Apatiska Barn

6536 visningar
uppladdat: 2006-03-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Jag har valt att skriva om apatiska flyktingbarn. Jag tycker det är intressant och det har pratas mycket om det senaste året, och särskilt i höst. Första gången jag fick veta att man kunde bli apatisk, läste jag om det i tidningen. Jag visste inte mycket om det och jag har velat ta reda på mer. Jag tycker det är konstigt att man kan bli så!, Att man inte är vid medvetandet, fast samtidigt inte vara död. (Men jag hoppas att om du inte redan vet vad Ett Apatiskt barn är för något, att du nu kommer att veta mer efter du läst mitt Häfte)




Det handlar om Depressioner, stress, och ångest – apatiska barn


Fenomenet ”apatiska barn” började man tala om kring år 2002 Tidigare fall kan ha förekommit men inte så stort antal. Nu är det kring 400 flyktingbarn som har de här symtomen.

Det kan börja med att en familj kommer till Sverige och blir emottagna av Migrationsverket. De placeras i lägenheter eller skärskilda uppvakningskliniker – flyktingförläggningar. Dom söker asyl och väntetiden från att dom sökte och tills dom får veta om som får stanna kan bli lång
Det är då det hela börjar. Det är främst barn från Ryssland, Kazakstan och Armenien som har drabbats. Men en stor grupp på flyktingförläggningen i Boden kommer från Somalia.

Ofta är mammorna deprimerande och oroliga. På grund av svåra upplevelser i hemlandet. Barnen får ångest och är rädda - ”ska dom få Stanna eller inte?”
Barn reagerar ofta med kroppsliga krämpor som ont i magen, huvudvärk och klagomål om svaghet. Sömnen försämras och dom kan drömma mardrömmar om separationer, hemska personer som kommer för att skada dom, ta bort dom från familjen eller plåga och slå dom. Vissa barn ser dom här personerna som verkliga som kommer och gör dom illa. Ofta ser dom den här synen på kvällar vid insomnandet. Dom kan sluta leka, bli aggressiva och negativa. Baren får allt mer ångest som kan bli panikatacker. Dom vill försvinna eller ännu värre bara dö. Det här förekommer från förskoleåldern men i allmänhet hos äldre skolbarn och ungdomar.
Om det sedan blir ännu värre och barnen inte får hjälp så blir barnen ännu mer deprimerande. De pratar kanske inte mycket med personer i sin omgivning. Dom kan inte heller längre gå i skolan. Dessa djupt deprimerande barn och ungdomar ger helt upp. Dom blir sängliggande, ofta i fosterställning med täcket över huvudet. Det svara med korta meningar och svag röst. Sedan kan de bli helt okontaktbara, svarar inte på kontakt från omgivningen.
Det slutar nu helt att äta och dricka. Om familjen sedan får uppehållstillstånd, vänder barnens tillstånd sakta. Det kan ta en vecka upp till flera månader tills barnen blir så pass återställda så dom kan börja skolan igen. Efter ett år brukar barnen vara någorlunda återställda. Men det här varierar mycket.





Förslag till diagnos för apatiskabarn. (Av Göran Bodegård- Läkartidningen.)

1. Väsentlig Kontakstörning- Kontaktlöshet
2. Rör sig mycket lite. Rör sig inte alls spontant och ligger i ett slappt tonulöst tillstånd med slutna eller öppna ögon utan ›Blick, Kontakt‹
3. Ligger i fosterställning
4. Reagera inte på tal
5. Reagerar inte på plötsliga ljud
6. Reagera inte på fysiska stimuli eller smärta
7. Äter och dricker inte men kan matas
8. Äter och dricker inte och har inte spontant svalgreflex
– kräver sondmatning.

9. Inkontinent för urin och/eller avföring
10. Kontinuerlig vägran med aggressivt och/eller ångestpräglat beteende och ter sig mer i kontinuerliga ångesttillstånd än hypotont apatiskt
11. Ät helt tyst
12. Tillfälliga attacker av ångest, gnyende och/eller hyperventilation spontant (>Flash backs< - mardrömmar) eller vid >belastningar<(hyperkänslig)
13. Anmärkningsvärda symtom som temperaturförhöjningar,
Svåra svettningsperioder, hyperventilation, långvårdskomplikationer från muskler, hud och njurar. Metaboliska störningar (stresshormonnivåer
Basal metabolism etc.)












