Islam fördjupning koranen & Muhammed

13 röster
33203 visningar
uppladdat: 2006-01-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning och frågeställningar

Jag har valt att min fördjupningsuppgift inom islam skall handla om koranen och dess skapare, Muhammed. Jag tycker själv att religion är ett viktigt och intressant ämne eftersom det faktiskt skapar så mycket problem och konflikter i vårt samhälle idag.
Jag tror inte att det kommer vara några problem att hitta bra fakta eftersom detta är ett sådant brett ämne. Men tanken slog mig, att eftersom det är ett sådant brett ämne, hur vet jag då vilken fakta jag vill använda mig av? Därför har jag satt mig ner och skrivit lite olika frågeställningar, så jag vet exakt vad för slags fakta jag skall leta efter.

Frågeställning till fakta delen

– Vem var Muhammed och vart kom han ifrån?
– Hur skapades koranen?
– Hur lyder koranens budskap?
– Finns det några likheter eller olikheter när man jämför koranen med vår bibel?
– Vad har koranen för inflytande på samhället och på de troendes sätt att leva?

Frågeställning till analys delen

– hur framstår muslimerna runt om i världen?
– försöka sätta mig in i tanken att vara muslim i arabvärlden.
– försöka se igenom deras rykte, hur gör diktatorerna för att lura dem?
– vem har rätt att döma dessa människor?

* * *

Koranen القرآن - Islams heliga skrift


Vad är koranen?

Islam betyder lydnad och överlämnande, vilket betyder att man ska överlämna sig själv åt Guds vägledning och ordet koranen betyder uppläst. De som tror på den islamska tron, kallas muslimer och de har koranen som helig skrift. Koranen är den muslimska motsvarigheten till de kristnas bibel och den anses vara en av de viktigaste böckerna i mänsklighetens historia. Den första boken som sammanställdes var på arabiska, så enligt muslimerna är detta det ända rätta språket. Precis som bibeln finns den översatt på många andra språk än arabiska men då räknas den bara som en tolkning. (Tillskillnad från vår Bibeln, vi anser den vara en helig skrift på vilket språk den än översätts till). Koranen består av 112 suror, kapitel, där den första al-Fathia är inkluderad i muslimers dagliga bön.


Vem skapade Koranen och vem var Muhammed?

År 570 e kr föddes han som sedan skulle bli islams skapare. Han fick namnet Muhammed ibn Abdallah och han föddes i Mekka på den arabiska halvön.
I tidig ålder omhändertogs han av sin farbror eftersom han förlorade båda sina föräldrar strax efter födseln. Som vuxen gifte han sig med en rik änka vid namn Khadidja, han var då 25 år och hon 40 år.


Hur blev koranen till?

En dag gick Muhammed upp och satte sig på berget Hira för att tänka och det var då han fick det första uppenbarelsen. Det var ängeln Gabriel (på arabiska, Jibril) som visade sig för honom. Ängeln pratade med honom och precis innan han försvann så sade han till Muhammed:
”O Muhammed, du är Allahs budbärare och jag är Gabriel”. Ängeln Gabriel fortsatte att uppenbara sig för Muhammed under 23 års tid och eftersom han varken kunde läsa eller skriva fick han lära sig texterna utantill.

Han ville sprida sin lärdom till resten av världen och började därför predika om vad ängeln sagt till honom. Detta var inte populärt i Mekka och Muhammed och hans lärjungar fick flytta därifrån. Denna händelse skedde år 622 e kr och från och med nu började muslimernas tidräkning. De slog sig ner i staden Medina och där fick de snart många anhängare. Det blev krig mellan de två städerna, folket i Mekka mot Muhammed och hans invånare i Medina. Det var Muhammed och hans anhängare som vann och då återvände de till Mekka och rev ner alla gudabilderna. De ansåg att gud var för mäktig för att avbildas.

Muhammed dog år 632 e Kr och enligt historia lär han ha stigit upp till himlen på en häst från en klippa och vid den klippan ligger nu klippmoskén.
Han hade nu övertygat folk om att det bara fanns en gud och det var Allah. Han själv, Muhammed, var guds sändebud! Mohammed var också Guds sista profet. Det budskap som Gud gav Muhammed genom Gabriel var det enda rätta och har därför inga brister.

Koranen sammanställdes av Muhammeds sekreterare Zaid i Thabit. Den slutliga utformningen av Koranen bestämdes av kalifen Uthman nära 20 år efter Muhammeds död och det är den bok vi läser idag och det har inte ändrats ett kommatecken på ca 1400 år.
Vad har koranen för budskap och påverkan i samhället?
Islams motsvarighet till de kristnas sakrament är de fem pelarna.

1. Trosbekännelsen "Jag bekänner att det inte finns någon gud utom Allah, och att Muhammed är Hans profet".
2. Bön (Salah) Man skall be fem gånger om dagen och man skall be i
riktning mot Mekka.
3. Allmosa Det är en slags ”renhetsskatt”, då man skänker ca 2½ % av sin inkomst till de fattiga.
4. Fasta Ramadan är en period då man fastar från det att solen går upp till den går ner och det är under denna tid förbjudet att äta, dricka, röka eller ha sex.
5. Vallfärden Enligt den islamska tron bör den muslim som är frisk och har pengar göra en vallfärd, alltså en vandrig till Mekka minst en gång i sitt liv.
Det absolut viktigaste och tydligaste punkterna i koranen tyder på att man bara får tro på en gud, Allah. Enligt koranen skall man inte bli tvingad till sin tro, utan den uppmanar till självständighet. Samtidigt är det tänkt att koranen skall fungera till viss del som en regelbok, för hur man bör leva om man är muslim, eller rättare sagt hur vi skall styra vårt samhälle för att upprätta Guds vilja.

