Koncentrationsläger - förintelsen

288 visningar
uppladdat: 2021-06-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Dachau - Nazisternas första koncentrationsläger

 

Den första koncentrationslägret var Dachau och den fanns under år 1933 fram till år 1945. Dachau låg runt 15 km nordväst om Munchen och var byggd där en tidigare ammunitionsfabrik hade legat tidigare. Koncentrationslägret Dachau var gjort för 5 000 personer och det var den 20 mars 1933 som lägret gjordes offentlig, den gjordes offetnlig under en presskonferens av Heinrich Himmlet. Dachau fick totalt över 200 000 fångar, det finns även dokumentation över att det lägret hade runt 30 000 dödsfall men man tror att antalet var högre. 

 

Bildresultat för dachau concentration camp

 

De första personerna som blev fångar i Dachau var socialdemokrater, kommunister och homosexuella och det var bara två dagar efter att Dachau hade offentliggjorts. Det var Bayersk poliser som övervakade i början med sedan tog SS (Schutzstaffeln) soldaterna över. Theodor Eicken var en av de som fick äran att bli den första lägerkommendanten, hans ide var att bygga upp en institution som skulle sprida skräck bland befolkningen för att på så sätt tysta de som var emot. Theodor Eicken blev inspektör för flera koncentrationsläger och använde sig av samma reglemente.

 

När Dachau byggdes var den främst för att fånga politiska personer, de första judarna som blev fångar var motståndare till naziregimen, vilket gjorde att de blev fångade för deras politiska ideer och inte för de var judar. Däremot blev de sämre behandlade än fångarna som inte var judar. Koncentrationslägret Dachau var igång i tolv år och den gjorde fri den 29 april år 1945 av de amerikanska trupperna.

 

Sachsenhausen 

 

Koncentrationslägret Sachsenhausen låg i norra delen av berlin. Sachsenhausen byggdes av fångar som blev hämtade nära andra länder, lägret blev byggd juli år 1936. Syftet med Sachsenhausen var att man skulle placera fångar där under andra världskriget, men de som ble fångar var judar, romer, homosexuella, kriminella, jehovas vittnen, politiska fångar och även krigsfångar. Det fanns även fångar från andra länder som tyskland hade ockuperade som hade blivit deporterade till Sachsenhausen. Koncentrationslägret hade plats för 10 000 fångar men under åren hade de fler fångar.

 

Under november månad år 1938, efter kristallnatten var det 1800 judar som blev skickade till lägret, ca 450 judar blev mördade direkt efter ankomsten. Två år senare, 1940, var det 26 000 polska fångar som blev inlagda i Sachsenhausen. År 1941 var det massavrättningar, bara under några månader förlorade mellan 13 000 och 18 000 fångar sina liv.

 

Bildresultat för sachsenhausen

 

Förutom att hålla fångar gjordes det även medicinska experiment på judar, romer och homosexuella. Läkaren Werner Fisher var en av de som arbetade i Sachsenhausen, han gjorde experiment på romer för att bevisa att deras blod var annorlunda. Många judar och romer mördades bara för att använda deras organ för forskning i den tyska universitet. DEt fanns även arbetsplatser där fångarna tvingades arbeta under dåliga förhållande, de fick arbeta med produktion av krigsmateriel samt att tillverka motorer och stridsvagnar. Många av fångarna som arbetade åt koncentrationslägret avled då arbetet var väldigt hårt och tungt. I Sachsenhausen fanns det en gaskammare som installerades 1943, den användes bara under några gånger. En av gångerna den användes var när lägret skulle lämnas och soldaterna valde att gasa flera av fångarna som var antingen svaga eller sjuka. När lägret befriades fanns det kvar 3 000 fångar, de flesta av fångarna hade tvingats ut på en dödsmarsch och det var där de flesta förlorade sina liv. Lägret blev befriad av de sovjetiska trupper 27 april år 1945.




Min egna reflektion

Under förintelsen var ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Levandehistoria.se

Kommentera arbetet: Koncentrationsläger - förintelsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2021-06-16]   Koncentrationsläger - förintelsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60880 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×