Svensk inredning genom tiderna

2272 visningar
uppladdat: 2018-11-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Skandinavisk inredning är en trend i hela världen. Det är något med den där glamorösa enkelheten och balansen mellan modernt och tidlöst som gör att det helt enkelt känns som hemma.

Idag kan du köpa svensk heminredning överallt, både på nätet och i butik, och det blivit det självklara valet i svenskarnas hushåll. Men hur har svensk inredning sett ut genom tiderna? Vilka trender är det som har lett fram till hur våra hem ser ut idag? Och vilka saker kan man förvänta sig kommer att komma igen, om de inte redan har gjort det! Jag bestämde mig för att gå till botten med det här och resultatet blev en nostalgisk tripp som påminner om mormors vardagsrum.

 

50-talet

Det glada femtiotalet. Framtiden såg ljus ut och det visade sig inte minst i hemmet där hemmafruarna stod och bakade sju sorters kakor. Helst stod de vid en modern spis, ja, allt skulle vara modernt och fräscht. Detta visade sig också i form av gula väggar, gärna med fondtapet.

Eftersom hemmet var väldigt viktigt på femtiotalet och man spenderade mycket tid med familjen där så var det viktigt med bekväma möbler. Teak var en stor grej och vi uppfattar generellt estetiken som väldigt klassisk och tidlös från detta årtionde.

 

60-talet

På 60-talet bestämde sig hemmafruarna för att börja jobba utanför hemmet i stället. När de väl kom hem från jobbet behövde de nog piggas upp, för då ville de ha starka, klara färger i inredningen. Orange, lila, rött och grönt prydde allt från väggar till stolar och gardiner. Nu blev det också trendigt med heltäckningsmattor och ryamattor. Mjukt och skönt skulle det vara!

 

70-talet

Flower power-årtiondet fortsatte klara färger att vara på tapeten (bokstavligt talat) och man älskade de ikoniska, smått galna mönster som vi idag bara tycker skriker 70-tal. Batik var också en fluga som var otroligt trendigt.

Furu var träslaget allt skulle vara gjort i och man älskade att fixa saker själv och bygga, vilket ofta ledde till intressanta, men kreativa lösningar.

 

80-talet

På 80-talet gick man från en bohemisk hippie-stil till en mycket mer elegant stil. Skinnsoffor och glasbord fanns i nästan varje hem och där de inte fanns är chansen stor att det i stället fanns antikviteter. ’More is more’ gällde inte bara folks axelvaddar, utan också deras hem. I slutet av 80-talet slog pastellfärger igenom stort.

90-talet

På 90-talet blev DIY hur stort som helst. Alla ville göra fint hemma till minsta möjliga kostnad. Väggarna målade man med svamp för att få till en lite mönstrad yta, gärna i blått eller terakottafärgat och bårder uppe vid taket skulle man självklart ha om man hade tapeter. Folk pyntade med saker som var lätta att få tag på, som till exempel urdiskade vinflaskor. Saccosäcken var möbeln som varje familj behövde, såvida de inte hade en uppblåsbar fåtölj. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svensk inredning genom tiderna

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2018-11-16]   Svensk inredning genom tiderna
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60428 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×