august Strindberg - Hyllad som Hatad

3 röster
6580 visningar
uppladdat: 2014-10-20
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

August Strindberg - Hyllad som hatad
Av: Madeleine Hjelmstierna, Önnerödsskolan 8D

Strindbergs liv är en gripande historia. Hans livstid präglades av hat, kärlek, mörker och ljus. Han såg ett samhälle där svek och orättvisa dominerade, han såg det som de flesta valde och stänga ögonen för. Han vågade skriva och vågade bli hatad.

Så vem var då August Strindberg? Om jag skulle beskriva Strindberg med ett ord skulle det vara mångkonstnär. Han var en man med många egenskaper, åsikter och intressen. Han är en av Sveriges mest välkända och betydelsefulla författare även om han är mest känd som dramatiker internationellt. Han är även välkänd som konstnär och fotograf.

Strindberg hade under hela sitt liv problem med auktoriteter. Allt från sin far i ung ålder till universitetsprofessorer till alla de som styrde Sverige. Han kritiserade ofta samhället och höll sig inte till de värderingar som fanns under hans livstid. Efter sitt knaggliga äktenskap med Siri von Essen blev han mer och mer kvinnofientlig och blev stämplad som Europas största kvinnohatare. Många av hans åsikter och tankar präglades av den tidsepok han levde i, hans upproriska förflutna samt de värderingar som fanns i samhället under hans liv. Han växte upp under 1850-60 talet i en borgarfamilj i Stockholm. Under nästan hela hans vuxna liv ser man ofta på honom som europé eftersom han levde och verkade i flera europeiska länder. Detta pågick under ungefär 40 år innan han dog den 14 maj 1912 klockan 16:30 i hans lägenhet på Drottninggatan 5 i Stockholm. Under 1800-talets and hälft hände mycket i Sverige. Industrialismen kom till Sverige, många flyttade in till städerna, många utvandrade och prövade lyckan i Amerika samt att nya ideologier började att växa fram, till exempel socialismen. Mycket av detta kan återspeglas i Strindbergs verk beroende på vilken epok av hans liv man talar om. Under studenttiden och tiden innan/under hans stora genombrott skrev han i en blandning av realism och socialism då han ofta kritiserar kyrkan, affärsverksamheten, median och statsmakten. Detta kan man se i Röda rummet som är den roman som han slog igenom med samt Det nya riket - satiriska skildringar från attentatens och jubelfesternas tidevarv som han skrev ganska omgående efter Röda rummet. Lite senare i livet efter Infernokrisen började han skriva mystik, symbolism och ockultism. Det kan man finna spår av i hans dels självbiografiska roman Inferno och Den ockulta dagboken som han förde från 1896 till 1908. I denna kan man läsa om hur han upplevde infernokrisen, hans förkärlek för Absint under en period samt delar ur hans äktenskap med Harriet Bosse.

Eftersom Strindbergs värderingar och åsikter skiftade så mycket under hans livstid gjorde även samhällets syn på honom. Till en början var han mycket omtyckt då han stod på arbetarklassens sida, ansåg att kvinnor skulle ha mer rätt i samhälle samt klankade ned på överklassen och Sveriges makthavare. Sedan efter sitt äktenskap med Siri blev han stämplad som Europas största kvinnohatare och illa omtyckt i allmänhet. Detta på grund av att han hade blivit mer och mer kvinnofientlig och ansåg att förhållandet mellan kvinna och man var en kamp. Detta syns tydligt i bland annat novellsamlingen Giftas (del 2 1884) och den självbiografiska romanen En dåres försvarstal (utgiven på franska 1887). Idag anses August Strindberg vara en av de största författarna inom svensk litteraturhistoria samt erkänd och uppskattad konstnär. Till exempel så upptäcktes en tidigare helt okänd tavla målad av Strindberg under Infernokrisen för bara några veckor sedan. Denna kommer att säljas på auktion i december i år med ett utropspris på fem miljoner kronor. Fram till 2010 var det en strindbergtavla som var den dyraste tavla som någonsin hade blivit såld på en svensk auktion. Den gick för 22,6 miljoner kronor.

Eftersom Strindberg var som han var med sina ständigt skiftande åsikter och relationer till andra människor är det väldigt svårt att placera honom inom bara en genre. Hans författarskap innehöll inte bara romaner och noveller utan även lyrik och dramer. Dock finns en återkommande under ton i nästa alla hans verk - samhällskritiken. Annars skrev han även många självbiografiska verk (till exempel Tjänstekvinnans son, 1886). Sedan början av hans författarskap fanns det en röd tråd av feminism som senare övergick till kvinnohat. Under en period skrev han även några naturalistiska verk, som Hemsöborna (1887). Ockultism, mystik och symbolism var även källan till hans skrivande under en period.

