William Shakespeare

28 röster
44148 visningar
uppladdat: 2007-02-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1.0 Inledning

Jag har valt att skriva om William Shakespeare, Hans liv och Skådespeleri. Av alla de författare det fanns att välja mellan, verkade Shakespeare den mest intressanta. Det första jag tänker på när jag hör William Shakespeare är Romeo & Julia. Shakespeare har väldigt mycket romantik, passion och de verkar vara så professionellt gjorda. Han verkar vara en intressant människa och därför har jag valt att fördjupa och berätta om William Shakespeare.

2.0 Syfte

Mitt syfte med själva uppsatsen är att jag vill få ut så mycket som det är möjligt om William Shakespeare. Jag vill få reda på hur han levde, vad han gjorde (förutom Skådespeleri) och mycket mer. Han var en väldigt intelligent människa och hans skådespel som han har författat är kända ända fram till idag. Jag vill helt enkelt lära mig mer om Shakespeare och hans verk. Uppsatsen är väldigt bra till dom som faktiskt vill lära sig något nytt om William Shakespeare.

3.0 Shakespears liv

William Shakespeare föddes i ett hus på Henley Street i Stratford-upon-Avon 1564 i byn Warwickshire. Modern Mary Arden tillhörde en katolsk släkt. Fadern John Shakespeare var handsmakare och fastighetsägare, och fick med tiden styret över staden. William hade två äldre systrar, men de dog i ung ålder. Han döptes den 26 april 1564 i Heliga Trefaljighetens kyrka i Stratford. William fick senare ytterligare fem syskon till, tre bröder och två systrar.

Shakespeare gick i skolan i Stratfords grammar school som grundades av stadens förening på 1200-talet. Det var hr han troligtvis fick sina latin kunskaper. Fadern som kom från en bondeklass. Han hade skaffat sig lite pengar, gifte sig rikt, Han fick med tiden uppgiften som borgmästare i staden. Shakespeare hade enligt traditionen avbrutit sina studier vid elva års ålder och under något år försörjt sig som lärare. Fadern blev indragen i en rättsprocess på 1580-talet. Han anklagades för bristande kyrksamhet. William har även varit i kontakt med rättvisan, då han dömdes till spöstraff efter att ha jagat i Sir Thomas Lucys hjortpark. Detta straff är inte helt korrekt på grund av att Sir Thomas Lucy inte hade någon hjort park, vilket tyder på att det måste ha handlat om någon annan jakt.

William gifte sig med Anne Hathaway den 27 november 1582. Anne var åtta år äldre och kom från bondeklassen, men var ganska rik. De fick tillsammans tre barn, ett sex månader efter vigseln. Då kom den lilla flickan Susanna som döptes den 26 maj. Två år senare fick de tvillingarna Hamnet och Judith, båda döptes den 2 februari 1585. Hamnet dog den 11 augusti 1596 vid 11 års ålder, troligen pga. Pesten

3.1 Shakespeare och Teatern

Under senrenässansen i England hade teatern stor betydelse. England kunde nästan mäta sig med Spanien. London var teaterns medelpunkt, här byggdes flera teatrar omkring 1580. Levnadsvillkoren för de personer som jobbade inom teatern var mycket dåliga, och en teater klarade sig inte utan en rik beskyddare. Till denna miljö sökte sig Shakespeare på 1580-talet som skådespelare, det var då han började författa egna verk. Under senare år var han känd som landets stora dramatiker, på detta blev han snabbt en rik man. Under de första åren i London drabbades teaterkretsarna hårt av pesten, detta gjorde att hans enda son och en syster avled. Detta påverkade honom djupt.
Hur Shakespeare kom i kontakt med teatern vet man inte säkert. Mycket teaterfolk besökte Stratford, detta kan ha väckt hans intresse för teatern. Större delen av hans liv är nästan teorier om hur han levde och gjorde. Efter spöstraffet som nämndes tidigare ska han ha författat en sk smädeskrift till Sir Thomas Lucy som var så elakt att han tvingades lämna staden. Men om detta är sant vet ingen. Detta förklarar varför han blev tvingad att försörja sig på annat håll. Han blev yrkesskådespelare. Ett annat skäl till varför han flydde var pga. Pesten.

