Dopning

1 röster
9462 visningar
uppladdat: 2007-02-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Man dopar sig för att på konstgjord väg förbättra sin psykiska och fysiska prestationsförmåga.
Två dopingpreparat som ofta används är anabola och testosteron, de förekommer som kapslar, tabletter och ampuller.
Om man använder dopning kan sexualdriften minska efter en tillfällig ökning.
Blåshalskörteln kan bli större och så kan det orsaka onormal tillväxt av exempelvis händer, haka, fötter och näsa. Cancer och tumörer i levern har drabbat de som tar anabola steroider. Man beter sig aggressivt och är lättretlig när man har dopat sig. Särskilt om man har kombinerat anabola steroider och alkohol. Personer som förut varit stabila har plötsligt blivit våldsamma utan anledning, misshandlat bekanta och haft sönder saker.

En ny fuskmetod är att höja antalet blodkroppar genom kemisk väg, det kallas epodoping, för att nå tävlingsframgångar. Men man har utvecklat metoder att upptäcka detta och under Olympiska spelen i Sydney år 2000 använde man dessa metoder framgångsrikt. För att göra det svårare att bli avslöjade har man börjat använda preparat som förstör blod-dopingtester, som t.ex. medlet hes (hemohes). Vid skid-VM i Lathis år 2001 hade flera elitskidlöpare från Finland Hes i kroppen och avstängdes därför.Kännetecken

Kroppen bli uppblåst och bullig på grund av att vätska samlas i muskulaturen. Man får uppsvullna kinder och huden runt ögonen blir stram och svullnar upp. Man får mycket finnar, speciellt på ryggen och axlarna. Man tappar håret och man går fort upp i vikt. Man går oftast ”vaggande”.
Ens beteende blir aggressivare och man får kraftiga humörsvängningar. Man får extrem kost, kropps och träningsfixering. Emellan missbruksperioderna så har man oftast sömnsvårigheter, man är rastlös och nedstämd.Anabola Steroider

Testosteron ett manligt könshormon som bygger upp musklerna och förstärker könsegenskaper som t.ex. skäggväxt, aggressivitet och produktion av spermier.
Anabola steroider är gjord på konstgjorda preparat som tagits för att ersätta testosteron. Det har fortfarande kvar den muskeluppbyggande effekten men det förmanligande egenskaperna förändras inte så mycket. Men anabola steroider har även androgena som ger förmanliga effekter, som även stannar kvar efter att man har slutat med att ta preparatet. Därför kallas preparatet också AAS (anabola androgena steroider). Det finns som tabletter, kapslar och ampuller.
Man använder det inte så ofta medicinskt, när man väl använder det så är det vid underfunktion av olika manliga hormoner, vid svåra blodsjukdomar och vid benskörhet hos äldre kvinnor. Därför är det inom dopning som steroiderna används som mest.

En olaglig anabol steroid som finns på marknaden är metadienon, även kallade ”ryssfemmor”.
Testosteron och anabola steroider finns som tabletter, kapslar och ampuller. Det AAS - preparatet som är vanligast i tablettform på den olagliga marknaden är metandienon. Det säljs som runda vita tabletter men finns även som femkantiga rosa tabletter, de är på 5 mg.
De som har rysk text på förpackningen brukar man kalla för ryssar, ryssfemmor eller ryska vitaminer.Bieffekter för steroider

