Polen under kalla kriget

3 röster
6945 visningar
uppladdat: 2010-10-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Polen under Kalla kriget

Jag kommer själv från Polen och känner stark samhörighet med folket och dess lidande under den tuffa perioden. Jag fick även berättad för mig sedan jag var barn hur det har varit, vad som var orsaken till det som hände och hur det löste sig till slut. Därför valde jag att läsa om Polen, för jag tycker helt enkelt att jag har nog med information om ämnet för att tycka att det är intressant. Jag antar att Kubakrisen är också ett väldigt intressant ämne men jag har ingen bakrundskunskap i det så det skulle bli väldigt tråkig för mig.

Polen har ändå sedan 1700-talet varit under andras styren. Det var då Tyskland, Österrike och Ryssland delade Polen mellan sig. Under nästan 150 år var landet obefintlig på kartan. Polen fanns helt enkelt inte. Befrielsen kom efter första världskriget. Men efter så många ockupationsår visste ingen hur man skulle styra landet så att den åter skulle bli Europas medelpunkt. Och det utnyttjades av Tyskland och Sovjetunionen som delade Polen mellan sig.

Polen blev återigen ett fritt land efter Andra världskriget, år 1945. Fast det beror ju självklart på vad som menas med ''fritt''. Det är klart, Polen återfick sin plats på kartan (dock med stora förluster på den östra sidan), men fick inte ha någon självvalt regering. Alla som styrde var grundligt utvalda av Sovjetunionen.

Situationen fortsatte enda fram tills 1980. Det var då den fria fackföreningsrörelsen, Solidaritet, grundades.

Solidaritet grundades av Lech Walesa, en arbetare i Leninvarvet i den polska staden Gdansk. Föreningen förbjöds nästan lika snabbt som den uppstog, men hann ändå påverka alla väldigt mycket och öppnade människornas ögon för vad som egentligen pågick.

Och det som pågick var verkligen illa: en ekonomisk sammanbrott och undantagstillstånd var ''huvudattraktionerna'' i Polen på 1980-talet. Det sistnämnda undantagstillståndet ledde till att Solidaritet fick ännu mer stöd av folket. General Jaruzelski, som införde undantagstillståndet, hatades av många för sin feghet eftersom han försvarade förbudet mot Solidaritet och höll goda kontakter med Sovjetunionen. Han hatas av många fortfarande, och därför måste han ha livvakter runt sig hela tiden, efter många atentat mot hans liv.

Fastän Solidaritet förbjöds hade den snart 12,5 miljoner anhängare och var därmed den största fackföreningen i Europa någonsin.

Det slutliga resultatet var att Polen blev fri från kommunism och Sovjetunionens styren. Lech Walesa, som varit arbetslös i 9 år, blev till slut Polens president 1990.

Idag så är Solidaritetens politiska makt ganska liten, nästan ingen alls om man ska vara negativ.

Men hur vad detta möjligt? Hur kunde en vanlig elektriker starta en revolution?

Jag tror att det hade jätte mycket att göra med situationen i Polen just då, i början av 1980-talet. En av de stora problemen var ju den stora ekonomikrisen. Människorna blev trötta på att priserna och skatten ständigt höjdes och började protestera. Jag menar, vem vill stå i kilometerlånga köer för att köpa bröd och höra att den är slut när man kommer fram? Det är väl sånt som händer under kriget och inte på 80-talet i ett land som ska betraktas som europeiskt och även hålla vissa standarder?

Men Sovjetunionen gjorde ingenting för att modernisera Polen efter Andra världskriget. Och vem kunde klandra de? De hade nog fullt upp med de nyerövrade landsområderna som de fick efter just Andra världskriget. Varför skulle de bry sig om ett litet (i jämförelse med Sovjetunionen) stat som var i princip deras egendom?

Teoretiskt sätt så var ju Polen självstyrd med en polsk regering. Men i praktiken var det de sovjetiska makterna som hade makten. Den polska regeringen var bara marionetter i deras händer.

När människorna började protestera och kräva förändring kände sig de båda motparterna hotade. General Jaruzelski blev rädd för Sovjetunionen och Sovjetunionen blev rädd för den rasande polska folket. Därför valde Jaruzelski att införa undantagstillståndet, han tyckte att det var bättre att tysta ner den arga massan än att bli invaderad av Sovjetunionen.

Jaruzelski hånas för sin feghet men man kan även se det på ett helt annat sätt, ett sätt som jag väljer att tro på. Han ville helt enkelt inte att Polen skulle återigen vara i krig. Landet hade vid den tiden inte ens återhämtat sig helt från Andra världskriget och ett till krig skulle innebära en katastrof för landets ekonomi och allmän välgång. Så jag kan på sätt och vis förstå hans resonemang.

I dagens läge så är de flesta väldigt mycket emot Jaruzelski och undantagstillståndet men jag kan ändå inte vara helt emot det han bestämde. Förhoppningsvis så tänkte han på folkets bästa när han gjorde de avgörande valen och det uppskattar jag. Sen är det en annan sak om han gjorde det av feghet. Men det lär jag nog aldrig få veta.

Idag är Polen styrd av en parti som kallas Medborgarplattformen och premiärministern heter Donald Tusk. Partiet sägs vara höger men jag tycker att det drar väldigt mycket åt det vänstra hållet. Och det tycker jag inte är bra. Att återgå till vänsterstyre i Polen vore samma sak som att återgå till kommunism. För nästan alla vänsterpartister är egentligen gamla rävar som har suttit i riksdan ändå sedan Sovjetunionens styren. Det innebär att de också är marionetter i Sovjetunionens händer. Varför har Polen alltid uppehållit så goda kontakter med Ryssland under Demokratiska vänsterförbundets styren, men börjat bråka direkt när högerpartiet, Lag och rättvisa, kom till makten 2005? Jo, det var för att Ryssland förstod att de inte längre kommer ha samma makt över Polen som förut. De blev ju väldigt förbannade förra året, när Polen började samarbeta med USA för att bygga ett Nationellt missilförsvar som skulle skydda alla länderna i väster från eventuella atacker med missiler eller raketbomber från Ryssland. De ville helt enkelt inte förstå att Polen inte längre är en del av deras diktatur. Jag vill inte vara fördomsfull här, men så är fallet, Ryssland idag liknar ganska mycket en diktatur. Varför mördas det så många ryska agenter och journalister som tex. Anna Politkovskaja och Alexander Litvinenko som vågar kritisera sitt hemland och säga hur det verkligen är? Och varför är Stalin och Lenin fortfarande så populära bland unga även fast de gjort hemska saker?

För att folk är hjärntvättade. De matas med propaganda från att de är små barn och inte förstår bättre. De får berättat för sig att Stalin respektive Lenin är hjältar och hjälpte till att göra deras land till det väldiga riket som det är idag.

Det är precis vad som hände i Tyskland före och under Andra världskriget! Folk matades med massa lovord om jobb och pengar; berättelser om den modiga Hitler som skulle rena den tyska rasen. Och vad blev resultatet? Andra världskriget och miljoner människoliv. Det blev kostnaden för att folk lät sig luras. På samma sätt som folket i Ryssland luras idag.

Även fast det har gått 20 år sedan Polen blivit fri från Sovjetunionen är landet fortfarande inte helt återställd. Låga löner tvingar många att flytta utomlands.

I andra länder så beh&oum...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Wikipedia.se Kalla-kriget.se/varlden/wp/polen.html ''Revolutioner i Europa 1989'' av Patrick Burke, GLEERUPS Förlag

Kommentera arbetet: Polen under kalla kriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2010-10-01]   Polen under kalla kriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58790 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×