Precis som Strindberg är ihågkommen för sitt författarskap så minns man honom för hans sätt att skriva vilket moderniserade det svenska skriftspråket. En av de mest kända verken för allmänheten som han har skrivit är Hemsöborna som har filmatiserats ett flertal gånger. Det är även den roman som flest ungdomar väljer att läsa av Strindberg.

”Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen.” Den meningen känner nog nästan varje svensk över 30 år till. Det är nämligen den första meningen i August Strindbergs roman Hemsöborna.

Huvudpersonerna i boken är Carlsson - en dräng från Värmland, madam Flod - änkan och ägaren på gården där Carlsson börjar att arbeta samt Gusten Flod - madam Flods son.

Hemsöborna handlar om drängen Carlsson som via en annons fått arbete som chef över jordbruket på Hemsö, verklighetens Kymmendö, i Stockholms skärgård. Anledningen till annonsen var att madam Flod inte hade kunnat sköta jordbruket efter sin makes död. Redan från början tycker Gusten illa om Carlsson och det är deras intriger och ständiga fientlighet som driver historien framåt. Carlsson lyckas med att få gården på fötter samt att rusta upp extrastugan så att de kan börja ta in sommargäster och på det sättet tjäna lite extra pengar. Han blir väldigt omtyckt av alla på gården (förutom Gusten förstås) och han flirtar oundvikligt med Ida, hon som tar med alla sommargäster. Dock är känslorna inte besvarade och Carlsson gifter sig med madam Flod sommaren därpå. Äktenskapet var inte lyckligt tack vare att Carlsson inte hade några äkta känslor för madam Flod utan han hade ändra skäl för giftermålet. Detta leder fram till bokens tragiska slut.

Strindberg skrev Hemsöborna medan han bodde i Schweiz och södra Tyskland av ren hemlängtan till sitt skärgårdsparadis. Boken är till för att underhålla och är ren skönlitteratur till skillnad från de flesta av August Strindbergs andra verk.

Hemsöborna förekommer även i ett flertal andra former. Strindberg gjorde ett drama av boken 1889, 1919 gjordes den som stumfilm, 1944 svartvit spelfilm, 1955 spelfilm i färg och år 1966 blev den en tv-serie i sju delar. Den blev även en opera år 1994.

Jag har själv försökt att läsa den - men stod bara ut i 20 sidor. Strindberg använder ett väldigt gammalmodigt språk som är svårt att förstå när man är van vid modern svenska. Dessutom är hans beskrivningar väldig utförliga - lite för utförliga om du frågar mig. Han beskriver exakt allt som Carlsson ser och upplever i en enda mening, på åtta rader. Dessutom så kan jag ändå inte förstå vad det egentligen är vad han ser eftersom jag inte förstår mig på de gammaldags orden. Jag har inte haft chansen att läsa något av Strindbergs andra verk, men jag tror att de kan vara både bättre och intressantare. Skönlitteratur var inte hans starka kort.

Kul kuriosa: Efte...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

http://sv.wikipedia.org/wiki/August_Strindberg http://www.auguststrindberg.se/om_strindberg.htm http://www.extrapris.com/bio1.html http://www.mimersbrunn.se/August_Strindberg_en_stor_foerfattare_794.htm http://skolarbete.nu/skolarbeten/august-strindberg-6/ http://www.strindbergsmuseet.se/livet3.html http://schaff.se/artiklar/sida019.htm http://www.mimersbrunn.se/Strindberg_7325.htm http://studi.se/content/lesson/sverige-på-1800-talet https://www.bukowskis.com/sv/news/584 http://sv.wikipedia.org/wiki/Underlandet http://sv.wikipedia.org/wiki/Hemsöborna http://www.mimersbrunn.se/Hemsoeborna_2034.htm http://bokslukandekakmonster.blogspot.se/2011/12/hemsoborna.html http://bokmaffian.blogspot.se/2010/01/pa-den-fiktiva-on-hemso-nagonstans-i.html http://www.expressen.se/noje/grannarna-i-chock-efter-strindbergs-bok/

Kommentera arbetet: august Strindberg - Hyllad som Hatad

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2014-10-20]   august Strindberg - Hyllad som Hatad
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59453 [2024-03-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×