När man gör uppehåll mellan perioder av steroidmissbruk är det vanligt att man drabbas av problem som depression, ångest och sömnstörningar. Om man använder steroider så får man mycket mer finnar. Om man redan har mycket finnar innan man börjar med steroider så kan det förvärras så mycket att man kan få stora ärr som stannar hela livet. Det är inte heller ovanligt att man blir mycket mer aggressiv och i samband med alkohol så blir det ännu värre. Tillväxthormonerna försvinner vilket innebär att man slutar växa. Blodfettsvärdena förhöjs vilket gör att det bildas kalkavlagringar i blodkärlen och då kan få sämre blodcirkulation och även hjärtinfarkt. När man tar steroider kan man säga att testiklarna skrynklas ihop och det gör att man inte kan få en normal spermieproduktion.
Det vanligaste av de fysiska biverkningarna är tillväxt inuti bröstkörtlarna, vilket oftast gör väldigt ont och man måste reparera det med hjälp av en kirurg eftersom det inte går tillbaka av sig själv. Om man använder steroider under en lång tid kan man få blodcystor i levern och sedan följdsjukdomar som dödlig cancer eller någon tumör.
När det gäller tjejer så drabbas de på ett liknande sätt men de blir mer maskulina som t.ex. att de får man basröst, skäggväxt, förminskade bröst, mensstörningar och clitorisförstorning.GHB

Nu används inte dopning inte bara för att prestera bättre på gym och i idrottsvärlden utan flera av preparaten har under senare år börjat användas i russyfte. T.ex. GHB som både använts som kroppsbyggare och av ungdomar som drogexperimenterar, vilket även resulterar en dödlig utgång för flera ungdomar. Från början var medlet ett sömn- och narkosmedel som intas i vätskeform (kork). Det har länge varit lagligt att inneha GHB men det sälj inte.

Gammahydroxybutyrat (förkortat GHB) är en substans som naturligt finns i kroppen och som på 1960-talet framställdes på konstgjord väg för sömn- och narkosmedel, detta ersattes däremot omgående av andra läkemedel.
GHB såldes ett tag i hälsokostbutiker i USA för både muskelbygge, rogivande och bantning, men förbjöds då det började användas som rusmedel. I Sverige hade det endast fått rykte om att kunna stimulera muskeltillväxten. Under 1990-talet började ungdomar använda detta för att berusa sig. Man kan blanda det vita pulvret med vätska och ta det ”kork vis”. Det är svårt att dosera och verkar uppiggande första gången men nästa slår det depressivt. Det är stor risk för bieffekter som illamående, kramper, medvetslöshet med andningssvårigheter och yrsel. I Sverige har många ungdomar, efter att ha missbrukat GHB, förts till sjukhus med akuta förgiftningssymptom och några av dessa har avlidit. Det är inte lagligt att sälja GHB i Sverige. Men länge så var det tillåtet att inneha det, år 2000 beslutade tillslut regeringen att narkotikaklassa det.
Ett nytt problem är lösningsmedlet BD (1,4-bustandiol) och den kemiska saneringsvätskan GBL som i kroppen omvandlas till GHB, med skador och med liknande ruseffekter. Det importeras varje år flera hundra ton GBL för legal användning. För att förhindra detta så beslutade regeringen att klassa GBL och BD som hälsofarliga ämnen. Det innebär att man måste ha ett speciellt tillstånd och krav på förvaringskontroller för att få hantera dem och då endast för industriella ändamål. Om man överträder kan det ge böter eller fängelse upp till ett år.Sustanol

Sustanol är inte bara ett, utan fyra stycken preparat som man har blandat och sedan kallas det ”Sustanol 250”. De verksamma preparaten är:
1 Testosteron Propionate
2 Testosterone Phenylpropionate
3 Testosteron Isocaporate
4 Testosteron Deaconate

Tillsammans är det ett mycket verksamt preparat som är väldigt populärt i Europa. Användare av Sustanol 250 rapporterar om bra ökning av massa och styrka och p.g.a. dess långtidsverkande effekt så räcker det faktiskt att använda preparatet var fjortonde dag men de flesta användare använder det oftare än så. Sustanol är oljebaserad och en vanlig dos ligger på 250ml i veckan. Preparatet är ganska vanligt på svarta marknaden och används ofta tillsammans med Anavar. Biverkningar som kan komma är håravfall, humörsvängningar, aggression och acne.Lagen

År 1992 förbjöds det att hantera, ti...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dopning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-22]   Dopning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7624 [2024-07-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×