Bokrecension: Möss och Människor av John Steinbeck

44 röster
117575 visningar
uppladdat: 2007-03-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
SAMMANFATTNING

Boken handlade om George och Lennie som är, om man kan kalla det så, drängar. De jobbar på en går, får lönen sedan byter de gård, får lönen och så fortsätter det. Men deras dröm är att tjäna tillräckligt med pengar så att de själva kan köpa en liten gård med en ko eller kanske en get, kaniner och odla egen mat.

Man får följa Lennie och George när de nyligen lämnat en gård för att börja på en ny. Första intrycket av dem var inte så bra på grund av att de kom en hel dag för sent.
De får lov att bo i en rätt sunkig barack där de sover på halmstoppade sängar med de andra arbetarna.
Gårdsägarens son Curley är en liten man som inte gillar personer som är större än honom och vill gärna visa hur bra han är på att boxas. När han fick se Lennie blev han så till sig att han slog honom i ansiktet av både panik och rädsla så tog Lennie tag om Curleys näve och krossar den med sina jättelika händer.

Lennie älskar att smeka allt som är mjukt och lent men har inte riktigt kontroll på sin stora kropp utan har oftast sönder saker eller olyckligt vis dödar. Han brukar få möss av sin gamla moster men eftersom de rör sig så fort så brukar de oftast bli dödad när han försöker hålla fast dem.
När han fick en valp av förmannen Slim så hade han inte förståndet att förstå att valpen inte gick att leka med så han råkade av misstag ha ihjäl den.
Curleys fru såg honom sitta med den döda valpen och började prata med honom. Hon lät honom smeka hennes hår men när det började göra ont och hon sa till honom slutade han inte så hon började skrika Lennie fick panik och la handen för hennes mun men hon sprattlade för att komma loss så han tog tag i hennes huvud och skakade om henne. Han hörde hennes nacke knäckas så han släppte hennes livlösa kropp låg kvar på marken. Nu kommer inte George att bli glad tänkte han och gömde snabbt flickan och valpen i höet. Vad skulle jag göra om något hände? George ord snurrade i hans huvud, just det springa till dammen. Han sprang och gömde sig vid dammen och när Curleys fru upptäcktes så blev det fart på gården och de sprang iväg för att leta efter Lennie och döda honom.

Det var George som fann honom sittandes vid dammen han bad Lennie lägga sig ned medan han berättade om den egna gården och kaninerna så siktade han pistolens mynning mot Lennies nacke och knäppte av efter många tvekningar.AVSNITT

Det avsnitt som fängslade mig mest var nog när George hittade Lennie i skogen efter han dödat valpen och Curleys fru.
Det kändes verkligen i hjärtat hur mycket han kände för Lennie bara det att han kommit ihåg vad han sagt till honom att om någonting händer Lennie spring till dammen.
Det var så fint när han berättade om den nya gården för honom medan han låg bakom honom med pistolen mot hans nacke och tvekade flera gånger om han skulle skjuta eller inte. Författaren lyckades verkligen få mig att förstå deras relation med få ord och det är verkligen beundransvärt tycker jag.


KARAKTÄRER

GEORGE – Är liten till växten men verkar vara riktigt smart och snabb tänkt. Han framstår som väldigt alvarlig nästan lite sur eller ilsken. Men när man läser om hur han talar och behandlar Lennie så inser man vilket stor hjärta han har.

LENNIE – Han är stor vuxen, George raka motsats. Han är väldig om man får säga så ”korkad”. Han är oftast glad och positiv och älskar att smeka mjuka och lena saker. När man läser om honom så märker man att han håller av George väldigt mycket. Det framgår inte i texten men jag tror också att Lennie har någon sorts sjukdom jag vet inte varför men det är en känsla jag får.

CROOKS - Jobbar som en sorts av djurskötare. Han är mörkhyad och får därför bo ensam i sadelkammaren och ingen talar med honom om det inte är ett måste. Han har en krokig rygg som han masserar med liniment. I boken låter han ganska aggressiv men man får också veta att han uppskattar när han får sällskap t.ex. av Lennie när de andra åkt till stan.FÖRFATTARENS BUDSKAP

Jag tror att författaren vill ge en inblick i hur diskriminerande det var att vara en så kallad ”neger”, att vara kvinna, att vara kort, lång, gammal, ung, svag och stark t.ex. ur ett samtal mellan Lennie och Crooks:
Lennie – Jag har inte gjort någonting. Jag har bara varit och tittat på min valp. Och då såg jag att det lyste härinne.
Crooks – Ja – än sen då? Jag har väl rättighet att ha tänt om jag vill. Gå härifrån. Ni vill inte ha mig borta i baracken och jag vill inte ha dig här inne i mitt rum.
Lennie – Varför vill vi inte ha dig i baracken?
Crooks – Därför att jag är svart. De brukar sitta och spela kort därinne, men jag får inte vara med för att jag är svart. De säger att jag luktar illa. Jag ska tala om för dig att det är ni som luktar illa, allihopa.

Alla karaktärerna i den här boken visade tillsammans att en person kan bli diskriminerad för precis vad som helst. Om det var författarens budskap vet jag inte men det var det som fick mig att börja tänka på hur det var förr och hur det är idag och så vidare.


BOKENS UPPBYGGNAD

Boken börjar med en bra miljö beskrivning och en presentation av huvudpersonerna. Den fortsätter på gården där det berättades om de andra karaktärerna. Det blir än händelse delvis ett problem när Lennie krossar Curleys hand och sedan två problem till när valpen och Curleys fru dödades. Man kan sen säga att problem lösaren kommer i slutet då George skjuter Lennie. Den innehåller mycket text om miljön vilket är bra eftersom då håller man reda på var man är och hur det ser ut.

SPRÅKET

Språket är en blandning mellan hur man skrev förr och hur man fortfarande skriver idag t.ex. orden ”neger” och när de säger att de har litet med pengar.
Men jag tycker inte att språket är svår förstått.OMDÖME

Jag tycker att boken var sådär det är väl inte kanske min typ av bok men jag brukar inte döma en bok efter omslaget. Den var både sorglig och rolig så den blandade ens känslor. Den hade en bra beskrivning av miljön så det var också bra och man lärde sig något mycket viktigt av den, åtminstone jag. Och det är att alla människor är lika mycket värda och att ingen ska behandlas illa av någon anledning.FÖRFATTAREN

John Steinbeck föddes år 1902 i staden Salinas som ligger i Kalifornien, USA.
Han har studerade vid Stanford University men examinerades aldrig. Han sluta...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Möss och Människor av John Steinbeck

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2017-02-22

    Tack! Du hjälpte mig som bara den! Ty bror

Källhänvisning

Inactive member [2007-03-02]   Bokrecension: Möss och Människor av John Steinbeck
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=7665 [2024-05-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×