Barnmisshandel

1 röster
13664 visningar
uppladdat: 2007-01-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att skriva om barnmisshandel för att det är ett ämne som berör mig djupt och det borde inte finnas men nu gör de det och då borde någon skriva något om detta.

Vad är barnmisshandel?

Fysisk barnmisshandel: Det är när någon slår på barnet så pass mycket att barnet blir skadat. Det upprepar ofta sig och kan vara skadligt.

Psykisk barnmisshandel: kan vara att man inte ger barnet någon kärlek eller omsorg eller att man nervärderar barnet genom att kalla barnet för dumma saker eller att hota barnet.
En annan sorts psykisk barnmisshandel är att se på när ett syskon eller en förälder blir misshandlad.

Bristande omsorg: När en förälder inte kan ta hand om barnet och inte ger barnet den värme och den mat som barnet behöver är det bristande omsorg.
En annan form av bristande omsorg är att lämna barnet ensamt hela tiden.

Hur märker man att ett barn är misshandlat?

Fysisk barnmisshandel
De vanligaste sätten att märka om ett barn är misshandlat är genom att barnet gärna blir blygt eller inte vågar ta av sig kläderna publikt. T.ex. I ett omklädningsrum eller på ett bad. Sen kan de vara förvirrade när skadorna har kommit till hjärnan. Man märker att barnet är förvirrat genom att barnet får svårt att fästa blicken eller att det har svårt att koncentrera sig på vad den ska göra.
Psykisk: Det är mycket svårare att upptäcka psykisk barnmisshandel än t.ex. fysisk för att det inte syns på barnet att det är misshandlat men barnet kan vara rädd för t.ex. att bli mera hotat i skolan eftersom det redan är hotat hemma. Sedan kan barnet verka aggressivt genom att reagera starkt på om det blir kallad dumma saker i skolan med.
Bristande omsorg: Det är nog lättast att upptäcka bristande omsorg än de andra sorternas barnmisshandel. Barnet är undernärt, har slitna kläder och är allmänt misskötta och skitiga. Vissa av dessa barn kan vara snälla och positiva medan andra kan bli aggressiva.

Vilka skador kan uppkomma genom barnmisshandel?

Det finns många olika sorters skador som kan uppkomma vid barnmisshandel. Jag kan nämna några.
Fysiska:
Hudskador: Rodningar, småblödningar, blåmärken, blåmärken på ovanliga ställen, rivmärken, avskrapad hud, sår med blödningar och brännsår är de vanligaste hudskadorna

Men hur skadan ser ut beror på typen av våld, våldets riktning, kraften på våldet, antalet blodkärl som sprack och hur stora de är. Ibland ser såret ut som ett avtryck av T.ex. en hand, en fot, tänder, skärp, spänne, rep eller lina.

Är barnet under 9 månader är det väldigt ovanligt med blåmärken. Har barnet blåmärken ska det alltid riktas misstankar om barnmisshandel kan ha orsakat dem.

Brännskador: Jag hittade inga siffror på hur vanligt det är med brännskador vållade av någon annan i Sverige. Men i USA är den siffran 10 %. De vanligaste brännskadorna är dock rodningar och värre brännskador.

Andra skador: De vanligaste andra skadorna är öronskador såsom hörselskador och andra ytliga skador.

Psykiska skador: De vanligaste skadorna vid psykisk misshandel är att barnet blir innestängt i sig själv och kan ha svårt att få allt att fungera eftersom man inte vill gå hem eftersom T.ex. mamma hotar en direkt när man kommer in i dörren eller att mamma blir misshandlad av pappa. Andra skador kan vara att barnet inte kommer att lita på någon längre och det måste man i livet.

Bristande omsorg: De vanligaste skadorna vid bristande omsorg är nog att barnet blir undernärt och kanske får ett annorlunda beteende senare.

Varför finns det barnmisshandel?:

Den som misshandlar brukar ha en stökig bakgrund men inte i alla fall. Andra faktorer kan vara stress, alkoholmissbruk eller andra sorters missbruk. Man vet ej säkert vad som barnmisshandel beror på men forskare forskar i ämnet hela tiden.

Vad är BRIS?

Bris startade under vintern 1971 då massmedia uppmärksammade ett fall där en 3-årig flicka blev misshandlad till döds. Då startade bris som gjorde en utställning om barnmisshandel som sin första sak. De startade även en rådgivningstelefon där vuxna kunde ringa in och säga ifall de visste om något barn blev misshandlat. Men barnens hjälptelefon startades 1980. Barnen kan ringa in dagtid och vissa kvällar. Numera finns även bris.se där det finns brismejlen dit barn som inte vill ringa in kan vända sig med sina frågor.

Finns det några kända överlevare av barnmisshandel?
Ja det gör det. Det finns t.ex. Dave Pelzer som kom till ett fosterhem när han var 12. Han var drabbad av en blandning av bristande omsorg och fysisk misshandel. Sen fick han lite psykisk barnmisshandel genom att hans mamma hotade honom. Det finns tre böcker i serien av honom: Pojken som kallades det, pojken som inte fanns och pojken som överlevde. Jag gillar dessa böcker fast de kan vara rätt läskige på vissa ställen, särskilt Pojken som kallades det. Pojken som kallades det handlar om hur han hade det när han fortfarande bodde hos sin mamma. Pojken som inte fanns handlar om hanns tid i fosterhem. Pojken som överlevde handlar om hur det var när han blev vuxen.

Hur är det att bo i fosterhem?

För de flesta är det nog ganska frustrerande men ändå skönt för att man kommit ifrån den som misshandlat en. Det bor ca 10 000 barn i fosterhem men den siffran ökar hela tiden.Hur vanligt är barnmisshandel?:
Varje år blir mång...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Barnmisshandel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-21

    Men det är ju plagiat från tid

Källhänvisning

Inactive member [2007-01-10]   Barnmisshandel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7403 [2024-07-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×