Berlinmurens fall - en historisk dag
76880 visningar
uppladdat: 2006-05-11
uppladdat: 2006-05-11
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
”Berlin, du kunde vara en vacker stad. Berlin, ja det kunde vara en vacker dag, men Berlin, din mur har fläckats utav blod, liksom gatorna där pojkar slogs som män innan de dog.”
När jag läste dessa rader blev jag intresserad av Berlinmuren, de kommer från Lustans Lakejers låt ”En kyss för varje tår” och syftar på Berlinmuren. Jag läste sången på Internet när jag letade efter fakta om just Berlinmuren och det var efter att jag läst detta som jag bestämde mig helt. Berlinmurens fall är en av vår tids största händelser, den föll eftersom Tysklands befolkning längtade efter fred och demokrati. Att Berlinmuren föll innebar att Östeuropas befolkning fick rätten att bestämma över sina egna liv. Även om man vet när Berlinmuren försvann, vet man inte så mycket om vad som hände efteråt, när öst och väst förenades, ”den mentala muren” var inte lika lätt att riva som den verkliga.
1.1 Syfte
Mitt syfte med detta arbete är att få kunskap om hur man utformar och utför ett projektarbete, detta är nämligen en övning inför det stora projektarbetet i trean. Dessutom ska vi, genom att göra ett arbete om 1900-talets senare hälft, få djupare kunskap om vissa händelser som inträffat efter 1945. Jag tycker att det är bra eftersom genom att lära sig om varför Berlinmuren uppfördes, vad den resulterade i och vad som hände efter att den förstörts, kan man undvika att något liknande händer i framtiden. Jag vill ha utökad kunskap om Berlinmuren och jag vill veta vad som hände med världen efter att den föll.
1.2 Frågeställning
• Varför byggdes muren?
• Gick Sovjetunionen under pga. av att murens föll?
• Hur såg väst på muren?
• Hur revs muren och vad hände efter det?
• Hur påverkades världen av Berlinmurens fall?
1.3 Metod
Jag har mest använt mig av Internet, men också av en uppslagsbok som jag har hemma. Det fanns väldigt mycket fakta om Berlinmuren, och jag hade inte några problem att hitta bra och korrekta fakta.
1.4 Källkritik
I det här arbetet har jag använt mig av elektroniska källor till stor del. Det kan vara ett problem, eftersom vem som helst kan lägga upp hemsidor på Internet, och det är väldigt svårt att veta om hemsidorna man besöker är seriösa eller oseriösa. T ex www.wikipedia.org kan vara väldigt oseriös, eftersom vem som helst kan skriva artiklar där. Därför har jag gjort det till en vana att alltid dubbelkolla alla fakta jag fått därifrån. En annan sida som verkar oseriös är http://susning.nu/Berlinmurens_fall jag vet inte vem det är som sköter susning.nu men jag tyckte inte att den sidan verkade bra, eftersom jag har hittat exakt samma fakta där som på wikipedia.org även fast jag inte vet vem som kopierat vem, tycker jag att det är osäkert att basera mitt arbete på deras fakta.
Tyvärr upptäckte jag att den allra seriösaste sidan på Internet www.nationalencyklopedin.se inte längre går att använda om man inte betalar en avgift. Det tycker jag är väldigt synd eftersom den var väldigt bra. I mitt arbete använde jag mig dessutom av www.mimersbrunn.se vilket är en sida där man kan lägga ut arbeten. Så att andra kan få hjälp och inspiration av dem. Detta gör naturligtvis att man inte kan lita på de fakta som skrivs där men jag har dubbelkollat alla fakta även därifrån och de var riktiga. I mitt arbete har jag även använt mig av www.peterenglund.com/textarkiv/murensfall.htm som är gjord av en historiker som heter Peter Englund, och jag tror inte att han har hittat på fakta eller förvrängt sanningen. Jag tycker att det är svårt att veta vilka fakta som är riktiga på Internet eftersom i princip kan vem som helst som har tillgång till en dator lägga på hemsidor, och det finns ingen som övervakar detta. När man söker på t ex www.google.se får man massor av träffar, men jag kan inte veta att t ex http://www.to-life.se/hist_efter%201989.htm är en seriös sida. Jag tycker att det verkar så vid första anblicken men eftersom jag inte har så mycket kunskap om Berlinmurens fall kan jag inte veta om texten stämmer. En av de bästa källorna som jag använt mig av tycker jag är
