Carl Jonas Love Almqvist

2 röster
8950 visningar
uppladdat: 2005-08-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Almquvist föddes år 1793 och växte upp norr om Stockholm med sin mor och far. Det sägs att han ärvde två olika själar av föräldrarna och att detta gjorde att han fick en splittrad personlighet. Han levde dessutom under en tid då litteraturstilen ändrades från romantik till realism, en ändring som han följde, och helt plötsligt vart idéer liberala. Almqvists mor,som han älskade mycket, dog när han va 12 år och detta satte sina spår i hans liv. År 1815 tog han magisterexamen I Uppsala och blev anstäld vid Ecklesiastikexpeditionen I Stockholm men eftersom han inte kom överens med sina överordnade fick han sparken. I Almqvists första stora verk kritiserar han samhället och de högre stående och han vågar komma med nya och upprörande idéer för sin tid. Författaren befann sig nu i en personlig kris och det var tid att förverkliga den dröm han länge haft nämligen att leva som en bonde. Just som sin mor älskade han naturen och han beslöt sig att med några vänner bilda en koloni med “idealiserade bönder” för att leva ett enkelt naturliv. Under denna tid skrev han mycket men han gifte sig konstigt nog med en knapt läskunnig kvinna. Hela drömen visade sig inte gå så bra och Almqvist flyttade tillbaka till Stockholm.

I början fick han ta små arbeten för att försörja sin familj men 1829 blev han anställd som rektor för Nya elementrskolan. Här kunde han införa modern undervisning, med hjälp av sina egna läroböcker, som genom eleverna skulle påverka stat och samhälle. Samtidigt som han var rektor engagerade han sig i sammhällsfrågor och kritiserade det svenska klassamhället. Han införde orden “under” och “överklass” och ansåg att det var underklassen som skapade Sverige eftersom de var tvugna att vara uppfinningsrika. Med detta sa han också att överklassen inte var riktigt svenska. I sina verk skriver han mycket om de fattiga och ger dem en betydelse som inte givits förr. Han går även så långt att han börjar diskutera kvinnans plats i sammhället i sina böcker, villket var framåt för sin tid. Reaktionen till en av dessa böker, “Det går an”, blev våldsam och allt Almqvist hade förlorade han. Jobbet blev han av med eftersom elevernas föräldrar klagade och hans vänner svek honom. Trots detta fortsatte han att dela med sig av sina liberala idéer. 1951 blev han anklagad för att ha försökt förgifta en känd procentare och detta tvingade honom att fly till USA. Här gifte han sig och levde i elva år som en tjänare men hemlängta blev för stark och han flyttade till Bremen. I Bremen dog han som professor Carl Westermann,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Carl Jonas Love Almqvist

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-08-02]   Carl Jonas Love Almqvist
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4680 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×