Bokrecension: Stolthet och Fördom av Jane Austen

9 röster
73967 visningar
uppladdat: 2006-05-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Referat

”Stolthet och fördom” handlar om familjen Bennet, som består av Mr och Mrs Bennet och deras fem döttrar Jane, Elisabeth, Mary, Catherine och Lydia. Författaren Jane Austen skildrar livet som medelklassfamilj ute på Englands landsbygd på 1700-talet. Familjen Bennet är ingen rik familj, men ses ändå som en del av det fina folket. De har hushållerskor och sysslar mest med sina egna intressen, skvaller och bjudningar av olika slag.

Huvudpersonen i boken är Elisabeth, den mellersta systern i familjen. Mr Bennet får veta att en man vid namn Mr Bingley ska flytta till granngodset. Modern i familjen Bennet är fast besluten om att hon ska få någon av flickorna bortgift med honom. Systrarna träffar den godhjärtade Mr Bingley första gången på en bal. Elisabeths äldsta syster Jane och Mr Bingley dansar tillsammans och fattar genast tycke för varandra. På samma bal träffar Elisabeth den svåre Mr Darcy, som dock inte faller lika lätt för Elisabeth som Mr Bingley faller för Jane. ”Hon går väl an, men hon är inte nog vacker för att fresta mig, och jag känner mig verkligen inte upplagd att trösta unga damer som har blivit försmådda av andra herrar.” kommenterar han efter en blick på Elisabeth.

Mr Bingley och hans systrar samt familjen Bennet blir alltmer bekanta med varandra. Systrarna Bingley, som är mycket fina damer, låtsas att de bryr sig om och gillar Jane, men det gör de inte något vidare. Små intriger inträffar hela tiden och för handlingen vidare.

Varken Elisabeth eller Mr Darcy hyser från början av bekantskapen inga varmare känslor för varandra, allteftersom tiden går råkar de träffas, ofta oväntat, och på så sätt kommer det sig att de alltmer lär känna varandra. De pratar och diskuterar med varandra. efter många om och men så växer känslor fram och Elisabeth inser att hon älskar Mr Darcy. Det visar sig att även Mr Darcy har starka känslor för Elisabeth, och lika plötsligt som oväntat så förklarar Mr Darcy sin kärlek för Elisabeth. Till slut får Elisabeth sin Mr Darcy, som i en perfekt kärlekshistoria där alla lever lyckliga i alla sina dagar.



Analys

Jag anser att Stolthet och fördom tillhör epoken realismen. Realismen började egentligen ungefär 1830, men Jane Austen var före sin tid. Det är lätt att se att boken tillhör realismen, eftersom att författaren graderar alla karaktärer i boken utifrån hur stor förmögenhet de har, eller hur mycket de tjänar om året, för varje gång Jane Austen introducerar en ny karaktär i berättelsen så beskriver hon hur mycket personen tjänar om året. det är viktigt med fina titlar och stora rikedomar i Stolthet och fördom.

Jane Austen skrev denna bok 1796 till 1797 på den tiden då två epoker dominerade inom litteraturen, Romantiken och Upplysningen. Boken Stolthet och fördom tillhör enligt min mening ingen av dessa epoker, även om fast den är mycket romantisk, så tycker jag inte att den är skriven på ett sådant sätt att den tillhör romantiken. Den tillhör realismen trots att den skrevs omkring trettio år innan epoken egentligen hade sin ungefärliga början. Jag anser att boken belyser det hierarkiska klassamhället som fanns under denna tid. Klassamhället är ett viktigt ämne i boken, det genomsyrar hela boken och Jane Austen beskriver 1700-talets medel- och överklassens England, där det viktigaste är att få sina döttrar bortgifta till så förmögna män som möjligt. Just detta är ett centralt tema i boken. Systrarna Bennets mamma, Mrs Bennet, är mycket mån om att alla döttrarna ska lyckas med att skaffa en rik make. Redan i första meningen i boken kan man se att Stolthet och fördom tillhör realismen: ”det är en allmänt erkänd sanning att en ogift man som äger en stor förmögenhet måste vara i behov av en hustru”. Jag visste inte när jag började läsa denna bok att denna första mening skulle beskriva hela innehållet i boken så väldigt precist. Det är dessa två grundteman, klassamhället och patriarkatet, som kommer igen i hela boken, och också det som avslöjar att den tillhör realismens epok.

Mr och Mrs Bennet har precis fått reda på att en ny granne ska flytta in i granngodset Netherfield Park, denna granne, som är mycket välbärgad och Mrs Bennet vill naturligtvis att en av hennes döttrar ska gifta sig med mannen. Nedanstående citat är ett typexempel på en mening i boken, samma replik fast sagd om andra personer och med andra summor förekommer flera gånger till.

”-… En ogift, mycket förmögen man, fyra- eller femtus...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Stolthet och Fördom av Jane Austen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-08

    helt enorm bra sammanfattning

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-10]   Bokrecension: Stolthet och Fördom av Jane Austen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6160 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×