man börja plugga istället. Det skulle vara helt perfekt! Men vid en närmare eftertanke så är det nog ganska jobbigt att vara upp ca.70- 80 år i ett enda sträck. Hjärnan skulle slitas ut efter mindre än en vecka och man skulle få mycket ”dödtid” över. Kroppen skulle inte hålla ihop särskilt länge eftersom musklerna inte får vila. Man skulle ganska säkert bli mer överviktig eftersom man nog skulle behöva minst 2-3 extra mål mat per dag. När man sover så känner man inte hunger. Vi är skapade för att sova och det sk...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Drömmar och Sömn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-06]   Drömmar och Sömn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4377 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×