Hedersmord

1 röster
12740 visningar
uppladdat: 2006-05-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hedersmord
Ett rättfärdigat mord?

Inledning
Jag har valt att skriva om hedersmord. Hedersmord i mina ögon är ett vanligt mord, de som utför hedersmord är inte mindre kriminella än någon annan mördare.
Det finns ingen heder i mord, och en familjs heder kan omöjligt bevaras genom att en familjemedlem mördas, enligt mig.
Varför valde jag detta ämne då? Jag vill veta hur detta totalt meningslösa mord rättfärdigas och vad muslimerna, och alla andra kulturer som dödar i hederns namn, ser heder som.

Syfte
Jag vill försöka att skaffa en insikt om vad heder kan vara för en muslimsk familj och även försöka förstå hur dem ser på heder. Är heder bara relaterat till hur vida dottern har utomäktenskapligt sex och väljer fel kille, eller ligger det något djupare bakom?
Jag vill också försöka svara på om muslimerna är de enda som har hedersmord, eller begår andra kulturer och religioner hedersmord?
Jag kommer också att dra lite grundläggande fakta om hedersmord.

Material, tillvägagångssätt
Främst så kommer jag att söka min information på Internet, jag har även läst boken ”Hedersmordet på Pela” av Lena Katarina Swanberg. Om tid finns så kommer jag även att titta igenom artikelsök på skolan och även artikel arkivet. Bakom en del textstycken så står det en siffra, den siffran hänvisar till en källa som står förklarad i slutet av uppsatsen.

Bakgrund
Det anmäls ungefär 20 000 fall av kvinnomisshandel till polisen i Sverige varje år. Det dödas 15-20 kvinnor varje år av män de har eller har haft förhållande med. I mellanöstern så kan det begås (ingen vet säkert eftersom kvinnan ska glömmas bort efter mordet) mellan 1500 och 5000 hedersmord per år. (7)
Hedersmord förekommer även på Sicilien och på en del Grekiska öar där maffiakulturen råder. De två regler som gäller maffian är; För det första att hålla sig väl med den lokale Don Corleone. För det andra att visa sig värdig att försvara sin heder som man och som familj, skriver Jan Guillou i en artikel på aftonbladet. (1)


