Nässeldjur

8 röster
25183 visningar
uppladdat: 2006-12-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning

1. Vad är nässeldjur?

2. Olika nässeldjur
2.a. Hydrozoer – Hydroider
2.b. Maneter
2.c. Koralldjur

3. Kubmanet



Nässeldjur!

1. Vad är nässeldjur?

Man kan inte exakt säga hur nässeldjur ser ut, för de varierar i former och färger. De varierar kraftigt i storleken också, från mikroskopiska upp till 2 meter. Det som alla nässeldjur har gemensamt är att de lever i vattnet och att de har nässelceller, därav dess namn. Det är när nässelcellerna kommer i kontakt med tillexempel en människa så avfyrar nässeldjuret en ”tråd” in i huden. Det är då nässelcellerna kan vara farliga för människan, men det är inte alla är det. När nässeldjuren ska skaffa föda använder de sina nässelceller, det vill säga tentakler. En annan sak som de har gemensamt är att de är ”radiärsymmetriska” och det betyder att de är som en rund tårta som man kan dela i tre lika delar
För det första så har nässeldjur varken huvud eller hjärna och det är nog ingen av nässeldjuren som kan höra och det är ett fåtal som kan se. Det de däremot har är muskler, nerver och ett matspjälkningssystem, som finns mellan deras 2 olika skikt, de har ett inre och ett yttre skikt.
Man kan dela in nässeldjuren, där den ena gruppen tillhör polyperna och den andra tillhör medusorna.
I Sverige finns det 270 arter av nässeldjuren och 9000 arter i hela världen.


2. Olika nässeldjur

Det finns olika sorters nässeldjur, den ena arten är inte den andra lik. Man kan dela in nässeldjur i tre grupper: hydrozoer, maneter och koralldjur. Man kan även dela in dem i polyper och medusor. Polyper är fastsittande nässeldjur medan medusor är fritt simmande nässeldjur. Vissa nässeldjur har både polypstadiet och medusastadiet och vissa har bara den ena eller den andra.

De tre olika nässeldjurs grupperna:


2.a. Hydrozoer - Hydroider

Hydrozoer ser olika ut och de har antingen ett polypstadium och ett medusastadium. De flesta hydrozoer lever i kolonier, men det finns de som inte gör det.
Hydroider är en grupp av hydrozoerna, som bildar kolonier på bottnen, och det är de flesta av hydrozoerna.
I Sverige finns det 90 arter av hydrozoer och i hela världen finns det 2700 arter.


2.b. Maneter

Många förstår nog inte hur en manet kan överleva, man kan inte se om de har några ögon, öron eller munnar och de består nästan bara av gelé. Jag kan inte säga om alla maneter har ögon, men en del har, tillexempel kubmaneten. En sak som jag är säker på, är att alla maneter har munnar. Hur skulle de annars få i sig föda och överleva? Maneter har faktiskt 4 stycken munnar.
Maneter lever i 2 olika stadier, det första är polypstadiet och i det stadiet kan de vara i flera år, medan i det andra stadiet som är medusastadiet, lever de knappt ett år. Det finns i alla fall en manet som inte har något medusastadium och det är bägarmaneten.
Alla nässeldjur har nässelceller, det är på grund av dem som vi bränner oss på tillexempel en röd brännmanet. Vissa har inte så skarpt gift att vi känner något överhuvudtaget, öronmaneten är en sådan, men sedan finns det sådana som är så giftiga att vi kan dö om vi bränner oss, kubmanten är ett sådant exempel. Det är på manetens tentakler som vi bränner oss på och de kan bli flera meter långa.
Maneter kan simma av sig själva med hjälp av deras muskler som drar ihop kroppen och gelén som töjer ut kroppen igen. Vissa maneter är väldigt långsamma simmare medan andra är lite snabbare, men de flesta maneter tar hjälp av strömmen i vattnet för att förflytta sig.
I Sverige har 14 arter av maneter och i hela världen har vi 200 arter.


2.c. Koralldjur

Koralldjuren är enbart medusor, det finns inga fritt simmande koralldjur. Koralldjurens skal kan vara från mjuka till hårda och många va koralldjuren är självlysande.
Det finns olika sorters koralldjur inom gruppen nässeldjur, den ena är den sexstråliga koralldjur och den andra är den åttastråliga koralldjur. Det är de sexstråliga koralldjuren som bildar de tropiska korallreven, några av de sexstråliga koralldjuren är bland annat ögonkorall och havsros.
Det åttastråliga koralldjuret känns igen genom att de har 8 stycken tentakler runt dess mun. Några exempel på åttastråliga koralldjur är död mans hand och sjöfjäder.
I Sverige har vi 70 arter av koralldjuren och i hela världen finns det 6000 arter.


3. Kubmanet

Kubmanetens latinska namn är Cubozoa, där cubo kommer från ett greksikt ord som betyder kub, och zoa kommer också från ett greksikt ord som betyder djur.
Kubmaneten är som de andra maneterna, den har varken hjärna eller blod, men ändå är den en av de allra giftigaste vattenlevande organismer som finns och den har 24 ögon och ett synfält på 360 grader. Den äter bland annat kräftor och räkor, men den kan äta allt som är från minimal till lika stor som maneten själv.
En kubmanet kan bli mellan 20-30 cm stor, väga 6 kg och kan ha upp till 2 meter långa tentakler. Den farligaste/giftigaste kubmaneten som finns lever runt Australien, den förvarar gift som kan ta död på upp 60 fullvuxna människor. Det finns personer som har dött 5 minuter efter den har blivit bränd av en kubmanet, den som inte dör så fort kan uppträda, förvirrat och visa oro, men den kan också mista medvetandet och får...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nässeldjur

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-12-06]   Nässeldjur
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7270 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×