Revolutioner

2113 visningar
uppladdat: 2016-11-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Revolutionernas tidevarv

 

Amerikanska Revolutionen

Under/Efter det Sjuårigakriget så behövde Storbritannien pengar, kriget hade kostat enorma summor pengar. Då beslutar Georg III, kung av storbritannien att höja skatterna i sina kolonier, däribland de i Nordamerika. Detta ökar missnöjet med den britiska ledningen och leder till att folk börjar bli negativa till storbritannien, fler och fler vill blir fria från Storbritannien

Det fanns en viss ilska över att kolonierna hade väldigt lite inflytande inom det brittiska parlamentet. Detta blev folk ilskna över då det satt människor som styrde deras hem från andra sidan atlanten. Det blev stora protester från kolonierna, där man då tyckte att ifall de inte har något inflytande i parlamentet så varför betalar de skatt. Inget inflytande – Ingen skatt. Georg III insåg då att han måste agera, de tar bort all skatt utom te-skatten men det var inte tillräckligt, då sker det sk. ”Boston tea party”

Man hade vissa handelsregler i de amerikanska kolonierna, där de endast fick handla med Storbritannien. Dock så kunde inte kolonierna bestämma över sin egen handel, det var storbritannien som bestämmde. Storbritannien tjänade mycket pengar på detta medans kolonierna, som faktiskt producerade varorna, inte fick mycket pengar för det.  Man beslutade under 1773 att införa mer regler och tullar vilket kom att vara en av orsakerna till att det sk. ”Boston Tea Party” skedde

I 1773 så beslutar sig kolonisterna i Boston att slänga en last med te i vattnet, detta blev Kungen i Storbritannien extremt arg över och valde att skicka trupper till Nordamerika för att slå ner motståndet. Detta blir startskottet för revolutionen.

Efter revolutionen så blev USA en demokrati där en stor del av befolkningen får rösta. Man lägger grunden för vårt nuvarande demokratiska system. Man hade problem med slaveri i landet, och skulle ta yttligare ett krig för att förändring skulle ske.

USA börjar även köpa upp mark från bla Spanien, de erövrade även land från Mexiko.

 

 

Franska Revolutionen

Den franska ekonomin var i ett mycket dålig skick, dock så levde adeln/kyrkan och kungligheter ett väldigt lyxigt liv, medans större delen av befolkning var mycket fattiga. Folket svälte, det var mycket stor missväxt på åkrarna och pga det så blev det väldigt lite mat, priserna steg skyhögt och folk hade inte råd med mat längre. Den franska industrin var i mycket dåligt skick, man hade t.ex i Storbritannien mycket mer moderna fabriker, vilket resulterade i att folk valde att köpa från Storbritannien istället för Frankrike då priserna var lägre. Frankrike hade även deltagit i många krig, och krig kostar enorma summor med pengar. Den franska ekonomin var helt enkelt trasig och förfallande.

Orättvisorna i Frankrike var mycket stora. Den Franska eliten, dvs Adeln och präster var inte tvugna att betala någon skatt medans folket blev hårt beskattade. Jämlikhet fanns inte överhuvudtaget i Frankrike. Adeln och prästerna hade stora privilegier och friheten att göra det mesta. Ca 1-2% av befolkningen tillhörde Adeln och Kyrkan, medans de ägde runt 1/3 av all mark i landet.

Ludvig XVI av Frankrike ville höja skatterna och tillkalar då generalständerna, en lagstiftande ståndsförsamling vars uppgift var att rösta om olika förslag men kungen behövde inte nödvändigtvis följa dem för att stifta lagar och ändra skatter. Problemet var att det fanns tre stånd med en röst var, adeln hade en, kyrkan hade en och det tredje stånder som bestod av bönder och borgare hade en röst. Det var dock menignslöst då adeln och kyrkan alltid slog samman sina röster, 2 mot 1. Folket var mycket upprörda över detta och ansåg att detta var väldigt orättvist.

Det finns även en period som brukar kallas för upplysningen, och var egentligen att folk började få frihetstankar. Man började undra varför kungen hade all makt och inte folket. Detta frihetstänk spreds flitigt av filosofer och akademiker från borgarståndet, det kom även sådana tankar från det amerikanska frihetskriget, där folket fick bestämma utan en konung eller kyrka. Frihet! Jämlikhet! Broderskap!

 

Den 14 juni 1789 så stormades fästningen Bastiljen i Paris av ilskna folkmassor som var trötta på Ludvig XVI styre. Deras mål var att införskaffa ammunition till en eventuell revolution. Under stormmningen så dog ca 100st människor, deras död och vinsten här blir till ett starkt symbolvärde för det franska folket som finns kvar än idag, man har nämligen gjort denna dag till sin nationaldag pga. Vad som hände här. Detta kommer att bli startskottet för den franska revolutionen.

Revolutionen fick konsekvenser för hela Europa och världen, då frankrike var en av de mest mäktiga länderna i världen. Detta var en av de första av sitt slag, nya idér om hur ett land ska styras började sprida sig i världen, det amerikanska frihetskriget hade även denna effekt. Folket har kommit ett steg närmare Frihet! Jämlikhet! Broderskap!

 

 

Den Industriella Revolutionen

Industriella revolutionen var när fler och fler började arbeta i fabriker istället för i jordbruket, befolkningen blev urbaniserad. Nu fick arbetarklassen arbeta för en lön istället för att leva på den jord man hade tidigare, dock så var arbetsförhållanderna mycket dåliga.

Utvecklingen inom jordbruket ledde till en befolkningsökning där då folk började bli arbetslösa och sökte sig mot städerna för att hitta arbete i den snabbt växande industrin, genom detta så blev det en stor ökning inom industrin, där billig arbetskraft fanns tillänglig.

Under 1830-talet, industrialismens andra fas, så började privat och statliga investerare att investera i olika kommunikationsmedel där järnvägen blev allra störst. Med järnvägen framgång i Europa kunnde Industrialismen sprida sig snabbt genom Europa. Med stor utbyggnad av järn och metallindustrin så kom nya och förbättrade metoder för processerna.

Jordbruket hade utvecklats mycket snabbt i Storbritannien och med det kom en kraftig populations ökning som kommer att leda till mycket billig arbetskraft. Storbritannien hade även många viktiga naturtillgångar, så som brunkol och järnmalm.De hade även en väldigt stor inkomst från deras olika kolonier runt om i världen, detta ledde till att Storbritannien hade ett stort kapital och till skillnad från sin ärkefiende Frankrike så spenderade Storbritannien sina pengar på på Industrin och Jordbruket. Detta är de främsta anledningarna till att Industriallismen tar fart så snabbt i Storbritannien. Skulle man jämföra med Sverige så kom vi mycket sent in i denna ålder då vi inte har kol och var då tvungna att använda träkol istället vilket inte är effektivt för användning inom industrin. Samtidigt utvandrade många till USA, Ca ¼ av den Svenska befolkningen, detta kom också att påverka industrialiseringen. Sverige utnytjade dock sina andra naturtillgånar, så som trä och järnmalm. Detta kommer att gynna Sverige mycket i ett senare skede.

Industrialismen kom dock inte utan problem, arbetarna ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Revolutioner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2016-11-25]   Revolutioner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=59942 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×