Heroin och andra opiater

6 röster
19270 visningar
uppladdat: 2005-07-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vad är opium och heroin för droger?

Opium är torkad mjölksaft som kallas råopium, denna drog kommer ifrån en blomma vars namn är opievallmon. Från denna drog skapas även 3 till droger, dessa droger är heroin, morfin och kodein. Förr användes opium som läkemedel men tyvärr så har drogen kommit i fel människors händer och den användes som berusningsmedel och det gör den än idag.

I slutet av 1800-talet började man använda heroin som ett botemedel mot morfinmissbruk, det visade sig vara ett bättre smärtstillande medel och en bättre så kallad ”hostmedicin” än vad morfin var, men heroinet skapade också ett större beroende hos människorna och än idag så missbrukas heroinet och är även den vanligaste drogen i hela världen.

Skillnaden mellan opium och heroin är att opium är mörkbruna små stycken eller som i pulverform, antingen äts dom eller röks det, heroin är oftast ett vitt eller brunaktigt pulver som löses upp i vatten för att antingen injiceras, rökas eller sniffas .


Hur påverkas kroppen (symtom) av dessa droger?

Hos en person som tagit opiater drar pupillerna ihop sig och de är det vanligaste tecknet på att en människa tagit opiater eller överhuvudtaget en drog. Om någon tagit en högre och starkare dos av drogen så känner han/hon sig varm, kroppen känns tung och man blir mycket torr i munnen. Det som också händer är att man glömmer bort omvärlden helt totalt, man domnar bort och hamnar i ett omväxlande vaket och dåsigt tillstånd.
Opium och heroin samt andra droger försämrar andningsförmågan och detta kan leda till hjärtstillestånd och till och med leda till döden.


• Korttidseffekt:

Dessa effekter kallas korttidseffekt för att effekten känns av efter bara 1 minut, men varar i flera timmar, när man får i sig en dos heroin dämpas aktiviteten i nervsystemet och man får en behaglig känsla, som jag tidigare skrev så blir man som isolerad från omvärlden och man har ingen kontroll över sig själv.

• Långtidseffekt:

När man tagit heroin och andra opiater en längre tid får såkallade man långtidseffekter. Det menas med att man får olika sjukdomar, som jag skrev tidigare så får en heroin missbrukare oftast hiv efter att ha använt samma spruta som andra missbrukare. Heroin missbrukare som injicerar på fet sätt kan även få sjukdomar som t.ex. stelkramp och leversjukdomar.


Vad är konsekvenserna till dessa två droger?

Heroinet används oftast genom injiceringsmetod och leder ofta till gulsot och hiv/aids, detta för att missbrukarna delat spruta med varandra.
Att missbrukare låter bli att kolla upp deras tand hälsa och deras fysiska hälsa är för att drogen är som ett smärtstillande medel som döljer smärtan, och det är just därför de flesta som missbrukar droger som heroin och opium knappt har några tänder kvar eller/och har mycket dålig hälsa.

Missbruket av heroin och opium (samt andra droger) leder till depressioner och som i sin tur kan leda till självmord, det är den vanligaste döden för människor som missbrukar/missbrukat heroin och opium .


Heroin i sjukvården

Heroin och andra opiater används först och främst inom sjukvården till akut och smärtstillande medel för de som tappat blod eller opererats, dosen de fått avtar efter några dagar eller en vecka, men vissa funktioner i kroppen blir inte helt återställda förens upp till 6 månader, men detta är bara för speciella medicinska skäl.


Vad säger lagen om dessa droger?

Enligt lagen är heroin rena drogen. Heroinet är olagligt att köpa, sälja, byta, låna, ge bort, inneha och användas. I olika länder odlas plantorna som det senare göra knark av. Vissa familjer försörjer sig på det fast att det är olagligt. Narkotika får heller inte transporteras, förpackas eller förvaras. Straffet för narkotika brott sätts efter hur alvarligt brottet är, men vid mindre brott kan man dömas till böter eller fängelse i högst 6 månader.
Vid större brott kan straffet bli från två till tio år.


Beroende och tolerans

Opiatmissbruk leder både till fysiskt och psykiskt beroende. Vid det fysiska beroendet har kroppen vant sig vid drogen, man får då abstinenssymtom om man slutar använda drogen, just därför är det mycket svårt att sluta med den. Vid psykiskt beroende är det drogen som blivit viktigast i personens tankar och känslor och det blir därför mycket svårt att sluta.

Använder man opiater regelbundet så vänjer sig kroppen och toleransen ökar snabbt, därför behöver man större doser för att få samma effekt .


