Jämförelse Buddhism, Hinduism
94473 visningar
uppladdat: 2007-05-17
uppladdat: 2007-05-17
Inactive member
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare.
Kommentera arbete
Likheterna mellan hinduismen och buddhismen är ganska många eftersom buddhismen faktiskt utgår från den förstnämnda.
Uppfattningen av världen i hinduismen är att allting består av två styrande tankar:
Samsara – det eviga kretsloppet och Karma – Du får skörda det du sår.
Samsara menas med att varje gång våran kropp dör så kommer våran eviga själ att vandra till en ny kropp och på så sätt födas om på nytt.
Varje människa har helt enkelt en gudomlig själv , atman, som hela tiden vandrar från liv till liv och bosätter sig i den kropp den blir tilldelad. Denna atman menar hinuerna är det ända som är bestående av allting i livet. Det är när du ska födas om på nytt som karman spelar roll. Denna karma är det samlade resultatet av alla gärningar du gjort i ditt liv. Beroende på om du skött dig bra eller dåligt så kommer ditt nästa liv blir det en eller andra. Hur man än föds, fattig eller rik, så har man ändå en uppgift som man måste sköta för att kunna få en bra karma och kanske födas till något bättre.
Det finns också fruktansvärt många olika gudar inom hinduismen. Man tror att det finns närmare 3 miljoner olika gudar. Varje stad, by , familj och i princip varje liten sak har sin egen gud som man tillber vid olika tillfällen. Vilken gud du tillber beror ofta på vart du har växt upp och vad din familj tillber eftersom skulle vara i princip omöjligt att komma ihåg alla gudar. Befrielsen eller slutmålet i hinduismen är att nå befrielse från dem ständiga återfödelserna. Vad som händer när man når detta finns det lite olika uppfattningar om.
Vissa tror att man återförenas med det gudomliga, brahman. Andra tror att man blir ett med en speciell gud och en tredje grupp tror att befrielsen innebär att man återförenas med sin släkt och sina förfäder.
Nu till buddhismen. Buddhister har inte riktigt samma tankegångar som hinduerna. Buddhisterna menar att inte ens själen är bestående. Eftersom du hela tiden förändras när du tar in nya upplevelser och liknande så kommer du inte vara samma människa när du var 3 som när du är 20. Buddha menade att jaget ”själen” egentligen är ett icke-jag och kallade den anatma ,efter hinduernas atma,. Däremot tror dem fortfarande, som hinuismerna, på både samsara och karman. Buddhas samsara funkar nästan som hinduernas. Enda skillnaden är att buddha inte trodde på en evig själv utan menar istället att det är människans livsgnista som tänder nästa liv. Allt människan består av skakas om och blir till ett nytt liv. Man kan likna det vid ett mynt som kastas upp i luften och landar på en ny sida.
Karman är samma som i hinduismen. Som ni minns här ovan så trodde hinduismerna på ett oändligt antal gudar. I buddhismen förekommer det gudar men det är inte alls på samma sätt. Gudarna här är inte odödliga utan mer som människor som föds och dör. Buddha själv var faktiskt ateist och trodde inte på någon gudomlighet.
Nu till den stora tankegången i buddhismen. Som jag nämnde ovan så menar dem att ingenting är bestående. Då menar dem också att man heller inte ska fästa sig vid någonting eller längta efter något eftersom detta bara kommer skapa lidande och otillfredställelse.
Den ända anledningnen till att man längtar efter saker är att man hela tiden jämför med andra människor. Gör du något eller äger något längtar du alltid efter att göra eller få något som är ännu bättre eller häftigare. Den enda lyckan man upplever är i grund och botten baserat på andra personer. Så för att nå frälsningen i buddhismen gäller det att släppa begäret och på så sätt ta sig ifrån allt lidande. Detta gör du genom rätt kunskap, rätt levnadssätt och rätt meditation. När du väl nått detta stadiet så har du nått nirvana, den ända bestående lyckan och befrielsen i buddhismen. Denna når du ändast genom att inte vara fäst vid någonting i livet.
- Kommentar:Tycker att båda religionerna i grund och botten är rätt vettiga och väldigt genomtänkta. Även om man inte är blir fäst i allt så ligger det faktiskt mycket bakom varje sak. Hinduismen har en väldigt bra ide med alla olika gudar, alla kan välja vilka gudar dem gillar bäst och tillbe dem. Ändå gillar jag faktiskt Buddhismen klart bättre. Det är en mycket vettigare och ”snällare” religion och dem har mycket bättre budskap enligt mig, även om jag inte är så förtjust i att släppa allt som dem vill så finns det fortfarande mycket sanning bakom allt.
