Vem var William Shakespeare?

3 röster
19090 visningar
uppladdat: 2007-12-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
William Shakespeare var en väldigt privat person, så många uppgifter om hans liv är osäkra, men man har kunnat fastställa en hel del fakta genom arkiv. Det finns forskare som ställer sig kritiskt till att en det faktiskt var han som är författaren bakom dramerna. Utöver dessa oklarheter tillkommer alla de rykten och legender som traditionen vävt in i hans levnadsberättelse, och som utgör mycket av hans biografi.

Biografi
Han föddes i ett hus på Henley Street i Stratford-upon-Avon i Warwickshire, en ort som ligger 15 mil nordväst om London, troligtvis den 23 april 1564. Man har kommit fram till det, för att man vet att hans dopp ägde rum den 26 april 1564 i Heliga Trefaldighetens kyrka i Stratford. Modern Mary Arden, tillhörde en katolsk släkt, troligen samma släkt Arden som frånbörjan kom från Vilhelm Erövraren. Hans far John Shakespeare kom från en bondfamilj men studerade handskmakeri och hade tillslut sitt eget handskmakeri i samma hus som de bodde i. John var också fastighetsägare och efter en tid hade ämbeten i staden. Efter en tid blev John framgångsrik och fick förtroendeposter som bl.a. Borgmästare. William hade två äldre systrar man de dog i en väldigt ung ålder, han fick senare fem syskon till, tre bröder och två systrar.
William utbildades sannolikt vid Stratfords grammar school som grundats av stadens gille på 1200-talet. Han gick där gratis eftersom alla pojkar hade gratis skolgång. Undervisningen gavs ut i bl.a. grekiska, latin, retorik och läran om den kristna etiken. Man tror att skolan låg till grund för Shakespeares intresse för latinska författare. Tyvärr blev hans skolgång kort, för när han var 12 år började hans fars försäljning gå dåligt och han blev tvungen att börja jobba och hjälpa till med sin familjs försörjning. Man tror att han följde traditionen och började jobba som lärare.
Fadern blev på 1580-talet indragen i en rättsprocess, anklagad för bristande kyrksamhet. Även William ska enligt legenden ha varit i kontakt med rättvisan, då han dömdes till spöstraff efter en olovlig jakt i Sir Thomas Lucy’s hjortpark. Man har ifrågasatt denna uppgift, på grund av att Sir Thomas Lucy inte hade någon hjortpark. Det skaffade sig släkten Lucy generationen därefter enligt ett kungligt brev. Om uppgiften ska ha någon sanning, bör det alltså ha varit fråga om någon annan jakt.
Den 27 november 1582 utfärdades ett äktenskapsbevis av biskopen för William Shakespeare och Anne Hathaway, som kom från en gård strax utanför staden. Brudgummen var 18 år, bruden 26 år och bara 6 månader senare föddes deras första dotter Susanna, som döptes den 26 maj 1583. Två år senare föddes tvillingarna Hamnet och Judith, vilka döptes den 2 februari 1585. Hamnet dog den 11 augusti 1596, vid bara 11 års ålder, eventuellt av pesten som gjorde Shakespeare förkrossad.
I senrenässansens England hade teatern en stor betydelse. London var dess medelpunk, där flera teatrar byggdes omkring 1580-talet. Levnadsvillkoren för teaterfolk var mycket ogynnsamma, och en teater klarade sig inte utan en rik och mäktig beskyddare. På 1580-talet sökte sig Shakespeare till detta liv som skådespelare, men började även författa egna verk.
Från 1590-talet var han erkänd som landets store dramatiker, och blev snart en förmögen man. Under hans första år i London drabbades teaterkretsarna hårt av pesten, och han förlorade samtidigt sin ende son och en syster.
Man vet inte hur Shakespeare kom i kontakt med teatern. Resande teatersällskap hade besökt Stratford, och det är rimligt att hans nyfikenhet vaknade genom ett sådant möte. Det mesta om hans liv är spekulationer. Efter det nämnda spöstraffet ska han enligt traditionen ha skrivit en smädesskrift till Sir Thomas Lucy som var så elak att han var tvungen att lämna staden, men sanning i det är vet man inte. Detta brukar emellertid vara den förklaring som ges, till varför han tvingades att försörja sig på annat håll.
Shakespeare tillhörde med all sannolikhet en teatergrupp som beskyddades av Pembroke. Från 1594 tillhörde Shakespeare Lord Chamberlain''''s Men, och i den gruppen stannade han resten av sitt verksamma liv. Under hans beskydd spelade Shakespeare inför det kungliga hovet, och det är genom en dedikation i bland annat The Rape of Lucrece säkerställt att Henry Wriothesley, 3:e earl av Southampton var hans mecenat. År 1603 tog Jakob I tronen och ändrade namnet på teatergruppen till The King’s Company
Man känner till att Shakespeare var ett berömt namn 1592 genom skriften Groatsworth of Wit av en Robert Greene, som där förolämpar Shakespeare, för att vara en uppflaxande kråka, en skådespelare som borde veta sin plats och inte skriva blankvers. I denna skrift finns parodier på Henrik VI. Strax därpå avled Greene och förläggaren bad om ursäkt direkt efter. Man ser den här incidenten som ett tecken på att Shakespeare var beröms.
3 mars 1592 spelades Henry VI på The Rose, som man hittade på Themsens södra strand, av teatergruppen Strange''''s Men, men det är inte säkert att det var Shakespeares drama som spelades, eftersom det inte finns som säger att han var i kontakt med den teatergruppen. I april året därefter ger bokförläggaren Richard Field ut den episka dikten Venus and Adonis, och då är Shakespeare angiven som författare. 9 maj 1594 får Shakespeare tillstånd att ge ut The Rape of Lucrece, som trycks i kvarto. Vid julfestligheterna 1594 spelas The Comedy of Errors på Gray''''s Inn i London. Det finns säkert andra uppsättningar och utgivningar daterade, och han nämns vidare i några välkända dagböcker.
1599 lät Shakespeare och hans sällskap bygga upp teaterbyggnaden The Globe, där han själv agerade och satte upp flera av sina pjäser t.ex. Romeo and Juliet. År 1613 brann taket ner, och år 1644 förstördes teatern totalt. Efter några hundra år byggde man upp exakt samma kopia av The Globe bara några hundra meter bort från var den brukade stå.
Shakespeare övergav aldrig Stratford, trots sin framgång i London. När han blivit förmögen hjälpte han sin fader att skaffa sig ett heraldiskt vapen 1596; till detta krävdes inte bara pengar utan även moderns härstamning. Till motto tog släkten Non sanz droict, "Inte utan rätt". När fadern avled ärvde Shakespeare huset på Henley Street, men han var tillräckligt rik för att skaffa sina egna fastigheter i London, och New Place i Stratford, där han slog sig ner 1597. I London blev han delägare till teatern Blackfriars.
Dottern Susanna gifte sig med John Hall, en berömd läkare, 1607, och Shakespeare gjorde paret till sina huvudarvingar, över hustrun och den andra dottern. Dottern Judith gifte sig med Thomas Quiney 10 februari 1616, vilket orsakade en enorm skandal, något som säkert bidrog till att testamentet blev som det blev, som undertecknades 25 mars samma år.
Han tillbringade de sista åren av sitt liv i hemstaden, och avled på New Place 1616. Han gravsattes i Heliga Trefaldighetens kyrka, som han döpts i, och där han hade köpt sin gravplats redan 1605 för 440£. På gravstenen finns en strof ingraverad, som Shakespeare troligen skrivit själv:

