Adolf Hitlers liv och familj

19 röster
17344 visningar
uppladdat: 2007-04-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Adolf Hitlers väg till makten

Det var i under hans sista period i Wien runt år 1912-1913 som Hitler började utveckla utveckla sitt judehat, han började hata dem för att de var så olika den ariska rasen och för att de tänkte olika än tyskarna. I maj, 1913, begav sig Hitler till München, Tyskland, föra att slippa göra militärtjänsten, detta försöker han sedan förneka.

Hitler började som soldat i den tyska armén under första världskriget (1914-1918), det sägs att Hitler var överlycklig över att kriget bröt ut så han slapp vara ensam och övergiven. Det gick mycket bra för Hitler i armén och tog sig till högre nivåer men kom inte högre än till korpral, en som hade hand om andra soldater. De som var över Hitler menade att han inte hade de ledaregenskaper som krävdes, hans kamrater sa att han ofta satt för sig själv och var försjunken i sina egna tankar. Men Hitler trivdes, han kände att han hörde hemma någonstans och hade hittat sin mening med livet, han har sagt att han trodde att han sänts från ovan för att leda Tyskland till framgångar.

Efter första världskriget drabbades Tyskland av en depression och ekonomin var mycket dålig. När Hitler flyttade till Bayern efter att ha tillbringat en tid på sjukhus efter skador hade han inget hem och var åter på rutan ett, utan bostad, jobb och vänner. Då hittade han återigen armén som räddning, han fick jobbet som volontär i ett läger för krigs fångar.

Man tror att Hitlers väg till makten började när han blev ombedd att undersöka en politisk grupp kallad Deutsche Arbeiterpartei. Han lyckades övertyga om att det var bäst att Bayern blev en enskild stat, skild från det övriga Tyskland. Efter det erbjöds han att sitta med i partiets arbetarutskott. Eftersom Hitler gillade att prata inför stora massor så var det han som fick framföra partiets valmanifest i 25 sammanfattade punkter. Genom hot av avgång så blev han tillslut ledare i partiet, utan att någon gjorde motstånd. Partiet skaffade sig fler och fler anhängare och flera av dem var soldater. Hitler började nu se sig som Tysklands ledare men partiet var fortfarande för litet för att styra på egen hand så han blev tvungen att alliera sig med högerextremistiska partier. Folket saknade stöd för Hitler först, men efter att ha hört hans tal, fanns det oftast inte någon gnutta tvivel.

Hitlers tal brukade börja med att han gjorde en inmarsch till pampig musik och det första ordet skulle inväntas till spänningen blev nästan olidlig, tvärtom på slutet då han skrek ut sina sista ord.

År 1923 började partiet nå framgångar och det var då Hitler började ta makten med våld. Under en period när Hitler var borta från partiet för att han var åtalad för högförräderi så mötte partiet motgångar och de höll i sig även under en tid när Hitler kom tillbaka, men det vändes när han knöt kontakter med bland annat Joseph Goebbels som fick posten som distriktsledare.

Hitlers stora vändning kom under mellankrigstiden när Tyskland var under depression, ekonomin var dålig och arbetslösheten var stor. Tyskland behövde någon som kunde vända detta och Hitler tog sin chans, med hjälp av militären och bankirer. Hitlers starka budskap gav en positiv effekt när partiet fick fler och fler röster. Men situationen i Tyskland var fortfarande instabil, bombdåd och bränder på gatorna var ganska vanligt.

Den dåvarande socialdemokratiska regeringen med Franz von Papen och Paul von Hindenburg i spetsen kunde inte kontrollera dessa skeden och von Hindenburg förstod det men fasade för att ge makten åt Hitler. Von Hindenburgs parti nådde inga större framgångar och när några högt uppsatta personer lagt ett gott ord för Hitler så bestämde han sig för att ge Hitler en chans att visa vad han går för. Hitlers parti stod utan pengar och marknadsföringen i tidningarna höll på att gå åt skogen, det tog Hitler hårt och han var nära att begå självmord men han lyckades rycka upp sig och ordnade ett samarbete med von Hindenburg och von Papen som kunde ordna pengar till partiet. Tyskland var nära inbördeskrig när Kurt von Schleider försökte ta sig till makten, som var en av dem som lagt ett gott ord om Hitler. Hitler fick reda på detta och drog ihop en egen armé, han fick stöd och han slapp inbördeskrig.

