William Shakespeare

11 röster
21731 visningar
uppladdat: 2005-12-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Året var 1616 då den berömde dramatikern och skådespelaren William Shakespeare dog. Det var nog många som sörjde efter hans bortgång.
I det här arbetet har jag skrivit om Shakespeare, om hans liv och hans mest kända verk. Jag kommer också att ägna en sida åt teatern under Williams livstid, hur teaterbyggnaden såg ut och vilka som medverkade i pjäserna.
William Shakespeare har varit död väldigt länge, men än idag lever hans pjäser vidare. Är inte det fantastiskt?


William Shakespeare

Året var 1564 då William Shakespeare föddes på en gård i Stratford-upon-Avon, en liten stad belägen nordväst om London. William hade sju syskon, varav två mindre och fem större. Mary Arden, modern, var uppväxt i en godsägarfamilj som hade gott om pengar. Williams far, John Shakespeare, var handskmakare och hade en egen butik i hemmet. Pappa John blev mer och mer framgångsrik genom åren och runt 1568 blev han borgmästare i staden.
Åren gick och när William var 18 år gifte han sig med den åtta år äldre Anne Hathaway. Det var den 27 november 1582 som de ingick ett äktenskap med varandra, då hade Anne redan haft deras första barn i magen i tre månader. Sex månader efter vigseln kom lilla Susanna till världen. Två år senare fick de tvillingar, de döptes till Hamnet och Judith. Hamnet dog i pesten när han var elva år.
Några år senare åkte William till London för att uppfylla sin högsta dröm, att bli skådespelare. Vilket han också blev. Samtidigt som han agerade i olika pjäser och föreställningar skrev han också egna dramer. De mest kända är Romeo och Julia, Hamlet, och Othello. Under cirka 20 år skrev Shakespeare 37 pjäser. Vid 46 års ålder flyttade han tillbaka till sin barndomsstad, Stratford-upon-Avon, där han sex år senare avled, 52 år gammal.


Teatern på Shakespeares tid

År 1599 byggdes en teater i London som hette Globe Theatre. Den var cirkelformad med en öppen gård i mitten, man spelade under bar himmel. Det var bara åskådargallerierna som hade tak. I mitten var det plats för den ”lite fattigare” publiken att stå och titta på föreställningarna. Globe Theatre rymde cirka 2000 åskådare. Än idag finns Globe Theatre kvar och det sätts upp flera Shakespeare-pjäser om året där.
Pjäserna fick bara spelas av män, inte en enda kvinna fick vara med. Männen var tvungna att själva spela kvinnor om så behövdes. Rekvisitan och dekoren var inte så viktig, det räckte med att det kom in en man i rustning så förstod man att det var strid. Musiken var däremot mycket viktig, spännande musik till spännande scener.
Det var viktigt att publiken var nöjd, annars kunde de kasta ruttna grönsaker på skådespelarna.


”Romeo och Julia” och ”Hamlet”

Om man frågar en person vad den förknippar med Hamlet och Romeo och Julia, svarar den nog Shakespeare. De flesta kan nog nämna minst en pjäs som Shakespeare har skrivit. Hamlet är Shakespeares mest spelade pjäs. Den handlar om Danmarks prins Hamlet. Hamlets pappa har blivit mördad och Hamlet får reda på att det är hans egen farbror som är mördaren. Prinsen blir galen och gör allt för att döda farbrodern…
Romeo och Julia är Shakespeares mest kända skådespel. Den handlar om ett ungt par, Romeo och Julia, som båda kommer från adliga familjer. Deras föräldrar tycker inte om varandra och låter inte Romeo och Julia gifta sig. Men paret har ett hemligt äktenskap som ingen vet om…


Avslutning

William Shakespeare var alltså en man som kunde skriva så speciella pjäser så att de än idag spelas upp på hela världens alla teatrar. Det har varit väldigt intressant och lärorikt att läsa om Shakespeares liv och hur han från att vara en helt vanlig liten pojke till att bli en av världens mest kända personer. Det enda jag visste om Shakespeare var att han hade skrivit och regisserat Hamlet. Jag visste också att det var han som hade kommit på den världskända repliken: ”To be, or not to be, that is the question…”
Teatrarna har förändrats väldigt mycket, då var det bara små runda byggnader utan tak så att dagsljuset skulle lysa upp ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: William Shakespeare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-12-05]   William Shakespeare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4909 [2024-07-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×