2. Vad betyder religionerna rent praktiskt för en hindu respektive buddhist?
I hinduismen är det första man tänker på att människorna lever under olika kast, eller jati som hinduerna själva säger. Detta jati anger vilken utav alla tusentals kast du tillhör. Ju lägre kast du har ju sämre blir du behandlad i samhället och att vara kastlös ska man inte ens prata om. Nu för tiden jobbar ledningen för att kastlösa ska få det bättre men dem har det fortfarande inte lätt och förr var det extremt svårt att inte ha något kast.
I hinduismen finns det en mängd olika metoder att nå befrielse men dem fyra vanligaste brukar vara:
Gudsdyrkans väg – Detta är en folklig och enkel väg. Det handlar om att man offrar lite mat vid ett altare någonstans i hemmet eller i ett tempel för att samtidigt be om hjälp osv.
Kunskapens väg – Denna finner man med hjälp av meditation och yoga där man på ett djupare plan försöker förstå vad allt handlar om.
Hängivenhetens och kärlekens väg – Detta handlar om att man ska visa kärlek till en viss gud men det handlar också om att man ska visa kärlek i största allmänhet.
Heliga skrifter – Detta handlar om att man tar till sig heliga och betydelsefulla skrifter som man sedan försöker förstå och göra någonting av.
Dem olika frälsningsvägarna smälter ofta samman i verkligheten och det kvittar förmodligen vilken väg du börjar med eftersom man oftast flyter omkring bland allihop.
I buddhismen finns det inga kast eftersom buddha var emot det och motarbetade kastsystemen. Detta var en stor anledning till varför många sökte sig till buddhismen.
Själva buddhismen handlar mycket om förståelse och att försöka leva enkelt utan några besvärande begär. Viktigast är det att kunna leva på rätt sätt och att lära sig meditera rätt så man kan fylla sig själv med medkänsla och kärlek.
Buddhismen har väldigt lätt för att anpassa sig till miljön den kommer till och har därför fått många olika grenar då den blandats ihop med andra kulturer. Är det något i religionen som inte fungerat i den nya kulturen så har detta tonats ner för att istället öppna upp för förändringar.
I den mer folkliga buddhismen anses buddha vara mer av en gud än en vanlig människa. Det är till exempel han man ber till när man behöver hjälp osv. Nirvana blir här istället ett paradis där man möter buddha och anses inte längre bara vara ett tillstånd. Några andra riktingar som finns är Mahayanabuddhism, Lamaism och Zen-buddhism. Det som binder ihop alla grenar är dock stammen som består av Buddhas alla tankar. Männiksan utvercklar sin förmåga till medkänsla genom meditation för att sedan nå nirvana.
- Kommentar: Det mesta fungerar ganska bra och går mej rätt okej i smaken. Det ända som jag tycker är rent idiotiskt är kastsystemen. Det dem ser till är att människor blir avskräckta från varandra och dem som har det svårt får det ännu svårare. Däremot kan det vara svårt att ändra på eftersom det är en så stor del i den hinduiska tron av karman. Har du levt ett ett elakt liv så förtjänar du ju dem lägre kasten enligt tron.
3. Vilka roller har män och kvinnor i de båda religionerna?
Det är väldigt stor skillnad på kvinnors roll i hinduismen och buddhismen. Inom hinduismen anses kvinnan vara något dåligt att födas till och dem har det ofta väldigt svårt i hemmet. Exempel på detta är att om inte mannen eller släkten är nöjda men den hemgifta flickan så råkar hon ofta ut för någon slags olycka, med andra ord dödas utav mannen själv eller hans familj. Så i hinduismen är det mannen som helt klart har hela makten.
I buddhismen däremot anses alla människor vara lika värda oavsett kön,ras,hudfärg osv.
Så man kan säga att kvinnan har det klart mycket bättre i buddhismen än i hinduismen.
Det förekommer nunnor, även om det absolut vanligaste är munkar.
Däremot kan man fortfarande inte säga att det är ett jämnlikt samhäl...
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
-
Inactive member 2008-05-25
hej hej mvg
-
Inactive member 2011-11-26
tack för hjälpen :)
-
Inactive member 2012-03-28
Bra skrivet!
-
Inactive member 2012-04-20
hej hej ig
-
Evan Jako 2015-04-16
Hej! bra skrivet :)
-
Inactive member 2019-10-15
tack som fan asså var skit jobbigt tack assååå
-
Inactive member 2019-11-08
jätebra
Liknande arbeten
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
-
Inactive member
Källhänvisning
Inactive member [2007-05-17] Jämförelse Buddhism, HinduismMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8196 [2024-09-09]
Rapportera det här arbetet
Är det något du ogillar med arbetet?
Rapportera