August strindberg
23990 visningar
uppladdat: 2006-02-04
uppladdat: 2006-02-04
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
Hans mamma Ulrika Eleonora hade kommit till hans pappas familj som en tjänarinna. Hon var en enkel och religiös värdshusflicka som kom att påverka August mycket med sin pietistiska fromhet (hon var djupt religiös och trodde stenhårt på sin lära).
August framhävde gärna sin fattiga hemkomst genom modern och kallade sig ofta för tjänsteflickans son.
Som barn var August känslig, misstänksam och lättretlig. Speciellt efter det att hans mamma dog i tuberkulos 1862 då han bara var 13 år.
Hela hans uppväxt beskrivs i hans självbiografi som fick just namnet ”Tjänstekvinnans son”, som han skrev 1886.
I boken kallar han sig Johan och läsarna får följa med honom under hans uppväxt med sin stränga pappa som anklagar honom för saker som han inte har gjort och ger honom stryk.
Augusts syskon har senare sagt att mycket i boken är lögn, och att han överdramatiserar mycket av det som beskrivs i boken.
Efter grundläggande studier avlade han studentexamen 1867 vilket han var ensam om bland sina syskon. Han blev därefter lärling som informator hos en förmögen och välkänd läkarfamilj i Stockholm.
Där lärde han känna den konstnärliga och intelligenta eliten i Stockholm.
Därefter studerade han till läkare, men han fann senare att teatern var hans riktiga område.
Först började han arbeta på kungliga dramatiska teatern där han fick sitt första dramatiska stycke uppsatt på den Kungliga teatern 1870. Året därefter fick Strindberg ett kungligt stipendium för att kunna studera vid universitetet i Uppsala. Det var under studietiden där som Strindberg påbörjade sitt författarskap.
Efter två år tvingade hans ekonomiska situation honom att avbryta studierna och återvända till huvudstaden. Den här gången flyttar han till några eländigt fattiga kvarteren i Stockholms utkanter, där han umgås med unga, fattiga konstnärer och försöker försörja sig som journalist.
Samtidigt målar han och skriver sitt första betydande verk Mäster Olof, men det blev inte tryckt förrän 1881.
Omkring 1872 tillbringar Strindberg den första av sina sommarvistelser på ön Kymmendö i Stockholms skärgård, den plats Strindberg skulle komma att älska högst på jorden. Genom sina skärgårdsberättelser, av vilka Hemsöborna (1887) blivit den mest kända så väckte han för första gången konstnärernas och författarnas intresse för detta karga men vackra landskap.
1877 förälskar sig Strindberg i finlandssvenska skådespelerskan Siri von Essen. Hon var redan gift med en annan men skiljde sig för hans skull. Äktenskapet varade i 14 stormiga år. De fick 3 barn tillsammans.
1879 gör Strindberg personlig konkurs men hans genombrottsroman Röda rummet räddar honom.
Boken blev en jättesuccé den innehöll avslöjanden av svindlerier i affärsvärlden och dåliga förhållanden i kyrkan, riksdagen, teatern och pressen.
All denna kritik mot samhällets institutioner gjorde August Strindberg till Sveriges mest kritiserade och diskuterade författare någonsin.
Röda rummet brukar kallas för Sveriges första moderna roman.
Den inledde en ny period i den svenska litteraturen som har fått namnet åttiotalet.
År 1883 går Strindberg i självvald landsflykt. Tillsammans med sin hustru Siri von Essen och deras tre barn flyttade han från pensionat till pensionat på landsbygden i Frankrike, Schweiz, Tyskland och Danmark.
År 1884 kommer novellsamlingen Giftas ut. I den lägger Strindberg fram sin syn på äktenskapet som blivit allt mer kritiskt delvis på grund av upplevelser från sitt eget äktenskap.
Han uppfattade kvinnans roll som maka och mor som helig och viktigare än hennes roll i samhället. Han ansåg att mannen var överlägsen som tänkare och samhällsvarelse. Mycket av det som Strindberg skrev är påverkat av hans inställning till kvinnor.
