Middag för många

1 röster
4380 visningar
uppladdat: 2011-02-21
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Middag för många HKK VT 2011

Som våran huvudrätt valde vi att bjuda på Wok med kycklingfilé och grönsaker. Vi ville ha något man inte skulle glömma i första hand men det skulle inte vara för enkelt. Några av våra gäster var Olle och Dolly. Olle var är en atlet, så det var ett tecken att vi inte skulle göra snabbmat eller något liknande. Medans Dolly var laktosintollerant och var fast i sina dåliga matvanor, där fick vi tänka till eftersom vi även skulle tillaga en efterätt. I dom flesta bakelser och efterätter brukar man ha mjölk i, så då fick vi tänka på det och valde istället att använda laktosmjölk.

I gruppen hade vi olika åsikter och förslag om vilken efterrätt vi skulle tillaga, från chokladtårta till en bakelse som vi valde, så skulle man använda smördeg och bär eftersom vi inte visste vad den har för namn så döpte vi den till smördeg med bär. Om Woken var vi ganska så enade om, det skulle bli den bästa av alla. Ps. Och det blev den...

Som huvudrätt gjorde vi alltså en wok med bitar av kycklingfilé och en massa grönsaker och andra ingredienser som ex. paprika, vitkålshuvud, vattenkastanjer, broccoli, wook "mini" majskorvar, soja, sweet chili sauce m.m.

Vi anpassade oss efter våra gäster som jag sa tidigare, alltså wok är ju ändå en måltid som man kan göra till en lite lyxigare variant men det kan även vara en wook från ett litet stånd på gatan om jag kan utrycka mig så, det kanske inte är jättebra kvalitet på grönsakerna, för man ska alltid använda fräscha grönsaker. Men om vi tänker på det ekonomiska när det gäller wook så kan det kosta en slant eller två, men man kan även tillaga en mindre dyrare variant.

Allt hänger på dig, hur mycket är du villig att lägga ner. Som vi valde att göra, vi hade ingredienser som inte är ett måste som ex. vattenkastanjer, bambuskott, wook "mini" majskorvar m.m och det kostar ju lite extra. Men dom ingredienserna gör hela woken om man kan säga så, det lilla extra.

Wok är en rätt från Kina som dom flesta kanske känner till. Bakgrundsförklaringen till tekniken är nog att den är energisnål. Eftersom alla i Kinas befolkning kanske inte har tillgång till en spis eller liknande och så går det även snabbt att tillaga. Men man kan använda den här tekniken till ångkokning och andra mer långsamma matlagningstekniker.

Om man tittar naturvänligt på våran Wok så kanske inte det var det bästa eftersom alla varor är importvaror, som kanske importeras med flyg, båt, bil och andra fordon som släpper ut avgaser. Men det positiva är att det ändå finns vissa saker man odlar här som ex. lök, kryddor, morot, broccoli m.m men trots allt är det ju så himla gott, en kryddig Wok vart det, men det var oerhört god. Trots allt var det första gången jag tillgjorde en Wok och jag vart väldigt stolt över mig. Annars brukar jag inte äta stark mat har aldrig tyckt att Wok varit något som jag gillar. Så det var ända något helt nytt för mig.

Våran efterrätt var väldigt jobbig att förstå och utföra i alla fall med att kavla. Receptet var väldigt svårt att tyda, eftersom dom inte beskrev så bra hur man skulle blanda och sedan hur man skulle skära degen. Men till slut vart det ändå riktigt gott, vi tog först smördegen efter att vi låtit den svalna och la på bär med glass över själva degen, Mmm... Det var som att släcka den kryddiga Woken så det vart ett perfekt val tycker jag. Här använde vi även laktosfri grädde eftersom vi var tvungna att tänka på Dolly som var laktos. Men den vart lika god, men det var väldigt mycket fett i degen. Men där kommer dom dåliga matvanorna in, efter att man ätit en sån liten bakelse vart man väldigt mätt.

En annan sak som jag tycker är viktig är dukning och självaste drycken. Jag skulle nog inte rekommendera läsk till en sån här rätt. Det skulle nog bara förstöra stämningen, man ska känna sig som i Asien. Så ett glas te eller två skulle passa utmärkt, trots allt är te miljövänligt, det är bara ''ren natur''. Så te är en växt som man senare framställer till dryck. Drycken te dricks oftast varm.  Men om man nu är myndig så skulle inte någon drink sitta fel eller bara ett glas vin som man kan skåla till. Annars så ska man nog hålla sig till te.

Om vi tänker på dukningen nu, då tänker jag på Kina och när jag säger Kina så menar jag rött, kina pinnar, visst om man kan hantera dom pinarna, annars ska man nog koncentrera sig att äta med kniv och gaffel.

En liten förbättring jag kom på medans jag skrev det här är att vi kunde ha kokat upp lite ris i en liten skål bredvid och sedan hälla lite soja över, då skulle det bli en riktig Kina middag om vi nu kan säga att det blev det. Sedan kunde vi ha lagt några skålar med ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

www.wikipedia.org

Kommentera arbetet: Middag för många

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Каролина Тртица [2011-02-21]   Middag för många
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=58878 [2024-07-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×