Richard Wagner

1 röster
6701 visningar
uppladdat: 2006-11-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Richard Wagner var en tysk tonsättare, dirigent och författare och han var verksam under Högromantiken. Han föddes den 22 maj 1813 i Leipzig, Sachsen, Tyskland som det nionde syskonet. Hans mor hette Johanna Pätz , och hans far Friedrich Wagner. Wagners far dog strax efter sonens födelse, och hans mor gifte om sig med en man svid namn Ludwig Geyer, Geyer var det namn Richard växte upp med. Richard Wagner gick i skola i Dresden och Leipzig, år 1831 började han på Leipziguniversitetet för att studera musik. Hans första opera, Die Feen avslutade han vid 21 års ålder. Efter det tillsattes han som kapellmästare i Magdeburg. Die Feen uppfördes dock aldrig under hans livstid utan uppfördes först år 1888. År 1836 gifte sig Wagner med Minna Planer i Königberg, det äktenskapet varade i trettio år tills Minna dog och senare gifte han sig med Cosima von Bülow . Wagner har rest runt och bott i många städer, i Riga arbetade han som kapellmästare under två år och i Paris skrev han klart två av sina operor, ”Rienzi” och ”Den flygande holländaren”. Han flydde till Zürich pga. medverkan i majupproret år 1849 i Dresden, och vistades i Zürich till år 1857. Efter sin vistelse i Zürich åkte han tillbaka till Paris i fem år, efter det spenderade han en tid i München, och till Luzern där han komponerade operan ”Mästersångarna i Nürnberg” begav han sig år 1865. Senare bosatte han sig i Bayreuth där han lät bygga en festspelsteater till framförandet av verket ”Nibelungens ring”. År 1877 bosatte han sig i Italien där han senare avled i februari år 1883.

Wagner skrev många operor under sitt liv, och han skrev också en del litteratur. ”Den flygande holländaren” blev ett genombrott för Wagners personliga stil, där han tar avstånd ifrån den äldre nummeroperan. Han satsade mer på orkestern och skrev långa spann av oavbruten musik istället för den gamla operans recitativ och arior. Succén med både ”Den flygande holländaren” och ”Rienzi” ledde till att Wagner utsågs till hovkapellmästare i Dresden. Tiden i Dresden gick inte åt spillo, där skrev han ”Tannhäuser” och ”Lohengrin” som båda handlar om den platonska och sinnliga kärleken. Wagner skrev som sagt litteratur och skrev bl.a. ”Kunst und Revolution”, ”Das Kunstwerk der Zukunft”, ”Eine Mittleitung an meine Freunde”, ”Das Judenthum in der Musik” och hans själbiografi ”Mein Leben”. ”Nibelungens ring” påbörjade han under sin exil i Schweiz och detta blev ett mästerverk bestående av fyra helaftonsoperor; Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried, och Ragnarök. ”Nibelungens ring” med sina ca 20 timmar musik arbetade Wagner på i hela 26 år, han arbetade dock inte konstant med Ringen utan avbröt sitt arbete för att bl.a. skriva ”Tristan och Isolde” och sin enda komiska opera ”Mästersångarna i Nürnberg” som sattes upp i München år 1868. Ringen är ett bra exempel på hur Wagner skrev sina ledmotiv, han skrev melodier eller fraser som knyts till en person eller idé och som används för att visa deras utveckling. Ringen bygger på en hjältesaga i det forntida Tyskland. ”Parsifal” är Wagners sista mästerverk och bygger på legenden om den heliga Graal och verket handlar och kärlek, försakelse och frälsning. Wagner önskade att denna opera bara skulle spelas på festspelsteatern i Bayreuth, men efter att copyrighten upphörde år 1913 kunde man inte längre hindra att den skulle spelas på andra teatrar. Ett år efter att Wagner skrev klart ”Parsifal” dog han, och under sitt liv hade han dominerat i musikvärlden under senare 1800-talet och hans betydelse för musiken har inte mattats ut genom åren som gått.

Man har jämfört Richard Wagner med Antonio Vivaldi, de var samtida och båda har engagerat sig i sina hemländers nationalistiska rörelser, något som hos Wagner var i högsta grad. Men samtidigt som har jämfört Wagner med Vivaldi, har man konstaterat att Johannes Brahms och Wagner var varandras motsatser. De skrev helt olika musik, Brahms representerar den absoluta musiken där det är upp till lyssnaren att tolka musiken och skapa bilder och visioner medan Wagner fyllde sin musik med olika teman och handlingar. Det var till och med så att i dåtidens Österrike och Tyskland hade musikkännarna och de intellektuella delat in sig i Brahms-vänner respektive Wagner-v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Richard Wagner

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-11-10

    E tt jättebra arbete måste jag

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-09]   Richard Wagner
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7065 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×