http://usgovinfo.about.com/od/historicdocuments/a/teardownwall.htm jag tror att den är seriös eftersom det verkar vara en slags nät tidning. Tidningar som finns på Internet behöver inte vara seriösa, eftersom de allra flesta tidningar tar parti för eller emot någon, dock verkade den här tidningen bra. http://gfx.dagbladet.no/kultur/2002/08/30/berlinmurenXrives.jpg är också en tidning på Internet, men från den har jag bara använt en bild, jag var inte inne på hemsidan jag fick upp bilden när jag sökte på google.se. När jag letade efter bilder på Internet fick jag upp http://www.blaskan.nu/Bilder/Bilder3/berlinmuren1.jpg och det verkar inte vara den seriösaste sidan jag har använt mig av och jag skulle aldrig använda den som faktakälla men i det här fallet vara det bara till en bild. Man kan ”fixa” bilder i datorer, men jag tror inte att man skulle montera en bild av Berlinmuren eftersom nästan alla vet hur den såg ut. En av de sidor jag använt mig av är http://www.europarl.eu.int/news/public/story_page/015-2122-313-11-45-902-20051109STO02119-2005-09-11-2005/default_sv.htm och jag tror att man kan lita på europaparlamentet, men man kan aldrig veta riktigt säkert på Internet. http://www.dailysoft.com/berlinwall/history/facts_03.htm är en sida som var väldigt bra, den var dock på engelska men jag tror att den är seriös. Det verkar som det i alla fall, men det är väldigt svårt att veta.
http://fotoalbum.jimmysvensson.com/albums/userpics/normal_200502image003.jpg och http://www.olofamkoff.se/bilder/berlinmuren.jpg är två av de oseriösaste sidor jag använt mig av, dock har jag bara ”tagit” bilder från dem, men jag skulle aldrig använda fakta från någon av dessa sidor. Den första länken är dessutom ett fotoalbum, men den andra hemsidan tycker jag verkar jättekonstig. http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=30326&a=355385 tror jag är väldigt pålitlig, eftersom det är svenska staten som äger, och det är en TV kanal, men det betyder inte att allt de säger och skriver är riktigt. Dock tror jag att just detta fakta var rätt. http://komvuxnet.gotland.se/historia_ref/oversikt.htm använde jag mest till bakgrunden men jag tror att det var en seriös sida, eftersom jag har använt mig av den förut och det har aldrig varit några problem. En av de allra bästa sidor jag använt mig av är http://www.ur.se/ramp/historia1/berlin_fakta5.php jag tycker att den är seriös, det är också ett program från TV, och jag tror inte att man får sända ett för inspelat program, om man inte kollat upp sina källor, i alla fall inte på ”ur”. Jag tror att jag har använt mig av ganska pålitliga källor överlag eftersom det har stått ungefär samma saker på alla sidor,
Jag har inte använt mig av uppslagsböcker så mycket, eftersom jag inte tycker om uppslagsverk, jag tycker att Internet är smidigare och fakta från Internet är mer uppdaterat. Men man kan vara säker på att fakta som finns i t ex ”Nationalencyklopedin” är rätt och riktig. Jag använde mig dock av en bok som heter ”Vad varje svensk bör veta” och den är ett slags uppslagsverk, där det finns mycket fakta om nästan allting. Jag tycker att den är väldigt bra och jag har använt den till många arbeten. Jag tror att det egentligen är säkrare att använda böcker som faktakällor, eftersom en bok som inte innehåller korrekta fakta borde inte få tryckas.
2. Bakgrund
1939 startade Tysklands invasion av Polen, den var början på andra världskriget. Tyskland och dess allierade Sovjetunionen ockuperade allt fler europeiska länder, och besegrade bl a Frankrike på endast sex veckor. Tyskland och Hitler verkade ostoppbara, men 1940 började motgångarna, i luftstriderna om Storbritannien, segrade de engelska piloterna. När Hitler sedan försökte anfalla Sovjet, kom vintern och invasionen avstannade.
Andra världskriget startade som ett krig som endast berörde Europa, men det ändrades när Japan anföll den amerikanska flottbasen Pearl Habor, då drogs även USA in i kriget. Trots att Tysklands motgångar fortsatte dröjde det ytterligare tre år innan axelmakterna kapitulerade, detta hände i början av maj 1945. Efter krigsslutet inleddes rättegångarna i Nürnberg, där bl a nazister dömdes för sina brott mot de mänskliga rättigheterna.
