Förintelsen

15 röster
34765 visningar
uppladdat: 2007-04-03
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Ända sen jag bilade genom Europa med min familj och var till koncentrationslägret Treblinka i Tjeckien och till Synagogan i Budapest har jag varit intresserad av vad som hände judarna under andra världskriget. Först tänkte jag just skriva om andra världs-kriget med det blev ett så stort ämne så då tog jag den delen av andra världskriget som jag visste mest om.


Frågeställning

I den här faktatexten kommer ni att kunna läsa om vad förintelsen var och varför det hände. Jag kommer att berätta vilka som blev mest drabbade under andra världskriget och varför det var just dom. För att ni ska förstå hur hemsk denna tid var ska ni få veta lite vad ett koncentrationsläger var. Sen tycker jag att det är värt att nämna Raoul Wallenberg som gjorde en stor insats för att rädda tusentals ungerska judar.

Förintelsen

År 1939 startade andra världskriget. Nästa alla världens länder var inblandade. Men de mest inblandade länderna var Tyskland, England, Franskrike, Sovjetunionen, USA och Japan. År 1945 var andra världskriget över.

Under andra världskriget skedde ett av mänsklighetens största brott, förintelsen. Ca 6 miljoner judar dödades av nazisterna p.g.a. sin tro. Men det var inte bara judar som var drabbades av förintelsen. Runt 5 miljoner homosexuella, mentalt- och fysiskt handikappade, romer, medlemmar av Jehovas vittne och ”asociala”, d.v.s. till exempel gatuförsäljare och tiggare dog under denna hemska tid. Då kan man undra varför det var just judar som var de mest drabbade. Redan långt innan Hitlers tid hade judarna haft det sämre än andra. Judarna var en folkgrupp från Palestina som hade spridigt sig över världen. Tillskillnad från andra folkgrupper hade judarna behållit sina seder och kulturer. Det gjorde att de aldrig riktigt passade in. Man anklagade judarna för att ha korsfäst Jesus. Det gjorde att hatet mot judar bland de kristna ökade och redan innan förintelsen skedde det hatbrott och massmord mot judarna. Hitler talade om förintelse av den judiska rasen den 30 januari 1939 ”Om den internationella finansjudenheten, inom och utom Europa, än en gång skulle lyckas störta folken in i ett världskrig, då blir resultatet inte judenhetens seger, utan förintelsen av den judiska rasen i Europa”. Hitler skyllde alltså det första världskriget på judarna.

Strax efter att nazisterna hade tagit över makten i Tyskland, år 1933, öppnades det första koncentrationslägret i Dachau. Till en början sändes nazismens politiska fångar dit men de släpptes efter att nazisterna hade slagit ner allt politiskt motstånd. Istället fylldes koncentrationslägret med asociala, som nazisterna uttryckte det. En natt 1938 fördes de första judar till koncentrationsläger. Man kallar den natten för kristallnatten efter som det krossades så mycket glas då. Det som gjorde nazisterna motiverade att gå till attack just denna natt mellan 9 och 10 oktober var att en 17 årig jude hade skjutit ihjäl den tyska legationssekreteraren. 30 000 människor fördes till koncentrationsläger och hundratals judar dödades.


Koncentrationsläger

Först var nazisternas plan att alla judar skulle emigreras ur tyskland men sen ändrade de strategi. Man startade ett utrotningskrig mot alla judar. De fördes till koncentrationsläger i järnvägsvagnar. Många dog under resan och dom som överlevde delades in i grupper. Barn, kvinnor, handikappade och de som inte ansågs dugliga till arbete dödades på en gång. I början sköt man ihjäl dom men man märkte att SS-männen påverkades negativt och det blev väldigt dyrt med ammunition, så man byggde gaskammare i alla läger. Judarna skickades till ett rum som en gång varit en dusch. De fick ta av sig alla kläder och värdesaker och blev tillsagda att de skulle gå in i ett rum för att desinficeras (alltså rengöras från ohyra). Men istället för vatten kom det ut gas ur duscharna. Efter bara några minuter var alla döda. Man brände kropparna för att röja undan alla bevis. De som var dugliga för arbete fick bo trångt och fick leva på väldigt lite mat. I lägren dog folk av svält, dålig hygien och efter rym försök över de 300w laddade stängslarna. Men det värst var nog att vakterna kunde döda någon bara för skoj skull helt utan andledning.