När riksdagshuset brann ner år 1933 var branden anlagd av nazisterna men man satte dit och skyllde på kommunisterna troligen för att stärka makten hos nazisterna, den man främst ville sätta dit var en kommunist vid namn Marinus van der Lubbe , han tordes inte sätta igång branden själv så SA hjälpte till på traven. Och van der Lubbe fick sedan skulden och halshöggs.

Hitler tog givetvis tillfället i akt att propagera med att “ Vi måste skydda folket och staten och garantera de mänskliga friheterna och rättigheterna.” Von Hindenburg och Hitler skrev under ett avtal där Hitler bland annat fick makten att bestämma vilka tidningar som skulle tryckas och arrestera vilka han ville, Det utnyttjade han när han ville ha igenom nya lagar då man skulle ha minst 2/3 av majoriteten, då kunde han arrestera kommunister så han fick sina 2/3.

Vid den här tiden började man särbehandla judar, de fick inte gifta sig med vem de ville och de fick inte heller arbeta med alla slags yrken. Det var också nu de första koncentrationslägren byggdes.

Hitlers agerande började nu ge resultat efter en omröstning var det närmare 100 % som stöd Hitler och hans handlingar.

Hitler ordnade nu fler jobb som folket bett om och arbetslösheten minskade, de flesta jobben var utan tvekan inom krigsindustrin och trots att Tyskland inte fick va någon större armé enligt Versailleföredraget så började Hitler ändå bygga upp arméer och en krigsmakt. Han fick inte heller vara på Rhenlandet för att undvika att Frankrike skulle skadas, det struntade Hitler i och började sätta in sina arméer där i alla fall. Storbritannien och Frankrike protesterade men gjorde inget mer, de tyckte att det kändes fel att angripa när tyskarna var på sin egen mark. Och efter att allierat sig med Japan och Italien kunde han fortsätta sina planer.

Hitler hade en lista där det stod att Österrike, Tjeckoslovakien, Polen och Ryssland skulle vara under tyskt styre. Först kom Österrike, genom att hotat kanslern med att invadera Österrike istället så avgick kanslern och Hitler fick Österrike.
Tjeckoslovakien stod på tur, där Hitler ville åt området där Sudettyskarna bodde, Hitler gav Sudettyskarnas ledare order om att ställa så höga krav på Tjeckoslovakien så att de inte kommer att gå med på dem. Sudettyskarna gav förslaget att de skulle bli självständiga från Tjeckoslovakien. Hitler tänkte att Tjeckoslovakien nog inte skulle gå med på detta och förberedde sig för krig. Tjeckoslovakien tog hjälp av Frankrike och Storbritannien, de gav uppmaningen att dem skulle ge Sudetområdet till Hitler för att undvika krig och konflikter. Hitler nöjde sig inte och ville ha mer av Tjeckoslovakien trots att han lovat att Sudetområdet var det sista han skulle ha i Europa, så han tog till slut nästan hela Tjeckoslovakien. Nu insåg Frankrike och Storbritannien att Hitler inte inte en man att lita på så de började rusta upp sig för krig. Hitler fortsatte med att ta över städer och när han vill ha den så kallade “Polska korridoren” genom Polen för att skilja Ostpreussen från övriga Tyskland. Hitler var övertygad om att han skulle få sin korridor men sedan ställde sig Storbritanniens premiärminister Chamberlain på Polens sida. År 1939 gick Polen fortfarande inte med på Hitlers krav och då planerade Hitler att invadera Polen. Då fick han problemet att han skulle behöva strida ett tvåfronts krig , Frankrike och Storbritannien i väst och Sovjetunionen i öst. Då skrev Hitler och Stalin på det så kallade Molotov-Ribbentrop-pakten en icke-angreppspunkt. Den 1 september 1939 angrep Hitler Polen och Storbritannien och Frankrike förklarade krig mot Tyskland. Andra världskriget har precis börjat.


Andra Världskriget
1940-1942
Hitler började med koncentrationsläger redan år 1933 men då var det för främst politiska fångar. Innan judar kom till koncentrations läger var det ganska vanligt att man satte de i getton först, ett getto är ett slags litet område där man satt alla judar, där det även är som ett lite samhälle med fabriker och affärer, de koncentrationslägren men främst förknippar med Hitler är koncentrationslägren för judarna, det mest kända är Auschwitz, Auschwitz bestod av tre delar: Auschwitz 1Det ursprungliga förintelselägret, Auschwitz 2 (Birkenau) Det förintelselägret som krävde ungefär 500 000 människor livet och Auschwitz 3, ett arbetsläget för judarna. Det vanligaste sätten att utrota judarna var att de fick sitta i gaskammare och gasas ihjäl. Massmorden på judarna bröt upp den 5 januari, 1945. Sammanlagt var det 6 miljoner judar som miste livet.

Polen besegrades till slut och Tyskland och Sovjetunionen delade Polen mellan sig.
I april 1940 ockuperar Hitler Norge för att få kontrollen över transporten av malm, de tar Danmark för att säkra ockupationen. Norge vill inte bli ockuperat av Tyskland och tänker fortsätta göra motstånd så förklarar Hitler krig mot Norge. Sverige ockuperades inte trots att delar av Sverige låg helt fria i april 1940 för att då skulle Storbritannien bomba transporten av malmen åt Tyskland.

Nu när Hitler slipper strida på östfronten mot Sovjetunionen lägger han krutet på att besegra Frankrike de tågar genom Belgien-Holland mot den engelska kanalen. Frankrike hinner aldrig mobilisera sina styrkor utan är tvungna att be om vapenstillestånd.
Som i första världskriget går Tyskland i pakt med Italien. Italien tvivlar dock i början när dem ser hur Hitler har tagit åt sig av Europa men vill sedan vara på den rätta sidan för att slippa konflikter.

Trots att Hitler har en pakt med Stalin så angrep Hitler ändå Sovjetunionen.
22 juni, 1941 börjar Hitlers angripande på Sovjetunionen, stridsvagnar och bombplan börjar attackera. Hitler såg ut att kunna komma över Leningrad, Moskva och Ukraina innan vintern kommer och helst innan året 1942 kommer då USA kan tänkas börja blanda sig i. Men det blev inte riktigt så, framme vid Moskva mötte Hitler och hans armé en stor hop av soldater och krigsutrustning, Sovjetunionen hade tydligen mycket mer flygplan och tanks än vad Hitler har fått veta.
Hitler ville främst besegra Sovjetunionen för att komma åt dess naturtillgångar som han sedan kan ha nytta av när han ska komma över Storbritannien och det trots att han ska i 20 år ha sagt att han inte ville kriga mot Storbritannien utan istället vara allierade med dem ha sagt “ Kriget kan kanske äntligen skapa vänskap mellan oss.”
Hitler gav Chamberlain förslaget att rusta Storbritannien med tyska soldater som kunde skydda Storbritannien men efter att Hitler angripit Frankrike avböjer Chamberlain förslaget.
Skälen till att det inte gick så bra att erövra Sovjetunionen är att man gick så fort fram när man väl var i Sovjetunionen att man tappade kontakten med hemlandet och att Hitler militärt sett bara var en korpral, utan de rätta ledaregenskaperna och nu när han skulle leda en hel armé så blev det lite problem.
Hitler hann inte erövra Sovjetunionen innan vintern som han tänkt, de stötte på ett annat problem General Vinter, temperaturen sjönk till -35 och det gjorde att utrustning frös sönder och blev obrukbar. Hitlers arméer fick ta kläder från fångarna för att inte frysa ihjäl och svälta hela byar för att få mat.

Trots ett misslyckat försök till att angripa Sovjetunionen så försöker Hitler nu angripa Stalingrad. Hitlers Röda armé lyckades men segern blev inte långrandig, de sovjetiska trupperna hann angripa igen med hjälp av pansarvagnar och i februari 1943 kapitulerar Hitlers tyska trupper och Hitler förlorar 250 000 man.

Samma år som Hitler försökte besegra Stalingrad ger han sig på Kursk, en stad i södra Sovjetunionen. Med pansarvagnar försöker Hitler få kontrollen, men efter åtta dagar av strider som inte såg ut att leda någon vart beslutar sig Hitler om att dra tillbaka sina styrkor.
Det var de här slagen, Stalingrad och Kursk som gjorde att Hitler nu började tappa fattningen om östfronten.

En annan vänding för Hitlers arméer var slaget vid El Alamein, Egypten.
Hitler hade en plan att stänga av Suezkanalen och sedan rikta kraft mot Mellanöstern, men Tyskland mötte också motstånd från brittiska arméer de lyckas till slut driva bort tyskarna. Armén från Mellanöstern skulle sedan möta armén som varit i Sovjetunionen för att efter det ha kontroll över hela Europa. Men det gick inte så bra, de allierade slog tillbaka och Tyskland orkade inte till slut transportera vapen så de drog sig ur.


7 december, 1941 bombar Tysklands Axelmaktskompis Japan Pearl Harbor i USA. Japan ska ha bombat för de trodde att Tyskland redan hade övertaget om Sovjetunionen, och ville också bli Asiens främsta ledare och så skulle inte Pearl Harbor ligga i vägen. Tyskland förklarar nu krig mot USA. Nu dras USA in i kriget som allierad på Storbritannien och Frankrikes sida.
Nu har Hitler lyckats med et han fasade för, ett tvåfrontskrig, USA-Frankrike-Storbritannien på västfronten och Sovjetunionen på östfronten.

1942 hade Hitler också tagit Grekland, Jugoslavien och Egypten. Nu har Hitler hotat Storbritanniens transporter till Asien och Oceanien. Hitler organiserade också om Europas stater och de flesta fick inget självstyre alls utan fick gå efter de nazistiska lagarna, en gemensam lag var att alla judar skulle skickas till koncentrationsläger.Andra världskriget
1943-1945
Hitler insåg tidigt under år 1943 att detta kommer bli ett jobbigt år och att man fick prioritera att återhämta sina arméer och utrustningen, men den 5 juli år 1943 slår Hitler ett sista slag mot Sovjetunionen, eftersom armén var ganska utplockad var det stor del unga män som fick kriga. Alla de allierade var emot Tyskland och bombade så kraftigt att Hitler och Tyskland fick dra sig ur. Storbritannien och USA gick om vartannat och bombade fabriker.
Hitler blir under år 1943 dödshotad sex gånger, men det lyckades aldrig, det var aldrig någon som hade modet att mörda honom.

Den 6 juni, 1944 var dagen som kom att kallas “Dagen D” det var då dess allierade trupp steg i land i Normandie med 4000 fartyg med dit skeppade med soldater, när Hitler fick vetskap om detta och fick frågan om de skulle flytta två stridsvagnsdivisioner till Normandie avvarade han bara att han fick se vad som hände, de allierade lyckades komma i land och krossa hans atlantvall som han lagt ner så mycket arbete med och i slutet av sommaren så var stora delar av Frankrike fritt från tyska soldater, och istället var det de allierade som stod på den Franska marken på väg mot Tyskland.

Den 4 juli 1943 kommer det sovjetiska arméer som ska in i Tyskland genom Polen, Hitler måste nu sätta ihop en reservarmé och tvingas ta trupperna på västfronten så att de står nu utan soldater där. En general vid namn Erwin Rommel ber att Hitler ska dra sig tillbaka, men Hitler vägrar. Nu står Hitlers Tyskland står nu helt ensamma och isolerade mot de allierade. Till slut inser Hitler var det inte så stor idé att kämpa längre, och tog konsekvenserna för de kunde ändå inte vinna någonting.

Tyskland ville inte inse att de snart började kapitulera och försökte gång på gång komma med nytt motstånd, men nu var de allierade så starka att Hitlers arméer inte hade så mycket att komma med. I december 1944 försökte tyskarna göra ett motoffensiv men det hjälpte inte de allierade fick snart kontroll igen. Samma sak hände när Hitlers Röda armé skulle komma österifrån och möta amerikanska och sovjetiska trupper vid Leipzig 25 april 1945, Tyskland var nu nära en kapitulation, det var bara en tidsfråga.

Den 23 april 1945, låter Hitler arrestera en av sina närmsta män, Herman Göring, efter att rykten sagt att Göring velat åt makten.

På grund av Mussolinis död, då han mördats och sedan fick folket spotta på kroppen innan han och hans fru begravdes bland de fattiga på kyrkogården, så ville inte Hitler bli behandlad så han skriver i sitt testamente att “Jag och min fru väljer att dö för att slippa skammen med nederlag och kapitulation, det är vår önskan, och kropparna ska omedelbart brännas.”
Det står i Hitlers testamente som han skrev runt den 28 april, där han även utser Karl Dönitz till sin efterträdare.

I ett samtal med sin sekreterare Traudl Junge berättar han varför han inte kämpar ända in i det sista med striden. Hitler svarar “Jag kan inte strida längre, kroppsligen. Mina darrande händer kan knappt hålla i en pistol. Om jag blir sårad är det ingen av mina män som skjuter mig. Och jag vill inte falla i ryssens händer.”

Den 29 april bestämmer sig Hitler och Braun för att gifta sig, vigseln väger rum mellan 01.00-03.00.