Troligtvis tillhörde Shakespeare från början en grupp skådespelare som beskyddades av Pembroke. Från 1594 tillhörde Shakespeare Lord Chamberlain''''s Men, och i den gruppen stannade han resten av sitt liv som skådespelare. Under dennes beskydd kom han att spela inför det kungliga hovet. Kungen tog senare över Chamberlain''''s Men, därefter kallades de King''''s Men.

3.2 Shakspears sista år

Att Shakespeare var ett berömt namn känner man till genom en skrift vid namn
Groatsworth of Wit av en Robert Greene. I denna skrift finns parodier på Henrik VI. Greene avled strax där efter. Skriftens förläggare bad därför omedelbart om ursäkt. Denna lilla händelse brukar ses som ett tecken på att Shakespeare var berömd åtminstone detta år.
3 mars 1592 spelades Henry VI på the Rose, som låg på Themsens södra strand, av teatergruppen Strange’s Men, Det är däremot inte säkert att det var Shakespeares drama som spelades, eftersom det inte finns några bevis på att Shakespeare hade kontakt med den gruppen. Året därpå i april ger ett bokförlag, Richard Field ut en episk dikt Venus and Adonis, Det var då Shakespeare angavs som författare. 9 maj 1594 får Shakespeare tillstånd att ge ut The Rape of Lucrece. Vid Julfesterna spelas The Comedy of Errors på Gray''''s Inn i London. 1599 byggdes teaterbyggnaden The Globe, där han oftast själv agerade I skådespelen, det var även här han satte upp flera av sina skådespel. 1613 brann taket, och 1644 förstördes teatern totalt.

Shakespeare lämnade aldrig sin hem stad Stratford, trots alla sina framgångar i London. Han ärvde huset på Henley Street efter att fadern avlidit. Hans Dotter Susanna gifte sig med John Hall, en berömd läkare. . Dottern Judith gifte sig med Thomas Quiney 10 februari år 1616, vilket orsakade en enorm skandal, något som säkert bidrog till utformningen av det testamente, som undertecknades 25 mars samma år.
Han tillbringade de sista åren av sitt liv i hemstaden, och avled på New Place 1616. Shakespeare blev bara 52 år gammal. Han gravsattes i Heliga Trefaldighetens kyrka, som han döpts i, och där han hade köpt sin gravplats redan 1605 för 440£. På gravstenen finns en strof ingraverad, som Shakespeare troligen skrivit själv.

3.3 Romeo & Julia och Hamlet

Hör man Romeo & Julia eller Hamlet tänker man nog på Shakespeare. De flest människor i världen kan nog nämna en pjäs som William Shakespeare har skrivit. Hamlet är den mest spelade pjäsen. Hamlet handlar om Danmarks prins Hamlet. Hamlets pappa har blivit mördad och hna får reda på att det är hans egan farbror som är mördaren, Prinsen blir galen och gör allt för att döda farbrodern…
Romeo & Julia är Shakespeares mest kända skådespel. Den handlar om ett ungt par, Romeo och Julia, som båda komer från adliga familjer. Deras föreldrar tycker inte om varandra och låter inte Romeo och Julia gifta sig. Men paret har ett hemligt äktenskap som ingen vet om…

4.0 Avslutning

William Shakespear uppfattas som en av de största skådespelarna genom tiderna. Hans verk är kända fram till idag. Många av hans Skådespel uppspelas fortfarande överallt i skolor i teat...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: William Shakespeare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-02-23

    Läs och kommentera Gärna!!

  • Inactive member 2007-04-03

    Alltså... Du har endast en käl

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-13]   William Shakespeare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7578 [2024-07-17]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×