Raoul Wallenberg

Raoul Gustaf Wallenberg var en svensk diplomat men det var tänkt att han skulle bli bankdirektör och följa familjetraditionerna. Han hade höga betyg och reste mycket.

Han fick jobb i Palestina på ett holländskt bankkontor. När han kom hem från Palestina jobbade han åt en ungersk jude, Koloman Lauer, på ett handelskompani. Dat var i Palestina och på handelskompaniet som han fick höra historier om hur judarna behandlades i Europa. Det fick honom att åka till Ungern i slutet av andra världskriget och rädda tusentals ungerska judar från koncentrationsläger

. 1944 åkte Raoul ner till Ungern för att hjälpa Koloman Lauer rädda de judar som fanns kvar. På två månader hade nazisterna skickat 437 402 judar till koncentrationsläger. Alla judar ute på landsbyggde och i små städer hade transporterats till koncentrationslägret Auschwitz. Budapest var den ända staden som det fanns kvar judar i. Raoul, Koloman och många andra delade ut skyddspass till de 230 000 judar som fanns i Budapest. På passen stod det på ungerska ”Sverige” och i mitten fanns det tre kronor. De tre kronorna hade varit Raouls ide för att väcka respekt. Alla de som hade fått dessa pass kunde ta bort den sexkantiga stjärna, som alla judar var tvungna att bära.

När Raoul åkte till Ryssland 1945 fördes han till ett fängelse i Moskva. Man vet inte riktigt varför de satte honom i fängelse men det kan ha varit för att han stöttes ekonomiskt av Amerika. Det kanske fick dom att tro att han var en amerikansk spion. 1957 offentliggjorde sovjetunionens myndigheter ett dokument från 17 juli, 1947 där det stod att Raoul Wallenberg hade avlidit i sin cell. Men det är flera frisläppta fångar som har sagt sig sett Raoul efter det datumet.

Efter sin stora insats har Raoul fått massor av utmärkelser och monument uppkallade efter sig. Han har blivit utsedd till amerikansk, kanadensisk och israelisk hedersmedborgare. Han har skolor, gator och torg uppkallade efter sig och det finns minnesmonument och statyer efter Raoul.
Det här trädet står i en synagoga i Budapest. På varje blad står namnet på en jude som Raoul räddat.


Slutsats/reflektion

Att något sådant här hemskt, som förintelsen, kunde hända och att det bara var några få som försökte göra någonting åt det kan...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Förintelsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2007-06-06

  Bara så du vet. Treblinka ligg

 • Inactive member 2008-02-07

  Var inte Polen en av dom mest

 • Inactive member 2008-02-26

  bra skrivet!

 • Inactive member 2008-04-05

  helt OK=)

 • Inactive member 2008-12-07

  va bra den var:p

 • Inactive member 2009-01-14

  Hej! Hur har du fått all information från du borde vara noga med att ange källorna!

 • Inactive member 2009-03-02

  jättebra (y)

 • Inactive member 2009-03-23

  Heej!! det var jätte intressant, har du vatt i treblinka, jag har vatt i ett som heter sachsenhausen, i tyskland, men fy fan.... jag sätter aldrig min fot på nått sånt läger mer :(:(

 • Mellvinde Snerken 2018-05-27

  Sorry,men Treblinka ligger inte i Tjeckien utan i Polen (Första meningen i uppsatsen)

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-03]   Förintelsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7881 [2021-10-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×