Undersökning
Hedersbegreppet, som dessvärre används för att legitimera våld mot eller mord på kvinnor, baseras på idén att mannens heder är beroende av de andra familjemedlemmarnas uppförande och beteende.
Det är svårt att ge en generell bild av begreppet heder, eftersom det har olika betydelse i olika samhällen, samhällsgrupper och kontexter och är föränderligt över tid.
Hedersmord handlar ofta om att dottern i familjen inte följer familjens traditioner och regler, det kan till exempel vara så att hon vill gifta sig med någon som inte familjen godkänner, eller så har hon haft sex innan äktenskapet. Sådant anses vara syndigt och den enda utvägen familjen har för att få tillbaka sin heder är genom att mörda dottern.
Familjen tvättar bort skammen så att släkten kan få tillbaka sin heder.
Hedersmordet är mycket äldre som företeelse än både kristendom och islam. Man måste föreställa sig att seden antagligen var mer utbredd före dessa religioners introduktion. Men under de senaste hundratalet år har seden trängts tillbaka till avlägsna regioner som träsken i södra Irak, vissa ökenområden, i bergen i det avskilda Kurdistan eller Korsika, Sicilien och en del grekiska öar. I sådana områden håller sig nämligen maffiakulturen vid liv. (1)
Inom islam finns strikta regler om vad som är tillåtet (halal) och vad som är förbjudet (haram). Äktenskapsbrott och utomäktenskapligt sex (zina) är förbjudna handlingar. Den islamska lagen Shari''''a, som baseras på Koranen, föreskriver dödsstraff genom stening för äktenskapsbrott för både kvinnor och män, men bara om det finns fyra vittnen till den sexuella akten.
(2).
Begreppet hedersmord är också kopplat till kvinnans (otillåtna) bruk av sin sexualitet och/eller ett omoraliskt, oacceptabelt uppförande. Kvinnan anses, genom sitt påstådda eller verkliga beteende, ha dragit skam över sin familj genom att bryta mot de accepterade samhällsnormerna för hur en kvinna förväntas uppföra sig. (8)
Det bör nämnas att en del forskare menar att hedersmord förekommer i alla kulturer och att just hedern är en bakomliggande orsak till de flesta kvinnomorden som utförs av män runt om i världen. (5)
Guillou skriver i samma artikel som jag nämnde innan; Att döda sin dotter eller sin syster för familjehederns skull är nämligen ingenting som har med islam eller kristendom att göra: det är inom de två religionerna seden fortfarande förekommer (1) Och jag hittade ett stycke på Amnestys hemsida som stärkte Guillous påstående; En flicka från den lägre samhällsklassen på landsbygden i Irak som misstänks vara involverad i en föräktenskaplig sexuell relation löper stor risk att dödas. En flicka från medelklassen i storstaden straffas sannolikt genom att hållas i husarrest för samma "brott" (9)
Hedersmord förekommer i många länder och i olika grad av grymhet. I Turkiet till exempel så dödades en 12 åring flicka av sin familj efter att de hört hennes namn läsas upp i lokalradion. En väninna hade ringt in till radion och önskat en kärlekssång i H.A: s namn. Detta upplevdes som en stor skam för familjen eftersom det skulle uppfattas som om flickan hade en kärleksaffär i omgivningens ögon. (8)
Det är inte bara unga flickor och kvinnor som utsätts för hedersmord kan man läsa på Dn.se. Där skriver Ola Wong att en man mördats och en annan misshandlats av två unga män som hämnd för deras syster som tidigare våldtagits av männen. Det visar att det inte bara är kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld.
Jag vill avsluta med att citera en artikel jag hittade, det som skrivs här var så bra så att jag vill ta med det; ” I Sverige finns det pedofili och incest. Tänk om man tog varje sådant fall och presenterade det som en del av den svenska kulturen. Ponera att man öppnade sin morgontidning och fick läsa: "Pappa våldtog sin egen dotter. Mannen har svensk bakgrund och åklagaren anser att gärningen har kulturella motiv." Jag skulle sätta kaffet i halsen innan jag avfärdade artikeln som helt absurd. En folkstorm av upprörda läsare skulle ringa ned tidningen och säga de ett par sanningens ord minsann.
Precis som det finns svenska män som våldtar sina barn finns det kurdiska män som mördar sina. Men där slutar likheterna. Den svenska mannen diagnostiseras som psykiskt störd medan kurden hade "kulturella motiv". (http://www.beyan.net/article.asp?id=341)


Analys
Jag har letat i många ord böcker och sökt på flera Internet källor och alla säger det samma om hedersbegreppet inom en muslimsk familj, det finns för det mesta i mannen värld och han avgör vad som är skam eller inte. Kvinnor kan till och med utsättas för hedersmord för att dem har blivit våldtagna, för en våldtäkt anses vara skam för familjen, eller till och med hela kollektivet. (3)
Men det som jag hittade på Amnestys hemsida, det som handlade om att en flicka från den lägre samhällsklassen kan utsättas för grövre våld fick mig att tänka om. Jag är nog för snabb på att döma, enligt mig så begår alla muslimer hedersmord, men man får aldrig dra alla över samma kant. Jag hörde till exempel två utländska tjejer sitta och prata framför mig på en buss en gång, och de var så förargade över att de hade läst att muslimska kvinnor måste be sin man om tillåtelse för att gå och handla, och att burkorna som dem bär enbart är kvinnoförnedrande. De pratade om hur det inte alls är så bland alla muslimer, och att media framställer muslimer som ”kvinnohatande Allah dyrkande fanatiker” för att citera en av dem. Och jag läste på Amnestys hemsida att hedersmord inte har något stöd i Islam.
Jag finner det också relevant att jag hittade en artikel om att en man mördats i hederns namn, det motbevisar också min tro om att bara kvinnor dör denna meningslösa död.

Sammanfattning
Hedersbegreppet i en muslimsk familj är kopplad till hur väl han lyckas kontrollera sin familj. Om en kvinna i familjen gör något som en pappa, bror farbror eller faktiskt en totalt främmande person anser befläcka familjens heder så ser de ingen annan utväg än att döda kvinnan för att återställa hedern. Kvinnorna i familjen är helt bärande av hedern och val av fel poj...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hedersmord

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-13

    dina källor funkar inte ens

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-15]   Hedersmord
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6209 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×