Moa Martinson

3 röster
8995 visningar
uppladdat: 2009-04-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Moa Martinson

Moa Martinson, som egentligen hette Helga Maria Swartz, föddes 1890 i Östergötland och dog 1964 i Södermanland. Hon bodde hos sina föräldrar tills hennes mamma gifte sig 1890 och det var då hon flyttade ut. Författaren gick i en vanlig folkskola i Norrköping och kunde läsa och skriva innan hon började skolan, säger Moa Martinson i sin bok Mor gifter sig. Sedan jobbade hon som passande barn. 1906 utbildade hon sig till kallskänka och fick arbete på ett hotell. Författaren hade sällskap med Karl Johansson när hon var i 19 årsåldern. De fick fem söner tillsammans men två av dem drunknade. Efter det, blev den alkoholiserade maken Johanson trött på sitt liv begick självmord. Moa Martinson gifte om sig med diktaren Harry Martinson då hon fick namnet Martinson. De levde tillsammans i elva år innan de skiljde sig. Hon gifte aldrig om sig.

Moa Martinson är den mest berömda autodidakten av kvinnliga författare under 1920 och 1930-talen. Hon började skriva redan i tolvårsåldern och tjäna lite pengar genom att skriva åt tidningen Arbetaren. Moa Martinson publicerade sin första artikel 1925 i tidningen Brand. Författaren var politiskt intresserad och invaldes i kommunalfullmäktige 1927. Med hjälp av Elin Wägner började hon en kurs i maskinskrivning, och tack vare detta kom ut den första boken 1933 Kvinnor och äppelträd. Hennes mest kända verk är den självbiografiska serien Mor gifter sig (1936), Kyrkbröllop (1938) och kungens rosor (1939). Hon tilldelades en Svensk litteratur Stora pris (1944).

Källor: Ny illustrerad svensk litteratur historia av Erik Hjalmar Linder, och den kom ut 1994, www.gogle.com/www.Moa Martinson.com(070926).

                                                              Recension

Kyrkbröllop är andra delen i Moa Martinsons självbiografiska serie, och den kom ut på Avskild och Kärnekulls förlag1938. Vi får följa Mia från 8-årsåldern tills 15-årsdagen, då hon får sitt första arbete.

Boken börjar när Mia ska vara brudträna på moster Charlotts bröllop. Hon är glad för att få vara med på ett kyrkbröllop för första gången i sitt liv. I kyrkan är Mia bland de vackraste och alla gäster tittar på henne utom styvfadern. Genom styvfaders svartsjuka förstör han det som skulle kunna varit hennes barndoms bästa minne. Mia är trött på mammas dålig äktenskap och har sina tankar om att hon aldrig ska gifta sig. De har flyttat till ett fint hus där styvfar och mamman fick ett bra jobb. Även Mia trivs på sitt jobb där hon sköter barn och lär dem att läsa och skriva.

Boken utspelar sig på 1900-talet på många platser runt Norrköping. Författaren beskriver miljön väldigt noggrant och ibland var det tråkigt att läsa, tycker jag. Romanens budskap är att visa på kvinnor brist på status inom familjen och berätta om deras vardagliga kamp mot fattigdom. Berättelsen är kronologisk med lite tillbakablickar. Språket är lätt för att meningarna är korta, även om det är Ö...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Moa Martinson

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2009-04-24]   Moa Martinson
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58122 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×