Efter andra världskriget ville Storbritannien, USA och Frankrike bygga upp Tysklands ekonomi och välfärd igen, men Sovjet som lidit oerhört stora förluster i kriget, ville absolut inte detta, de var bittra och ville ge Tyskland ett kännbart straff. Dessa motsättningar gjorde att de allierade bestämde sig för att dela upp Tyskland i fyra ockupationszoner. Av dessa fyra zoner bildades Väst- och Östtyskland. Väst styrdes av Frankrike, USA och Storbritannien och kallades ”Förbundsrepubliken Tyskland” och Sovjet styrde Öst som fick namnet ”Tyska demokratiska republiken”. Det var inte bara Tyskland som delades upp utan även Berlin, Västberlin låg som en ö mitt i Östtyskland.
Västtyskland blev snabbt rikare än Östtyskland tack vare Marshallplanen vilket gjorde att även den östtyska befolkningen ville bo i Väst. Detta gjorde att landet riskerade att tömmas på värdefull arbetskraft. Därför bestämde DDR att ”en antifascistisk skyddsvall” skulle byggas. På kvällen den 12 augusti 1961 började östtysk polis och militär stänga av gränsen mot väst. Allt stängdes, utom några få gränsövergångar, till och med tunnelbanan slutade gå. Människorna som bodde på gränsen tvingades flytta och byggnaderna revs eller murades igen. Östtyskland tog inga chanser, de blockerade brunnslocken till avloppssystemen och bröt telefontrafiken. Tidigt på morgonen dagen efter började man bygga muren, med taggtråd och minor rätt genom staden. Längs den stod soldaterna redo att skjuta den som försökte fly. Muren befann sig helt på Östberlins område, självklart fanns det några övergångar men dessa hårdbevakades. Innan muren byggdes flydde 2,5 miljoner över gränsen, men efter 1961, då muren byggdes, var det endast ca 5000 personer som lyckades fly till väst, varav 574 gränsvakter.
3. Berlinmurens fall och dess konsekvenser
3.1 ”Mr. Gorbachev, tear down this wall!”
1987 höll Ronald Reagan ett väldigt berömt tal i Västberlin, dock kunde det även höras i Östberlin tack vare högtalarsystemet som användes. Det Reagan sade den dagen blev senare klassat, av många Reagan anhängare, som början av det kalla krigets slut. Det berömda talet kallades ”Mr. Gorbachev, tear down this wall!” och orden var en uppmaning till den sovjetiska ledaren Michail Gorbatjov. Reagan tyckte att Gorbatjov skulle se till att Berlinmuren blev förstörd som en symbol på hans vilja att öka friheten i Östeuropa.
Under sensommaren och hösten 1989 började Östeuropa öppna sina gränser mot väst, detta tack vare att Michail Gorbatjov sagt att Sovjetunionen inte skulle ingripa militärt för att hindra demokratiseringen i Östeuropa. Det första landet som öppnade sin gräns var Ungern. Att de Östeuropeiska länderna började öppna sina gränser gjorde att de östtyska medborgarna började resa till Ungern för att sedan ta sig vidare till väst, inom ett halvår hade 220 000 östtyskar lämnat landet, det skapades ett hårt tryck på de östtyska makthavarna. När man samlades, i oktober, för att fira DDR: s 40 års jubileum utbröt protester och polisen tvingades göra enorma massgripanden. Då drabbades den östtyska regeringen av inre motsättningar och statschefen Erich Honecker blev avsatt i ett försök att rädda situationen. Men framåt november 1989 var de östtyska makthavarna förlorade i sin egen olycka. Honeckers efterträdare Egon Krenz fick ekonomiska rapporter som talade om idel mörker och kris . De östtyska moderniseringsprogrammen fungerade inte som planerat, och räntorna på alla utlandslån var nu över 60 % av exporträntorna.
3.1.1 ”Öppna, öppna!”
Protesterna försvann inte och den 4 november samlades över en miljon människor på Alexanderplatz i Östberlin för att protestera mot det politiska systemet, människorna ville ha demokrati. Demonstrationen var startskottet till den fredliga revolution som följde. När den östtyska ledningen insåg att de inte kunde räkna med något stöd från Sovjet, beslutade de sig för att göra demonstranterna delvis till viljes. På kvällen den 9 november 1989, hörde alla de tiotusentals östtyskar som tittade på TV, Günther Schabowski , meddela att en ny reseförordning trätt i kraft. Reseförordningen, som många hade väntat på, innebar att alla DDR: s medborgare hade rätt att resa ut ur landet, genom alla gränsövergångar.
