Impressionism. med konstnärer

5 röster
19489 visningar
uppladdat: 2005-11-08
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Impressionismen
Impressionismen kom till i Frankrike omkring år 1870. Det var Manet som startade det men han ställde själv aldrig ut sina tavlor med de andra impressionisterna. Namnet kommer från en motståndare efter en utställning 1874. Där var det Monet som ställt ut sin tavla kallad ”impression soleil levant” När denne motståndare kommit till utställningen så hade han slängt ur sig detta ord på ett spydigt sätt och gått därifrån. Monet och de andra impressionisterna hade tyckt det var ett bra namn eftersom motståndaren hatade det och därför så blev det impressionism. Namnet på tavlan heter på svenska ”soluppgång, ett intryck”.

Tavlorna som impressionisterna målade var ute i naturen istället för i en ateljé, som man skulle på den tiden. När konstnärerna målade ute i naturen så kunde dom inte göra undermålningar utan man var tvungen att måla snabbt och hinna med allt innan det försvann igen. När man målade i ateljé på den tiden och skulle T.ex. Måla ett hav så målade man oftast stora stormmoln och vilda hav, när de som målade ute i naturen målade vackra stillsamma hav med vita molntussar eller liknande eftersom de inte gick ut och målade när det var storm precis.

Impressionisterna var väldigt noga med det naturliga ljuset och färgerna som kom fram i olika nyanser. De undvek också allt som var vanligt, som man brukade måla på den tiden. De skulle skilja sig så mycket från allt annat som möjligt och det var lite därför de var så avskyvärda i början av sina karriärer, innan folk såg de fantastiska i målningarna. I målningarna innan impressionismen så fanns det oftast nåt romantiskt eller nåt historiskt i dom. Men impressionisterna målade det vardagliga som ingen annan såg det kunde vara en vanlig torg dag med folk och hästar olika stånd mm.

De la mycket tid på att forma ljusets olika lägen och att skuggorna skulle falla rätt in i bilden så att det blev ett djup i målningen. Skuggorna behövde inte vara svarta utan dom kunde vara i alla möjliga färger och nyanser.

Det man mest behöver veta om impressionismen är att man målade det man såg man kunde bara ta sitt staffli under armen och sätta sig var som helst och börja måla det var fritt och vackert. Man målade det man kände och det man ville ingen som bestämde över en. Man målade heller inga ansikten eller fingrar på människorna i tavlan och det gillade inte många. Man målade inte så mycket detaljer heller.

Vid 1880-talet så blev impressionisterna allt mer accepterade och det blev vanligare att man kunde hitta deras tavlor i ett hem eller liknade.

Claude Monet 1897--Nymphéas
Claude Monet

14 november, 1840-5 december, 1926
Monet är född i Paris men flyttade och växte upp i Le Havre. Han började måla redan som tonåring och hittade intresset snabbt. Han målade mycket lika tavlor fast i olika ljusnyanser och gjorde därför många serier. I impressionismen så framstod han som en hövding även om han aldrig riktigt ställde ut tillsammans med de andra.


Claude Monet 1924-26--Näckrosor

Claude Monet 1872— impressionism: soleil levantAlfred Sisley

30 oktober, 1839-29 januari, 1899
Alfred är född i Paris av engelska föräldrar. Han gick som lärling hos en konstnär när han var tonåring, men kom sedan därifrån och gick in i impressionismen. Han har ställt ut sina tavlor med de andra impressionisterna under åren 1870-1880. Förr var han påverkade av Corot en landskaps och porträtt målare men gick sedan över till sina egna målningar och tankar. Han blev en av de främsta impressionisterna och gick långt med det. Han älskade ljusa färger och fick med mycket i sina tavlor

Alfred Sisley 1876—översvämning vid port Marley


Alfred Sisley 1874—under the bridge at Hampton court


Camille Pissarro

10 juli, 1830-12 november, 1903
Pissarro blev 73 år och det är den äldsta impressionisten på den tiden. Han var väldigt noga med färgerna på sina tavlor. Han blev också lärd av Corot samma som Sisley. När han målade landskap som T.ex. en gata eller en äng så var det alltid befolkat. Han inspirerades myc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Impressionism. med konstnärer

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-04-08

    bra fakta om impressionismen

Källhänvisning

Inactive member [2005-11-08]   Impressionism. med konstnärer
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4858 [2023-01-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×