Det har visats att apatiska barn kan bli friska när dom får vård i Norge, Men vad händer när dom kommer hem hit till Sverige i gen ?

Sex flykting barn som blivit apatiska här i Sverige skickades till Norge och blev bättre. Dom blev inlagda på sjukhus och sjuksköterskor vaka över dom dygnet runt. Barnens föräldrar var också med på sjukhuset men sov inte i samma rum som sina barn. Det kan vara så att föräldrarna inte har vetat hur mycket mat dom ska ge barnen där hemma och dom kan ha fått för lite mat. Flera av barnen som kommit till sjukhuset har varit i så dåligt skick att dom har fått matats med näringslösning via sond. Men efter ett tag har vårdpersonalen faktiskt fått barnen att äta själva. En tioårig flicka som satt i rullstol, använde blöjor och hade slutat att prata och äta själv. Efter fyra veckor hade läget förändrats. ”Dom fick barn som lekte, gick som pratade och inte använde blöjor” -säger Inger Schanche, chef för hälso kontoret för asylsökande i Värums kommun utanför Oslo. Några av dessa barn har avvisat till sina respektive hemländer och andra har skickat tillbaka till Sverige, och barnen som blivit till backa skickade till Sverige har blivit sjuka igen. Vad kan detta bero på? Kanske att sjukhus personal har vart med hela tiden och dom kan ha fått bättre mat och bättre välkommande. Dom kan också helt enkelt känts sig tryggare där. Men när dom kom tillbaka till Sverige så började eländet och tankarna igen ?!


I Luleå/Boden- Studien fann man att >Utlösande Faktor för symtom var ofta negativt besked om uppehållstillstånd <
I en Stockholms studie framkom samma sak.

Studierna visar att uppehållstillstånd är av stor betydelse för starten av tillfrisknade, liksom mödrarnas omsorgsförmåga.





Migrationsverket påstår att vissa flykting föräldrar gör sina barn apatiska ?!

Migrations verket har polisanmält ett tiotal fall , och dom påstår att föräldrarna gör sin barn apatiska för att dom ska få stanna i Sverige. De sägs att dom kan ha förgiftat barnen eller ännu värre utnyttjat dom sexuellt på olika sätt. Dom kan ha drogats och föräldrarna kan ha manipulerat barnen. Om det är sant vet vi inte ännu men polisen håller på att undersöka saken. Vet inte heller om det bara kan ha varit föräldrarna som har antastat sina barn, det kan också vara andra Familjemedlemmar eller utomstående.

Det har hittills framkommit att minst en av de asylsökande barn som misstänkts ha varit utsatt för grova brott har omhändertagits av socialtjänsten. – Nu har det gått mer en sex veckor sedan Migrationsverket slog larm till polisen om misstänkta fall av bland annat, våldtäkt, människohandel med barn för sexuella ändamål och grov misshandel. Enligt Migrationsverket är det nio barn i Stockholms stad och ett i Södertälje. I sex av fallen har förundersökningen inletts.






Jag undrar hur dom har det, dom apatiska barnen?

Jag undrar hur det måste kännas att ligga i en säng, och ändå inte vara död men inte vid liv heller. Det måste vara konstigt. Och det måste kännas jätte hemskt för föräldrarna som måste se sina barn ligga där dag ut och dag in. En sak jag inte fattar är varför dom inte får ett ja eller nej på en gång av Migrationsverket om dom ska få stanna i landet. För det är ju när dom inte vet, när dom går och oroar sig för att om dom ska få stanna eller inte. Det är då det händer, dom blir inåt vända, instängda. Sen kan ju Migrationsverket hålla ett öga på barnen och göra allt dom kan för att dom ska må bra. För vem vet vad som har hänt dom där hemma i sitt hemland? Dom är oftas...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Apatiska Barn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-03-14]   Apatiska Barn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5856 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×