Behandling av denna drog

Det finns många metoder när det gäller behandlig av heroin missbruk. En person som missbrukat under en lång tid (under minst 1 år) måste oftast använda metadon under en längre tid för att klara av att hantera de symtom som uppstår vid avtändningen. Genom att använda denna substans kan patienten uppnå ett ganska stabilt tillstånd och därmed klara av att påbörja arbetet med rehabiliteringen. En del patienter kommer kanske inte att klara av att hålla sig borta från heroinet en längre tid. Det är då bättre att fokusera på de ökande fysiska riskerna och risken för dödsfall. Psykosocial behandling är den viktigaste delen i den totala behandlingsplanen. Kognitiv beteendeterapi, psykodynamisk terapi, grupp terapi och familjeterapi är de terapier som kan vara effektiva i behandling av heroinmissbruk.

Val av behandling ska göras utifrån:
• Patientens uttryckta behov
• Vilka problem som skall lösas
• Om patienten har andra psykologiska problem
• Resultaten utifrån tidigare eventuella behandlingar

Om behandlingen lyckas beror på olika saker:

• Mängd och typ av drog som används
• Sjukdomens svårighetsgrad och sjukdomens konsekvenser
• Eventuella fysiska och psykiska sjukdomar i kombination med missbruksproblematiken
• Patientens karaktär
• Patientens motivation
• Den sociala omgivningen (vänner, bekanta, kollegor, familj, etc.) .Diagram om hur människor dör av droger samt utan droger


0.9% blir mördade
3.2% dör en naturlig död
9.4% dör av i en olycka / olycksfall
10% tar självmord
2% dör på annat sätt
Hela 74.2% dör av injektion med innehållet heroin


Heroin kan förekomma i både pulver, tablett och injektions from, se exempel ovan.


Mina egna åsikter om droger och detta arbete!

Efter detta arbete så har jag insett det största allvaret när det gäller droger. Jag har alltid vetat om att droger är farliga och beroendeframkallande men när man sitter ner och läser om allt som kan hända med kroppen och allt som händer ens hälsa så blir man lite skrämd, inte bara av vad som kan hända en själv utan att drogerna finns runt om kring en, att det kan finnas drogmissbrukare precis bakom ryggen på en när man går på stan, det tycker jag är ganska läskigt.

Att jag tog heroin som val var för att jag har läst att heroin är en av de farligaste och vanligaste drogerna, och att människor använder dessa mer och mer.

Det finns vissa saker som gjort mig förvånad, innan detta arbete fick jag reda på att på anstalter och fängelser, så kan personalen ge drogmissbrukare droger för att dom ska lugna ner sig, och jag förstår inte varför dom gör det egentligen, varför? Jag menar om man ger dom droger så fortsätter dom ju bara, men det kan ju vara lögn också men jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska tro. Enligt mig så är det i alla fall helt fel, för om man ger en drogmissbrukare droger på en anstalt eller liknande så blir han ju inte bättre av att sitta där inne och det skulle då inte förvåna mig om när han kom ut fortsatte ännu mer med droger och började använda mer och mer, starkare och starkare doser. Vad är det för mening egentligen med att ta droger, jag skulle vilja veta det från en person som tagit droger och slutat, eller någon drogmissbrukare som kan erkänna att droger är fel men att han kanske är så beroende att han inte kan sluta, det skulle vara en stor upplevelse för mig.

Jag anser att ta droger är bara att gömma sig från omvärlden, varför ta droger när man vet att det är farligt? Jag tror helt enkelt att människor mår jätte dålig innerst inne och att dom vill glömma denna sorg och då använder dom droger, men det är likadant med alkoholister, dom dränker sina sorger i spriten, och det måste vara samma sak för drogmissbrukare, att dom dränker sina sorger fast genom att ta massor av droger.

Drogen påverkar inte bara den fysiska och psykiska hälsan utan också den sociala tror jag, eller jag är faktiskt nästan 100 % säker. Jag menar en drogmissbrukare vem vill ha en sådan till kompis eller vän, en person som ser helt förstörd ut, som knappt har tänder. En drogmissbrukare sabbar inte bara för sig själv utan också för människor i sin omgivning.
Om jag ska vara ärlig så känner jag många som tagit och även fortfarande tar droger och jag vill absolut inte vara med dessa personer, för tänk om jag går runt med dessa personer och andra människor klassar mig som en knarkare, det skulle jag inte vilja, det skulle vara hemskt.

Kriminallitet tror jag uppkommer mycket för att det är fler och fler människor som knarkar, och dessa får då oftast inga jobb, och då är dom exempelvis tvungna att stjäla och råna andra för att få tag i pengar till knark, men jag tror även att...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Heroin och andra opiater

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-07-07]   Heroin och andra opiater
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4587 [2023-04-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×