Finska vinterkriget

15 röster
12239 visningar
uppladdat: 2007-12-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har valt att skriva om finska vinterkriget för att Finland ligger så pass nära oss, Sverige. Jag tycker att det är ganska fascinerande att Finland lyckades hålla tillbaka Sovjet så pass länge som de gjorde. Sovjet hade tänkt ta över Finland på ett par veckor men Finland var starka och vana vid den stränga vinter som var just då. När det här kriget var avslutat så blev det även ett fortsättningskrig året efter, ”fortsättningskriget 1941 - 1944”. Det kriget kommer jag inte att gå in närmare på. Jag har framställt några frågeställningar som jag hoppas att jag har svarat på i min text.

* Vem startade kriget?
* Varför startades kriget?
* Vad gjorde Sverige för att hjälpa Finland?
* Vilka länder vad inblandade i Finska vinterkriget?
* Hur och varför slutade Finska vinterkriget?
* Vad fick de länder som hjälpte Finland för konsekvenser?

Kriget höll på i 105 dagar och Finland kämpade med sitt lilla invånarantal på 3,5 miljoner invånare mot Sovjets 120 miljoner invånare. Jag tycker att det var väldigt starkt av Finland att hålla emot Sovjet så pass länge.

Syftet med denna text är att få större inblick om vad som egentligen hände och vad Sverige stod under kriget. Vad blev följderna och hur såg det ut.







Sid. 3 Evelina Petersson HT 2007


Det finska vinterkriget startades den 30 november 1939. Sovjet och Tyskland hade ett avtal som sa ungefär att Sovjet hade fria händer i Baltikum och Finland. Dessa länder hade för bara 20 år sedan blivit självständiga från Sovjet. Men redan i oktober 1939 började Sovjet överlämna några krav till Finland bla -

* Att Finland skulle arrendera ut ön Hangö udde till en flotta.
* Att Sovjet skulle på använda Lappvik som ligger nära Hangö som ankarplats.
* Att Finland skulle få använda några öar i Finska viken och befästa Björkö.
* Att den finsk-sovjetiska gränsen på Karelska näset skulle flyttas mer västerut.
* Att befästningar och andra byggnader på Karelska näset skulle förstöras.
* Att Finland skulle överlämna västra delen av Fiskarhalvön vid Norra ishavet.

Som gensvar på dessa villkor Finland skulle utföra så skulle Finland få tillåtelse att befästa Åland och tilldelas delar av Östkarelen. Eljas Erkko, som då var Finlands utrikesminister, började tänka på en liknande situation som skedde året innan, 1938. Då hade Tyskland givit Tjeckoslovakien krav på gränsjusteringar som de uppfyllde men ändå ockuperat Tjeckoslovakien. I Finland kunde man gå med på att göra smärre gränsjusteringar men vid ett möte i Moskva i oktober så förklarade Josef Stalin för Finland att de ryska kraven inte var eftergivliga. Vid ett ytterligare möte i november så gick Finland med på alla krav, förutom att arrendera ut Hangö som flotta. Och där så satt de fast i förhandlingarna…

Det som startade det finska vinterkriget var att Sovjets utrikesminister Molotov påstod att den 26 november så blev Sovjetiska trupper vid byn Manila anfallna av finska trupper. Finland nekade till detta men sa att de hade sett granatkastningsövningar från Sovjets sida. Svaret gick inte hem hos Sovjet och de sade upp non-aggressionsavtalet från 1932 med Finland. Det kom nya anklagelser mot Finland titt som tätt men även de förnekade Finland. Det var det här som startade finska vinterkriget. Sovjet erkände dock en lång tid senare att det inte förekom någon finsk skottlossning.


Sid. 4 Evelina Petersson HT 2007

I arla morgonstund den 30 november så flög sovjetiska bombplan över Finland helt utan krigsförklaring. De bombade flera städer, bl.a. Helsingfors. Fältmarskalken Gustaf Mannerheim, Finlands överbefälhavare, förstod ganska snabbt att deras tanke var att ockupera Finland. Finland fick hjälp av resten av världen som ville vara på deras sida. Nationernas förbund uteslöt Sovjet och tog in Finland istället. USA slutade också med att skicka vapen och annan militär utrustning till Sovjet. Sovjets styrkor var på ca 800 000 man medan Finlands styrka var bara på ca 300 000 man! Det finska försvaret försvarade sig väldigt bra, bättre än de flesta hade hoppats. De tog stor hjälp av naturen som hade bra skydd att erbjuda. Längre norr ut i Finland gick det däremot sämre, Sovjet hade tagigt över ett flertal finska byar. I en order som kom i finska händer så stod det att Sovjet hade planerat att ta över Finland på ett par veckor och det stod även att de absolut inte fick gå över den svenska gränsen.

Mottitaktiken användes för första gången i Finland natten till tredje december. Mottitaktiken går ut på att man försöker skapa tumult bland den stora truppen så att panik utbryter och truppen splittras i mindre grupper. När grupperingen skett ofrivilligt från motståndarnas sida så besegrar man grupperna en för en. För Finland fungerade denna metod överasskande bra och denna taktik var en av anledningarna till att Finland lyckades hålla tillbaka Sovjet så länge.