Nyheten spred sig snabbt och hundratusentals östtyskar samlades vid övergångarna och skanderade ”öppna, öppna!” DDR – vakterna som inte fått några direktiv hur de skulle hantera situationen. Vakterna fick panik av de enormt stora folkmängder som kommit med sina hackor, släggor och hammare för att förstöra den östtyska ”gränsvakten” en gång för alla. Människotrycket ökade och ministeriets talesman föreslog att endast de som var mest provocerade skulle släppas igenom, men att de sedan inte skulle få komma tillbaka. Östberlinarna som passerade fick självklart återvända till Östberlin, vakterna kunde inte stå emot trycket bland människorna.
3.1.2 Seger
När sedan beslutet att öppna alla passagerna kom, visste Berlinbornas glädje inga gränser. Under karnevalsliknade former firade de, tillsammans, den nyvunna friheten. Man beräknar att ca 20 000 personer passerade endast vid Bornholmer Strabe och det var liknade siffror vid de andra övergångarna. På sommaren 1990 rev man nästan hela Berlinmuren ackompanjerad av tonerna från Roger Waters konsert ”The Wall”. På platsen där Berlinmuren stod, uppfördes snabbt nya byggnader i tidstypiskt arkitektur. Murens position är markerad med en röd linje i gatubeläggningen och det finns fyra delar kvar av muren. Dessutom har man byggt ett s.k. mur-museum vid övergången Checkpoint Charlie. ”Både uppförandet och rivningen av Berlinmuren kom – med ett tidsintervall på 28 år – att utlösas av precis samma orsak; massflykt från öst till väst” . Den 3 oktober 1990 återförenades Tyskland.
3.2 Konsekvenser för Berlin och Tyskland
Konsekvenserna av Berlinmuren, dess uppförande och dess fall var enorma och påverkade Tyskland, Europa och hela världen. Berlinmuren påverkade så många människor, när den byggdes splittrades många familjer och vänner. Bara för att man råkade bo på ”fel” sida av staden fick man inte träffa sina släktingar. Västtyskarna kunde dock resa över gränsen till Östtyskland, men inte över gränsen mellan Väst- och Östberlin. Under murens livslängd var det inte många som försökte fly över den, men det fåtal som försökte det, blev ihjäl skjutna av östtyska vakter, antalet som blev dödade vid murens fot var 239 personer. När Berlinmuren föll blev Tyskland ett helt land igen, Berlin var inte längre en delad stad och tyskarna var inte ett delat folk. När muren föll kunde alla berlinare gemensamt börja bygga upp hela staden. När Berlin återförenades steg kriminaliteten och idag är Berlin en av städerna med högst kriminalitet i Tyskland.
När Västtyskland och Östtyskland återförenades hade de varit åtskilda i 40 år, de båda delarna hade utvecklats olika och i väst var människorna rika och hade hög levnadsstandard medan i Öst var det var brist på nästan allt. När sedan Tyskland och Berlin blev ett, hade inte människorna från den östra delen råd att handla i de dyra väst butikerna. Det blev istället så att de som redan var rika blev rikare, och de fattiga blev fattigare.
3.2.1 Konsekvenser för Europa och världen
Berlinmurens fall var något av en startsignal för demokrati processen i andra öststater, att Berlinmuren försvann markerade slutet på kalla kriget som pågått under ett halvt sekel, men framför allt startade enandet av Europa. Efter att muren föll öppnades gränserna till Östeuropa, och människorna kunde röra sig fritt. Men det är även en nackdel, eftersom än i dag är länderna i öst fattigare, och ligor därifrån kan åka runt i Europa och härja.
Det har spekulerats i om Berlinmurens fall, även resulterade i Sovjetunionens undergång. Eftersom Michail Gorbatjovs försök med nya unionsavtal misslyckades och när sedan republik efter republik började utropa självständighet, upplöstes Sovjet, det var den 25 december 1991.
4. Analys
Att Berlinmuren föll för snart 17 år sedan var en händelse som påverkade nästan hela världen, men det var inte bara något som hände en novemberdag. Det var resultatet i en process som pågått länge.