Koranen innehåller uppmaningar till eftertanke, reflektion över skapelsen, samhälleliga lagar, verser om mänskliga relationer och levnadsregler
Försöker man att se djupare är det meningen att den skall vara speciellt undervisande, och det ges på tre olika sett: direkt undervisande citat, historiska referenser som ges metaforisk mening och uttryck av storslagen skönhet - alltså uttryck som kan vara svåra att förklara i ord men som ändå stöder påståenden om ett heligt budskap.

Koranen menar på att ett mänskligt liv sträcker sig bara under en kort period och denna period är ett test. Efter livet kommer vi att straffas eller belönas för våra handlingar i livet. Belöningar och straff kommer att börja direkt efter begravningen, och det finns även en tro på en Domedag och en återuppståndelse.

I koranen står det att människan har rätt till liv, säkerhet, fred, respekt, utveckling, sociala relationer som bygger på berättigande och rättvisa.
En människa har rätt till att skaffa sig kunskap, och att välja vilket lagligt yrke hon vill, att äga egen mark, att skaffa en familj, Man får också vara del av eller starta upp olika politiska partier, föreningar eller församlingar.

Enligt koranen ansåg Allah att alla människor skall ha rätt att handla och utrycka sig fritt, när det gäller att kritisera en regering eller opponera sig mot dess politik. Men det är däremot absolut förbjudet att kritisera den heliga läran, heliga platser eller att utsätta ritualer eller symboler för fara förstörelse. Man får inte skada eller förstöra naturen eller andra människors egendom. Pornografi eller prostitution är strängt förbjudet.

Koranen är Guds eviga Ord till hela mänskligheten, lika viktigt och aktuellt för 1400 år sedan som idag. Den är lika viktigt i Mekka som i Stockholm, d v s oavsett var du bor i världen

* * *

Analys och sammanfattning om Islam

Nu när jag har sammanställt mitt arbete måste jag erkänna att jag finner mig lite förvånad, jag har hittat så många likheter mellan islam och kristendomen. Självklart visste jag om att de påminde om varandra, kanske eftersom de kommer från samma grund. Men när jag läser så många artiklar om självmordsbombare och kvinnoförtryck blir jag nästan mörkrädd. Jag menar hur kan vi, folk från Sverige ha det som baktanke när vi slår upp ordet islam och muslimer? Få, om än någon, har lämnat så klara och tydliga spår i mänsklighetens historia som Muhammed gjort. Jag försöker själv tänka mig in i situationen, att bo i arabländerna och förknippas med självmordsbombare? Ja menar idag ser det inte ut som om muslimerna har så mycket till val än att kriga och slåss, för att bevisa deras tro och för att de styrs av mäktiga diktatorer. Men det är långt från många som gör såhär. Det finns många olika sorters muslimer T.ex. Fundamentalister och modernister som är motsatser till varandra. Fundamentalister tycker att man ska lyda koranen exakt och vara traditionell, men modernister tycker att man ska tolka koranen symboliskt, och vara mer demokratiska.

Jag tror inte att de flesta människor är så öppensinnade som de borde vara. Vi människor i väst tänker inte alltid på muslimer som en religiös grupp, utan mer som ett ont folkslag av terrorister och kvinnoförtryckare och att den största meningen med livet är att spränga sig själv i luften.
Hur kan vi nu då få för oss något sådant här, när religionen är så lik vår egen? Runt om i världen finns det så många fler aktiva muslimer än vad det finns aktiva kristna, och enligt muslimernas tro så har deras gud mer inverkan på deras vardagliga liv.
Jag börjar undra om det inte egentligen inte vi som är trångsynta? Eftersom vi ser dem som annorlunda och konstiga just för att dom inte är som vi, för att dom kanske klarar av att avstå från saker som vi inte kan låta bli?

Man glömmer lätt bort att situationen i många andra länder där dom har islam som huvudreligion är fruktansvärt och därför är många människor starkt bundna till deras religion eftersom det är den enda trygghet dom har och för dom är det ett sätt att få styrka, genom att tro.
Det är hemskt att mäktiga diktatorer tar sig rätt att hota oskyldiga trogna människor med våld och sedan lura i dom att det onda de gör är helt i Allahs namn. ”Enligt koranen ansåg Allah ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islam fördjupning koranen & Muhammed

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2006-01-10

  Hej, för att hjälpa dej lite p

 • Inactive member 2007-09-15

  lol det är 114 suror och 30 ju

 • Inactive member 2008-05-25

  vad hter du på msn?

 • Inactive member 2009-04-17

  ville bara säga att du verkar vara mycket intelligent...

 • Inactive member 2009-07-08

  det verckar som att du har lite fel fakta men det var ett bra uppsats

 • Inactive member 2010-03-05

  jag tycker det var en bra uppsats men jag ville bara kommentera på 2 saker. 1.) Islam betyder igentligen fred och fredsmäklare. 2.) koranen är lika helig vilket språk det än står på men därimot så kommer man inte riktigt förstå den förrän man kan läsa den på arabiska för när man översätter så förvrängs orden och man kan inte få fram alla metaforer.

 • Inactive member 2012-10-19

  Hej Tove Jag heter Khaled Ali Jag vill informera och korrigera egentligen dig att Koranen är inte varelse som behöver att någon kan skapa den. Koranen är skriven av Guden som heter Allah.

Källhänvisning

Inactive member [2006-01-07]   Islam fördjupning koranen & Muhammed
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5543 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×