SATANISM

13 röster
49275 visningar
uppladdat: 2006-10-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
FRÅGESTÄLLNING
Jag skulle vilja gå djupare in på satanismens tänkande som t ex. Varför ska man starta upp en ny version av satanismen när den redan finns? Vad krävs för att bli satanist?SATANISM
Namnet satan kommer från den judisk/hebreiska mytologin, vilket betyder åklagare, motståndare eller även fiende. Enligt de heliga judarnas skrift i det gamla testamentet så är satan den första på den här världen och därmed herre över allt köttsligt och materiellt, d.v.s. allt icke-andligt.

Satanismen består av två sekter, ena sekten tillhör den gruppen som tillber satan som om han vore gud och att kristnas gud är ond. De anser även att gud underhåller människan från ”sanningen” och att satan är människans kämpare mot gud till sanningen.
Denna sekt är den äldre versionen och består idag av inte så många medlemmar.

Sen har man den nyare sekten som grundades av Anton LaVey och menar att eftersom gud inte finns så behöver man inte följa kristendomens moralregler utan man gör sånt som man mår bäst av. Denna nyare version av satanism även känd som LaVey-satanismen grundades år 1966 av Anton Szandor LaVey som även är grundaren till The Church of Satan.
I satanismen så finner man ingen gud utan tror mer på att världen endast är materiell, detta gjorde att LaVey tyckte att satan var den perfekte symbolen för hans religions principer (så att säga att själen är i motsats till kroppen, gudar i motsats till köttiga varelser, ett paradis i motsats till jorden etc.). Att satanismen trots detta anses vara en religion, beror på att religionen består att traditionella religiösa element så som ceremonier och ritualer, dogma (alvarligt sätt att se på regler, att följa regler till punkt och prickar), tro och religiös gemenskap.
Som sagt så dyrkar man ingen gud, utan som individ så befinner man sig i centrum och ser sig själv som en formare av sitt öde och därmed som en gud.
Satanisternas tro kan delas upp i två delar. Först och främst så är alla satanister gemensamma om att dogmatiken som är utmärkande för den egna religionen stämmer. För det andra så tror satanister på magi, vilket definieras som att förändra situationer eller händelser i enlighet med sin vilja. Man delar även upp magin i två olika kategorier: icke-rituell eller manipulativ magi, och rituell eller ceremoniell magi. Den icke-rituella eller manipulativa magin även kallad för den mindre magi, handlar helt enkelt om att använda sig utav psykologi och att vara typ manipulativ för att få som man vill. Den rituella eller ceremoniella magin även kallad som den större magin är mer lik voodoo, man utför formella ceremonier som ska vara på ett specifikt område med en massa utsmyckning. Detta gör man för att isolera uppdämd adrenal eller annan form av bioelektrisk energi, för att förändra denna till en dynamisk kraft som sänds ut för att uppfylla ett syfte eller liknande.
Enligt satanismen så är det som satan representerar: principer som är mycket äldre än någon trosrörelse som existerat, dem har ett uttryck som säger att judendomen/kristendomen/islam är en bakvänd version på satanismen.
Medlemmar från The Church of Satan försöker inte rekrytera så många satanister så möjligt utan anser att det krävs vissa karaktärsdrag för att anse sig vara satanist och kunna fullfölja des principer (man kan inte träna upp sig till en satanist utan man måste födas som en).
Här har man vissa egenskaper som anses vara en diskvalificering inom satanism:
Feghet, osäkerhet, självförakt, drogberoende, dumhet, upprepade misslyckanden i livet, ovillkorlig vänlighet, samt framförsikt.
Dem som upptäcker att dem är satanister kallas för The Alien Elite, den avvikande eliten vilket är väldigt få av.

Satanismens nio budord eller pelare kallas De Nio Sataniska Yttrandena, och lyder så här:
1. Satan representerar hängivenhet istället för avhållsamhet!
2. Satan representerar livskraftig existens istället för andliga önskedrömmar!
3. Satan representerar obefläckad visdom istället för hycklande självbedrägeri!
4. Satan representerar vänlighet till dem som förtjänar den istället för kärlek slösad på otacksamma!
5. Satan representerar hämnd istället för att vända andra kinden till!
6. Satan representerar ansvar till den ansvarsfulle istället för omtanke för psykiska vampyrer!
7. Satan representerar människan som ett djur av många, ibland bättre, men ofta sämre än dem som går på alla fyra, och som på grund av sin gudomligt spirituella och intellektuella utveckling har blivit det grymmaste djuret av alla!
8. Satan representerar alla de så kallade synderna då de alla leder till fysisk, mental eller emotionell tillfredsställelse!
9. Satan är den bästa vän kyrkan haft, då han hållit den rullande i alla dessa år!

Här kan man se en utav satanismen skrifter:


SLUTDISKUSSION/EGNA REFLEKTIONER
Nu när jag vet mer om vad satanismen går för så tycker jag inte att deras religion är något märkvärdigt. Den urgamla satanismen skulle intressera mig mycket mer än vad den nyare versionen skulle göra. Den nyare versionen av satanism även känd som LaVey – satanismen tycker jag bara är trams, jag tycker inte att man ska kopiera av en redan existerande religion som man bara formulerat om, och sen kalla för en ny religion. LaVey – satanismens principer är i stort sätt desamma som mina idag. Dem tycker att man ska hålla sig till sina nära å kära och inte bry sig om andra, vilken människa går runt å tänker på främlingar och om hur dem har det (nu menar jag andra folk som bor i samhället). Öga för öga, tand för tand är också en regel dem kör hårt med, d.v.s att om du slår mig så ska jag slå tillbaka, vilket i kristendomen är tvärt om, att man ska vända andra kinden till. Därför tycker jag att den urgamla satanismen är väldigt intressant eftersom jag tidigare nämnde att satanismen anser att judendomen/kristendomen/islam är en omvänd religion av deras religion.
Satanismens klädstil förstår jag mig inte heller på, jag menar bara för att satanismen är det motsatta till kristendomen så behöver man ju inte springa runt i svart kläder, fakehorn och tro att man är satan själv. Lucifer som även kallas för satan var ju en av guds ärkeänglar som blev utvisad ur himmelriket för att han trotsade gud, och om Lucifer en gång varit i himmelrikets center så tror jag inte att han förvandlades till en röd elak man med horn och en treudd för att han hade sina egna tankar och känslor. Jag får även en uppfattning om att satanismen är den mest egoistiska religionen någonsin...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: SATANISM

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2009-03-16

  säääämst

 • Inactive member 2009-04-20

  Amanda: Är det bara för att du inte förstår orden eller? det är klart joo du är för liten för att förstå

 • Inactive member 2013-05-15

  vad fick du för betyg på denna uppsats...?

 • Inactive member 2016-09-06

  Den sista frågan är ju enkel eftersom endast de fega ger upp sin religion inför hot, detta betyder att om de ger upp sin religion har dom aldrig riktigt varit en del av den? Detta är iallafall vad jag skulle säga arbetat utifrån det du själv har skrivit. Men om du vill ha en fortsatt inlärning om satanismen föreslår jag att du går till närmaste stadsbibliotek och frågar efter den satanistiska bibeln.

Källhänvisning

Inactive member [2006-10-21]   SATANISM
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6918 [2024-05-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×