Giftas blev åtalad, men inte på grund av Strindbergs kvinnosyn utan för att han hade skrivit om nattvarden på ett sätt som de styrande inte kunde tåla. Speciellt Oskar II och hans drottning blev väldigt upprörda.
Strindberg friades från anklagelserna och han hyllades av åttiotalisterna. Giftas och andra verk gjorde Strindberg känd som en kvinnohatare i hela Europa och hans äktenskap med Siri blir allt mer ansträngt. 1888 släpper Strindberg Kammarspelet om den unga högadliga Julie och betjänten Jean, och deras förehavanden under en midsommarnatt och morgon.
Dramat hade premiär i Köpenhamn 1889, med Siri von Essen i huvudrollen. I Sverige var dock stycket svårplacerat, det fick premiär först 1906 på Folkteatern i Stockholm. Då hade pjäsen redan före sekelskiftet satts upp i både Tyskland och Frankrike med stor framgång.
1889 flyttar August tillbaka till Sverige. Den här gången bosätter han sig i ute skärgården, som han tidigare ofta besökt på sommaren. År 1890 släpper Strindberg romanen "I havsbandet"
Efter 14 ganska stormiga år tillsammans så skiljer August och Siri sig 1891 och Siri tar över vårdnaden om barnen. August tog detta mycket hårt, och i oktober 1892 lämnar Strindberg Sverige för Berlin, där han umgås med norrmannen och konstnären Edvard Munch
1893 gifter sig Strindberg med den österrikiska journalisten Frida Uhl och flyttar på hösten till hennes morföräldrar i Österrike.
Året därpå 1894 så föds dottern Kerstin och samma år separerar August och Frida i samband med att Strindberg reser till Paris.
Under sina år i Paris (1894 – 96) var Strindberg ett väldigt berömt namn. Han förekom nästan alltid i dagstidningarna och i de kulturella tidskrifterna, där han introducerade sina nära konstnärsvänner Paul Gauguin och Edvard Munch.
Under sin vistelse i Frankrike drabbades Strindberg också av svår psykisk kris. Han kände sig förföljd och han började ägna sig åt olika vetenskapliga undersökningar. Han försökte bland annat att göra guld.
En nyinriktning skedde också nu i Strindbergs författarskap. Han gick från att ha skrivit anarkism, realism och naturalism till mystik, symbolism och ockultism.
Den här tiden, då han ibland påstods vara sinnesjuk, har han skildrat i boken Inferno (1897).
Strindberg var nu en berömd författare, vilket inte förhindrade att han levde i ekonomisk kris och fortsatte att göra uppror mot allt och alla. 1898 bestämmer sig Strindberg tillsist i alla fall för att försonas med sitt gamla land och flyttar till Lund. Året därpå gifter han sig med den unga aktrisen Harriet Bosse och de bosätter sig i det nybyggda så kallade Röda huset på östermalm i Stockholm.
Här skriver Strindberg ett antal Shakespeare inspirerade dramer Gustav Vasa 1899, Erik XIV 1899, Karl XII 1901 och Gustav III 1902.
Samma år så får Harriet och August dottern Annemarie.
Två år efter att Anna-Marie fötts skiljer sig de båda makarna från varandra.
1907 skriver Strindberg hela fyra kammarspel, bland annat Spöksonaten.
Samma år grundar han tillsammans med en ung svensk skådespelare som hette August Falck så öppnar han Den intima teatern", det var Strindbergs egen teater där han framförde egna pjäser.
Antingen pjäser han velat spela upp tidigare eller sådana som han skrev under perioden han drev teatern. Den stängdes 1910.
Efter det att hans sista fru Harriet Bosse gift om sig på vårkanten, 1908, så flyttar August till en hyreslägenhet på Drottninggatan 85. Han kom senare att kalla sitt hem för Blå Tornet.
I Blå tornet på Drottninggatan skriver Strindberg ett flera betydande verk, bl a sitt sista drama, Stora landsvägen (1909)...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
-
Inactive member 2006-05-27
jättebra, massor av bra fakta
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2006-02-04] August strindbergMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=5629 [2024-10-04]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera