August Strindberg, en stor författare

10 röster
45315 visningar
uppladdat: 2001-05-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Förord:

Det häftet ni är på väg att läsa innehåller en gripande historia, om en man som såg ett samhälle fullt av svek och orättvisa och skrev utav det, ren mästerlitteratur. En man som inte brydde sig om kritikernas förtal eller de rikas förtryck.
En strimma ljus bland ett väldigt mörker som långsamt men säkert sluter sig över världen likt ett lock som stänger en kista, för att sedan uppsluka allt som är sant och gott.

”Jag har inte det skarpaste huvudet. Men elden, min eld. Är den största i hela Sverige.”

Denna man är August Strindberg


Biografi

Johan August Strindberg föddes i Stockholm den 22:a januari 1849. Där växte han upp i ett litet men skötsamt hem tillsammans med sina föräldrar och syskon. Hans pappa hette Carl och han var en bestämd och sträng affärsman som aldrig tvekade att ta fram rottingen när någon var olydig. Hans mamma hette Ulrika och var en tjänstekvinna, men tragiskt nog dog hon när August bara var 13 år.
Han hade två syskon.(Båda var pojkar). En av dom hette Axel och han växte upp och blev en känd och respekterad kompositör.

Hela hans uppväxt beskrivs i hans självbiografi ”Tjänstekvinnans son”, som han skrev 1886. I boken kallar han sig Johan och läsarna får följa med honom under hans uppväxt med sin stränga pappa som anklagar honom för saker som han inte har gjort och ger honom stryk. Men Augusts syskon har senare sagt att mycket i boken är lögn, och att hela boken är överdramatiserad.
Men det är väl sånt som händer när en författare får tag i en penna och börjar skriva.

När han blev äldre ville han bli skådespelare och han började studera i Uppsala men avbröt det och arbetade som journalist med en instabil ekonomi tills han 1874 fick anställning på kungliga biblioteket som e.o. amanuens
(en person med olika arbetsuppgifter) och det gav honom social säkerhet. Han gifte sig några år senare med den finlandssvenska
societetsdamen och skådespelerskan Siri von Essen. När Strindberg träffade Siri, var hon redan gift men hon skiljde sig för hans skull. Äktenskapet varade i 14 stormiga år.
Augusts första verk skrevs 1872, dramat ”Mäster Olof”. Men den blev inte tryckt förrän 1881. Efter att han hade läst Goethes drama ”Götz von Berlichingen” beslutade han sig för att bryta med det vanliga sättet att skriva skådespel. Istället använde han Shakespeares metod att tillämpa stämningsskapande miljöscener som inte hade med handlingen att göra över huvudtaget. Han blandade komik med tragik , stort med smått.
Vardagsspråket i hans dialoger förnyade det svenska dramat.

År 1879 slog han igenom som författare med romanen ”Röda Rummet”. En bok som innehåller avslöjanden av svindlerier i affärsvärlden och dåliga förhållanden i kyrkan, förlagsverksamheten, riksdagen ,teatern och pressen. All denna kritik mot samhällets institutioner gjorde August Strindberg till mest kritiserade och diskuterade författare. Denna roman påbörjade 1880-talsrealismen i den svenska litteraturen.

August Strindbergs författarskap

Som ni kanske redan vet så var Strindberg en väldigt produktiv författare som skrev all möjlig slags litteratur: pjäser, noveller, romaner, debattinlägg om vetenskap och filosofi, dikter och artiklar. En väldigt mångsidig man helt enkelt. Han använde sig av ett enkelt, mustigt och konkret språk. August tyckte att teaterpjäser skulle på ett enkelt och konkret sätt belysa ett problem. Det skulle vara samma scenbild genom hela pjäsen. Sammanlagt har han skrivit 50 verk. Wow!!! Inte illa för en stockholmare. Här är några av hans mest kända verk och sådana verk som jag tror dom flesta känner till.

Några Kända verk:

Röda rummet, 1879. Handlar om Arvid Falk, en intelligent upprors man men med en tendens av obeslutsamhet ungefär av samma typ som ”Mäster Olof”. Se ”biografi avsnittet” för mer information.

Hemsöborna , 1887. Denna bok skrev Strindberg när hans personliga problem var som svårast. Då kände han för att skriva en rolig och grovkornig svensk bok om den sluga drängen Carlsson, som kommer till Hemsö för att hjälpa änkan Flod med jordbruket.
Där gifter sig också Carlsson med änkan Flod, trots sonens misstycke. Hemsöborna är nog den av Strindbergs böcker som ungdomar helst läser. Detaljrikt och livligt skildras särskilt höslåttern och bröllopet.
-bland de bästa avsnitten i svensk litteratur. Har det blivit sagt.
En mysig bok med ett trevligt språk.
”Han kom som ett yrväder en aprilafton…………”

Giftas 1-2, 1884-86. Är en novellsamling som behandlar kärlek och äktenskap. Där blir Augusts kvinnoporträtt allt mer kritiskt
delvis på grund av upplevelser från sitt eget äktenskap.

Fröken Julie, 1888. Detta drama handlar om kampen mellan könen men handlar även om klasskillnader. Den fina Grevedottern
Julie förför betjänten Jean på en midsommarafton. Då förändras deras liv. Men överklassflickan går under och Jean lever vidare.

Inferno, 1897. När Strindberg vistades i Frankrike drabbades han av en svår kris. Han kände sig förföljd och gjorde en del vetenskapliga experiment, han försökte t.o.m göra guld.
Hela den här tiden påstås han vara sinnessjuk. Det skildrar han i boken.

Tjänstekvinnans son,1-5, 1886-1909. Är August Strindbergs självbiografi som han skrev för att förklara sig inför allmänheten, där han analyserar sitt liv med hjälp av associations- eller mosaikpsykologin som upplöste hans personlighet i olika lager. Han betecknar sig själv i denna bok som ”karaktärslös” (dvs. andligt rörlig) för att kunna hänföra sig själv till underklassen.


Inte bara författare

August Strindberg var inte bara en grymt bra författare utan en bra konstnär också. Sin första oljemålning gjorde han 1872(den är nu försvunnen), och året därefter målade han en rad
Landskapsbilder från Kymmendö och Sandhamn. Man kunde redan se i dessa målningar att Strindberg utnyttjade i första hand färgmaterians egna uttrycksmöjligheter. Under ett besök i Schweiz 1886 gjorde han en rad självbiografiska fotografier, bl.a. några självporträtt, enligt den realism han använde sig av. 1892 på försommaren målade Strindberg åter på Dalarö. Hans motiv var hotfulla vågor, ruskprickar, stormande hav och sjömärken.

Sina målningar visade han upp på en egen utställning
i Stockholm samma år. Men målningarna mötte ingen större förståelse bland hans konstnärsvänner. På hösten 1892 och 1893
fortsatte han att måla i Berlin. Det tillkom ett tjugotal i Dornach med två olika motiv; grottan och vågen mot klippan, och de har tydliga symboliska undertoner. Efter att 1894 flyttat till Passy och Paris gjorde han en svit målningar med havsmotiv.
Han återupptog måleriet vid 1903 liksom 1905 då han gjorde sina sista tavlor. Han har också arbetat mycket med fotografier, och tillbaka på 1890-talet så använde han fotografi under sina vetenskapliga försök. Men man kan ändå betrakta dem som konstverk. Från 1906 och framåt arbetade Strindberg med fotografen Herman Andersson , och de gjorde bilder av molnformationer och gatubilder.

Man får faktiskt säga att han var mångsidig.
Vetenskapliga experiment, fotografier, målningar och sist men verkligen inte minst författarskapet.


Han är död men lever ändå

En sorgens dag var det när August Strindberg den 14:e maj avled i sitt hem i Stockholm efter en svår magsjukdom, troligen cancer. En kolossal skara människor slöt upp vid graven för att säga adjö till en av de största författarna i vår tid.
Han fick den största hyllning som dittills visats en privatperson.
Hans sista bostad har nu blivit inrett som ett museum; Blå tornet på Drottninggatan.
Han hade hunnit med mycket under sin livstid.
13 dramer, 6 noveller, 6 romaner , 1 kulturhistoriskt verk, 3 diktsamlingar, 5 kammarspel och 5 självbiografier etc etc.
...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: August Strindberg, en stor författare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-12]   August Strindberg, en stor författare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=610 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×