30 April, 1945, börjar som de flesta andra dagar i Hitlers bunker under riksdagshuset i Berlin. När det blir dags för middag flyter samtalet runt bordet skapligt och de talar om samma saker som de talat om de sista dagarna. Efter middagen försvinner Hitler in på sitt rum. Ganska snabbt kommer en man vid namn Günsche och säger till att nu är det dags att ta farväl av Hitler och Braun. De personerna som finns i bunkern ställer sig på led och får sedan ta Hitler i hand, som blir det sista som de har kontakt med honom, några kramar om Braun innan de två, Hitler och Braun tillslut beger sig in på Hitlers rum och stänger den tunga järndörren. Hur de sedan tar liven av sig går isär lite men en teori är att Hitler tog en giftampull och sköt sig i huvudet medan Braun bara tog en giftampull. Efter att de dött så hämtar man de båda liken bär upp de till Riksdagshusets trädgård, man bränner liken efter det vet man inte vad som hände med dem.Adolf Hitlers barndom och familj

Hitler föddes den 20 april 1889 och var som till Klara Pölzl och Alois Hitler. Klara var Alois tredje äktenskap, och från de andra äktenskapen hade Hitler halvsyskonen Alois, som ska ha haft samma mustasch som Hitler hade, de ska ha känt en slags hatkärlek till varandra och Alois var inte stolt för det Hitler gjorde, och Angela, som hjälpte Hitler politiskt och flyttade tillsammans med honom och sin dotter Geli till Berghof, Hitler blev förälskad i Geli som var mycket imponerad av Hitler, de började att inleda en romans men efter en tid av depression tog Geli självmord med Adolf Hitlers pistol, Geli ligger begravd i Wien. Hitler hade ett enda helt syskon, Paula, fick leva under namnet Wolf, och greps under krigets sista dagar för att hon kände till Hitler. Det ska ha funnits ett band med en intervju där Paula berättar om Hitler, men bandet är borta och det är det enda band som funnits. Troligen skulle Paula ha försvarat Hitler.

Hitler betalade Paulas hus där hon bodde med sin man som var mördare och var inblandad i att flera hundra judar gasades ihjäl, men trots det ska Paula ha stannat kvar. Paula dog sedan år 1960.
Hitler säger att hans relation till fadern var ansträngd.
I Mein Kampf, som han började skissa på när han satt i fängelse i sju månader har han skrivit att en anledning till att de inte kom bra överens var att Alois hade andra framtidplaner för Hitler än vad han själv ville. Alois ville att Hitler skulle bli statstjänsteman medan Adolf ville bli konstnär.
Hitlers relation till sin mamma var annorlunda, Klara fick mer eller mindre ta rollen som den snälla och skydda Hitler mot pappan eftersom det sägs att Alois ska ha slagit både Klara och Hitler, det var också hon som höll ihop familjen. Hitler fick starka band till sin mamma och hade ett fotografi av henne med sig ända ner till bunkern.
När pappan dog, lämnade han en rejäl pension efter sig som gjorde att familjen kunde leva vidare.
Nu när pappan dött så kunde Hitler börja med sina framtidsplaner, målning.
År 1907 sökte han till en konstskola i Wien men nekades platsen, så stannade han kvar där och återvände inte hem igen förrän han fått reda på att Klara dött i bröstcancer.
Döden tog hårt på Hitler, efter begravningen åkte han tillbaka till Wien, där han kunde bo efter arv från familjen. Enligt uppgifter så ska han ha sökt till den tyska armén för att syskonen vände sig emot honom och anklagade honom för att leva i en drömvärld. Man skickade också Gestapo för att undersöka familjen, men Hitler förnekade familjebanden efter som de kunde användas emot honom, kanske för att det inte går att säkerställ Hitlers fars släkt, och inte om han har judeblod i sig. Motståndare började ifrågasätta familjen. Och man vet att det finns anlag till sinnessjukdom i släkten.

Hitler träffade Eva Braun i en fotoaffär, där Eva jobbade åt Albert Speer, nazistpartiets fotograf, enligt Speer var Hitler en person med högt temperament men även en trevlig person och ett gott sällskap . När Eva först förde talas om Adolf Hitler hade hon ingen aning om vem det var. Det sägs att Eva ska ha varit Tysklands olyckligaste kvinna. En journalist som visste för mycket om deras förhållande sattes i ett koncentrationsläger i Dachau. Eva flyttade till Berghof med Hitler och Angela, Angela ska ha blivit mycket avundsjuk på Eva och Angela lämande huset efter ett gräl med Hitler år 1932.

Hitlers kusin Hans Hitlers fru Erna ska ha skrivit en 400 ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Adolf Hitlers liv och familj

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-04-24]   Adolf Hitlers liv och familj
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8005 [2024-05-22]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×