Good friend for Jesus sake forbeare,
To dig the dust enclosed here.
Blessed be the man that spares these stones,
And cursed be he that moves my bones.

Hustrun Anne överlevde honom, och dog 1623. Dottern Susanna ärvde New Place, men inga ättlingar överlevde 1600-talet. Ättlingar till hans syster levde kvar i Stratford till 1800-talet. Huset på Henley Street är bevarat, och Stratford har genom Shakespeare nominerats till att förklaras som världsarv av Unesco.

Nedan följer en lista på de skådespel William Shakespeare har skrivit.
Henrik VI del 2-3, 1589-91, (Henry VI)
Henrik VI del 1, 1591-92, (Henry VI)
Rikard III 1592-93, (Richard III)
Förvillelser 1592-93, (The Comedy of Errors)
Titus Andronicus 1593-94, (Titus Andronicus)
Så tuktas en argbigga 1593-94, (The Taming of the Shrew)
Två ungherrar i Verona 1594-95, (The Two Gentlemen of Verona)
Kärt besvär förgäves 1594-95, (Love''''''''''''''''s Labour''''''''''''''''s Lost)
Romeo och Julia 1594-95, (Romeo and Juliet)
Rickard II 1595-96, (Richard II)
En midsommarnatts dröm 1595-96 (A Midsummer Night''''''''''''''''s Dream )
Kung Johan 1596-97, (King John)
Köpmannen i Venedig 1596-97, (The Merchant of Venice)
Henrik IV 1597-98, (Henry IV)
Mycket väsen för ingenting 1598-99, (Much Ado about Nothing)
Henrik V 1598-99, (Henry V)
Julius Caesar 1599-1600, (Julius Caesar)
Som ni behagar 1599-1600, (As You Like It)
Hamlet 1600-01, (Hamlet)
Muntra fruarna i Windsor 1600-01, (The Merry Wives of Windsor)
Trettondagsafton 1601-02 (Twelfth Night)
Troilus och Cressida 1601-02, (Troilus and Cressida)
Slutet gott, allting gott 1602-03, (All''''''''''''''''s Well that Ends Well)
Lika för lika...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vem var William Shakespeare?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-12]   Vem var William Shakespeare?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=8957 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×