Narnia Häxan Och Lejonet

23643 visningar
uppladdat: 2006-02-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Den första boken i Narnia-serien heter Häxan och Lejonet. Den handlar om fyra syskon som heter Lucy, Edmund, Susan och Peter. Boken utspelar sig under andra världskriget i England. Syskonen bor med sin mamma i London. På grund av kriget tvingas syskonen flytta från staden, ut till landet. Där får de bo i gammalt hus som ägs av en mystisk professor.
Nästa dag, bestämmer de sig för att undersöka huset. Efter att ha undersökt ett flertal rum hittar de ett som är tomt så när som på ett stort klädskåp. Edmund, Susan, och Peter bestämmer sig för att fortsätta till nästa rum, men Lucy stannar kvar. Nyfiken som hon är bestämmer hon sig för att kolla vad som finns inne i skåpet. Hon öppnar dörren och upptäcker att det är fullt med rockar och pälsar. Hon trycker sig längre och längre in bland pälsarna,. och tillslut när hon borde slå i den inre väggen i klädskåpet känner hon att pälsarna blir sträva och hårda, och golvet blir mjukt och smuligt. Lucy tar några steg till och upptäcker att hon går på snö och att hon trycker sig genom en tät granskog. Det har blivit mörkt, men hon ser ett ljus längre bort i skogen. Hon börjar röra sig mot det och inser snart att det är en lyktstolpe. Där möter hon plötsligt en konstig varelse med människokropp, getben och svans. Det var en faun vid namn Tumnus.
De blir snabbt kompisar och Lucy följer med faunen hem på en kopp te. Lucy frågar var hon är och får reda på att hon befinner sig i ett land som heter Narnia. Landet bebos av talande djur och mytologiska varelser. Hon får också reda på att landet styrs av en elak vit häxa som har dömt landet till evig vinter men utan jul. Tumnus berättar också att det finns en profetia som säger att fyra människobarn ska besitta de fyra tronerna i slottet Paravel för att rädda landet från häxan.
När Lucy kommer tillbaka och berättar om Narnia är det ingen av syskonen som tror henne. Och när hon tar med dem till skåpet för att visa Narnia så finns inte passagen kvar.
Vid ett senare tillfälle när barnen leker kurragömma, så springer Lucy raka vägen upp till klädskåpet för att gömma sig. En stund efter kommer även Edmund och gömmer sig i skåpet. Han trycker sig in bland pälsarna, och till sin förvåning så kommer han faktiskt in i landet som Lucy har berättat om. Den första personen Edmund träffar i Narnia blir den vita häxan. Hon bjuder på kola och ber Edmund att ta med sina syskon till hennes slott för att bli kungar och drottningar.
Senare, när Lucy och Edmund har kommit tillbaka, tvingas alla fyra syskonen att gömma sig i garderoben för att undkomma professorns hembiträde. Då finns passagen där och syskonen går in i Narnia. De bestämmer sig för att hälsa på Tumnus, men när de kommer fram till hans hus, finner de att dörren är inslagen och att huset är förstört. De går in och hittar en lapp där det står att Tumnus har gripits av polisen, för att inte ha överlämnat människobarnet (Lucy) till häxan.
När de lämnar stugan och stegar hemåt, ser dem en bäver som vinkar till sig barnen. Syskonen närmar sig och märker att bävern kan prata. Han visar sig ha varit en god vän till Tumnus. Han ber dem följa med till sin damm, och efter en lång diskussion börjar de resan mot dammen.
Väl framme bjuder bäverns fru på middag och bävern förklarar att den store Aslan har kommit till ”stenbordet” i norra Narnia. Aslan är djurens konung och hela skogens härskare berättar bävern. Det är han som ska föra bort den vita häxan. Lucy frågar om Aslan är en människa, men bävern förklarar att han är ett lejon. När bävern har berättat färdigt märker de att Edmund inte befinner sig i rummet. Efter en kort diskussion kommer de fram till att Edmund måste ha gått till häxan för att förråda de resterande syskonen. Bävern förklarar att de måste bege sig till stenbordet. Där ska Aslan hjälpa dem.De packar mat och nödvändigheter, och börjar sedan sin långa resa. De går väldigt fort för att häxan inte ska komma ifatt dem. Efter att ha vandrat långt är alla väldigt trötta, och Herr Bäver leder dem till en håla i marken där de kan spendera natten.
På morgonen vaknar dem till ljudet av bjällror. Herr Bäver smyger fram för att titta vad det är och finner till sin stora förvåning att det är jultomten. Han hämtar barnen och, och de får varsin present. Peter får en sköld och ett svärd, Susan får en båge med pilar och ett litet elfenbenshorn och Lucy får en flaska med läkemedel.
Efter det ger de sig av mot stenbordet än en gång. Efter en stund märker de att snön sakta börjar försvinna. De kommer fram till att Aslan har brutit häxans förtrollning. Till slut kommer de fram till en grön öppen plats, och där står stenbordet. Bordet visar sig vara ett stort stenblock som vilar på fyra pelare. Bredvid stenbordet står en massa underliga varelser och djur i en klunga, och inne i klungan står Aslan. De går fram och berättar att Edmund har förrått dem. Senare skickar Aslan några varelser för att rädda Edmund och det lyckads dem med. Edmund ber om förlåtelse och lovar att inte svika dem igen.
Efter det kommer häxan och begär att få döda Edmund eftersom en gammal förtrollning ger häxan rätt att döda alla förrädare på stenbordet. Aslan vill diskutera det, och de kommer fram till att häxan ska få döda Aslan i Edmunds ställe. Natten därpå vaknar Lucy och Susan, och märker att Aslan är på väg till stenbordet. De följer efter honom, men tvingas stanna en ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Narnia Häxan Och Lejonet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-28

    MYCKET BRA TOBBE. Say inte all

Källhänvisning

Inactive member [2006-02-16]   Narnia Häxan Och Lejonet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5684 [2024-05-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×