DDR byggde Berlinmuren för att förhindra att landet skulle tömmas på bra arbetskraft. Men jag tror inte riktigt på den förklaringen, jag tror att Östtysklands- och Sovjetunionens ledning hade planerat det hela ett steg längre. Öst sade att Berlinmuren byggdes för att skydda Östtyskland. Berlinmuren kallades till och med för ”den antifascistiska skyddsvallen”, men varför behövde Östtyskland skydd mot Västtyskland? Svaret är enkelt, eftersom de egentligen inte behövde något skydd, men varför ljög Öst om murens mening? Det pågick en prestigekamp mellan Öst och Väst på den tiden och jag tror helt enkelt att Sovjet och Östtyskland inte ville förlora kampen. Men samtidigt tror jag inte att västvärlden hade något emot muren till en början, den var kanske även något av en befrielse.
Västvärlden slapp ”ta hand om” Östländerna, väst kunde obehindrat bygga upp Västberlin eftersom de slapp hjälpa Östtyskland ekonomiskt och om någon klagade kunde väst alltid dra till med argumentet ”de byggde muren, de vill inte ha vår hjälp, de började”. De var nog också trötta på den konstanta flyktingströmmen, Västtysklands makthavare ville koncentrera sig på sin egen befolkning, de vill inte hjälpa alla de östtyskar som flydde över gränsen.
Jag tror inte att Sovjetunionen föll, endast på grund av Berlinmurens fall, men jag tror att murens fall påverkade mycket. När Berlinmuren föll påbörjades den demokratiska processen i många av Sovjets republiker. Jag tror att Sovjet hade gått under även om Berlinmuren stått kvar, men jag tror att det hade tagit längre tid.
Jag tror muren revs eftersom den östtyska befolkningen var trötta på det odemokratiska sätt de behandlades på, och när Ungern öppnade sina gränser var det droppen som fick bägaren att rinna över. Östtyskland hade levt med muren i 28 år och det var helt enkelt dags för ledningen att införa demokrati. När jag tittade på bilder från den 9 november 1989, förvånades jag av hur många av bilderna som föreställde människor med släggor och liknade som förstörde muren. Jag trodde inte att det var så många som ville bli av med den, men jag antar att det inte var någon som vågade säga något på grund av det kommunistiska samhället. Var det någon som sa något negativt så fängslades de, människorna var utan rättigheter och friheten att säga och tycka vad man själv ville.
Efter murens fall blev världen inte den samma igen, fler och fler länder införde demokrati, och levnadsstandarden blev långsamt bättre och bättre. Dock är det fortfarande så att länderna i östra Europa har det sämre än de i väst. Men Västeuropa har haft mycket längre tid på sig att bygga upp sina länder. Efter att Berlinmuren fallit kunde alla röra sig fritt mellan länderna, och det var en väldigt stor förändring. Det finns dock nackdelar med rörelsefrihet också, olika ligor, åker runt i Europa för att stjäla från dem som är rikare. Det finns naturligtvis inhemska tjuvar i alla länder, men jag tror att kriminaliteten har ökat i hela Europa. T ex när jag var i Ungern patrullerade polisen runt kvarteren som vi bodde i och de sa åt oss att täcka registreringsnumren på bilarna. Eftersom den ungerska befolkningen ansåg att vi var väldigt rika. Jag förstår dem eftersom i Ungern tjänar man mycket mindre än i Sverige, till och med de svenska barnen, hade mer pengar än befolkningen i Ungern.
5. Sammanfattning
Mitt syfte med detta arbete är att få kunskap om hur man utformar och utför ett projektarbete, detta är nämligen en övning inför det stora projektarbetet i trean. Dessutom ska vi, genom att göra ett arbete om 1900-talets senare hälft, få djupare kunskap om vissa händelser som inträffat efter 1945. Jag tycker att det är bra eftersom genom att lära sig om varför Berlinmuren uppfördes, vad den resulterade i och vad som hände efter att den förstörts, kan man undvika att något liknande händer i framtiden. Jag vill ha utökad kunskap om Berlinmuren och jag vill veta vad som hände med världen efter att den föll.
• Varför byggdes muren?
• Gick Sovjetunionen under pga. av murens fall?
• Hur såg väst på muren?
• Hur revs muren och vad hände efter det?
• Hur påverkad...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
-
Inactive member 2011-05-23
Skit bra! Använder mycket infromation här ifrån för mitt arbete! ;)
-
Inactive member 2011-10-22
Jätte jätte bra arbete! :)
-
Inactive member 2011-10-22
Jätte jätte bra arbete! :)
-
Inactive member 2011-10-22
Jätte jätte bra arbete! :)
-
Inactive member 2011-10-22
Jätte jätte bra arbete! :)
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2006-05-11] Berlinmurens fall - en historisk dagMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6166 [2024-12-12]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera