Vilken torktumlare är bäst?

1 röster
4376 visningar
uppladdat: 2018-08-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

För att kunna svara på frågan om vilken som är den bästa torktumlaren måste vi definiera vad som gör en viss torktumlare bättre än en annan. Det kan verka enkelt; den bästa torktumlaren är väl den som torkar kläderna snabbast? Eller?

Nej! Om en viss torktumlare är extremt bra på att suga ur, samt avdunsta, fukten från kläderna, men drar tre gånger mer energi än genomsnittet, för tre gånger så mycket oväsen och bara håller i tre år så är den väl knappast bäst? Exakt.

Hur vet man?

Den bästa torktumlaren är den som är det bästa köpet, på lång sikt, eftersom vitvaror ska hålla i många år. Det innebär att vi vill ha den torktumlare som ger bäst resultat, med lägst förbrukning, samtidigt som den är tystgående, enklast att använda, samt har längst hållbarhet. Då är den bra för miljön, den är billig i drift och du slipper reparera eller byta ut den inom en snar framtid.

Energieffektivitet

Energieffektivitetsklassen anges på en skala från A-G, där A är bäst. Du vill ha en torktumlare som är så strömsnål som möjligt, medan den fortfarande gör jobbet ordentligt. Över åren har torktumlare i allmänhet blivit mycket mer energieffektiva, tack vare optimeringar och teknologiska framsteg. Det kan vara något så enkelt som hur trumman är utformad, till hur hela apparaten fungerar. Här kommer en summering av de viktigaste framstegen.

Kondenstorktumlare

Kondensationseffektivitet anger hur effektiv en torktumlare är i sin förmåga att kondensera vattnet. Det gäller naturligtvis endast för kondenstorktumlare och inte frånluftstorktumlare, men kondenstorktumlare är i regel mycket mer energieffektiva och släpper dessutom inte ut fukt i rummet. Välj alltid en i klass A inom kondensationsförmåga. Det går att välja mellan att låta kondensvattnet samlas i en behållare eller ledas ut direkt i avloppet.

Värmepumpsteknologi

Denna innovation minskade energiförbrukningen för torktumlare rejält, eftersom värmepumpen återanvänder den redan uppvärmda luften efter att kondensvattnet har separerats från den. På så vis använder torktumlaren mindre energi på att värma upp ny luft.

Hållbarhet

Något som ofta förbises när testerna utser “bäst i test torktumlare” är hållbarheten. Det beror naturligtvis på att det är den svåraste punkten att utvärdera. Hur vet man vilken modell och vilket märke som kommer att hålla längst, samt ha minst chans att gå sönder? Det går att spara mycket pengar på att köpa en hållbar torktumlare, som kräver mindre service, reparationer och reservdelar. Om du har samma torktumlare i många år så tillverkas det dessutom färre torktumlare. Här är några punkter som är värda att överväga när det gäller hållbarhet.

Borstlös motor

Traditionella DC-motorer, som finns i många olika sorters vitvaror, innehåller borstar av grafit eller ädelmetaller. Det är den del som är mest mottaglig för slitage och är således motorns akilleshäl. Moderna vitvaror har ofta en borstlös likströmsmotor istället, som alltså inte använder sig av de slitbara borstarna alls och i regel håller mycket längre. Detta brukar vara angivet i produkt-specifikationerna, samt komma med en motorgaranti på 10 år eller mer.

Kvalitetsmärken

Vissa tillverkare har ett bättre rykte än andra när det gäller hållbarhet och pålitlighet. Det är ofta värt att lägga mer pengar på inköpet av torktumlare i...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

https://sv.wikipedia.org/wiki/Torktumlare https://www.boverket.se/sv/byggande/energideklaration/energideklarationens-innehall-och-sammanfattning/sammanfattningen-med-energiklasser/energiklasser-fran-ag/ https://test-torktumlare.se/ https://sv.wikipedia.org/wiki/Borstl%C3%B6s_likstr%C3%B6msmotor https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?uri=CELEX%3A32012R0392

Kommentera arbetet: Vilken torktumlare är bäst?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2018-08-07]   Vilken torktumlare är bäst?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60377 [2024-06-21]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×