En av krigets mest omtalade strider var de vid Suomussalmi i norra Finland. De första dagarna så hjälpte de finska trupperna civilbefolkningen att komma undan. De sprängde inga broar eller förstörde vägar för dessa var de ju tvungna att använda för att lassa folket på. Därför kunde de sovjetiska trupperna komma dit utan några större besvär. När ryssarna blev insläppta ur byn hade finnarna bränt ner byn och när ryssarna var inne klippte de av vägen. När det hade lyckats så anföll de byn och striderna höll på i två veckor. Även här använde de mottitaktiken och de lyckades väldigt bra. 5000 ryssar stupade och de efterlämnade sig mycket användbart krigsmaterial. Några dagar senare så inleddes ett nytt anfall och ryssarna kunde inte komma framåt och inte komma bakåt på den avskurna vägen. Det resulterade i att sammanlagt stupade 17500 och 1500 blivit fångar. Detta för att pansarvagnarna inte gjorde någon nytta i det kalla klimatet och trångväxta skogen. Men endast 900 finländska soldater hade stupat. Det här slaget var det som var allra mest framgångsrikt för Finland.



Sid. 5 Evelina Petersson HT 2007

Finland fick förstärkning under julhelgen och efter årsskiftet så kunde de gå till attack mot en av Sovjets divisioner. Resterande dagar av januari var läget lugnt ett tag och båda länderna behövde återhämta sig lite. Sovjet bytte även ut sin armékommendör till marskalken Timosjenko. Den första februari så hade Sovjet hunnit förbättra sin krigsstyrka och de finländska trupperna kunde bara till en början hålla tillbaka de Sovjetiska trupperna. Den 11 februari så bröt Ryssland igenom vid det Karelska Näset.

Finland började inse att ingen ville erbjuda dem hjälp för det skulle betyda en ren krigsförklaring mot Sovjetunionen. Dock så fanns det planer från Frankrike och Storbritannien att skicka trupper till Finland. Men deras plan var egentligen att stoppa Sveriges järnmalmsexport till Tyskland. Sverige stod för ena halvan och den andra halvan hade England redan stoppat. Hade de lyckats stoppa Sveriges export hade det skadat Tyskland väldigt mycket. Och eftersom Finland inte hade några resurser så började de inse att det var tvungna att sätta igång fredsavtalet med Sovjet.

Den 7 mars 1940 tog sig Finlands stadsminister, Ryti, till Moskva med en förhandlingsplan. I Moskva tvingades Finland acceptera Sovjets alla krav. Finland var tvunget att ge en tiondel av sitt land, vilket var en stor förlust för Finland. De fick även hyra ut Hangö till flottbas i 30 år. Fredsavtalet skrev på den 12 mars och kriget slutade officiellt den 13 mars klockan 11:00. Finland hade blivit av med 22500 döda, 1400 var saknade och 45000 var sårade. Sovjet hade ca. 200000 stupade och 600000 sårade. Eftersom Finland var tvungna att ge bort så mycket land blev de sugna på revansch. Fortsättningskriget startade och det höll på mellan 1941 – 1944.







Sid. 6 Evelina Petersson HT 2007
Sverige var inte neutralt under Finska vinterkriget i statsrättlig mening. De hjälpte Finland med militär utrustning och sände över frivilliga svenska krigskämpar. Sverige valde också att ta emot fosterbarn från Finland. Hela 70 000 barn kom huvudsakligen till Sverige men några kom till de övriga nordiska länderna.

När finska vinterkriget utbröt så hade Sverige Rickard Sandler som utrikesminister. Han hade verkat ett bra tag innan kriget för en Finlands vänlig politik. Det Sverige hjälpte Finland så hjälpte Sverige till med materiella ting och rekrytering av frivilliga. Till Finland anlände 8620 frivilliga människor till Finland den 27 februari. Även 60 tolkar från Svenska frivilligkåren anlände till Finland för att hjälpa med det språkliga mellan svenskar och finnar.

Jag tycker att Sverige borde ha hjälpt Finland mer än vad de gjorde. Fast Sverige hjälpte faktiskt till ganska mycket under omständigheterna och man kan förstå att Sverige inte ville bli mer indragna än vad de var och få krigsförklaring mot Sovjet. Sverige visste faktiskt inte om de skulle bli anfallna eller inte. Om Sverige hade blivit indragna så tror jag att de hade gått samma öde som Finland. Kanske skulle de ha klarat sig bra i början men sedan inte klarat av det mer. Sverige och Finland hade nästan likadana resurser men jag tror att Sverige skulle ha varit mer förberedda än vad Finland var.






Sid. 7 Evelina Petersson HT 2007
Sovjet hade ju tänkt ta över Finland på tre-fyra veckor. Men där misstog de sig ganska ordentligt. Finland höll emot Sovjet ett bra tag pga. de var vana med den väldigt hårda vinter som var och de var väldigt listiga. Jag tycker verkligen det var starkt av Finland att hålla emot Sovjet för Sovjet är ju som bekant ett mycket stort land. Men jag tror att Sovjet gick in med den inställningen att ”det här blir en lätt match” men man ska inte underskatta sin motståndare sägs det ju. I min text har jag redan skrivit lite om mottitaktiken men jag tycker den är väldigt smart! Man skapar panik i den stora truppen som att den splittras i många små. Sedan kunde finnarna ta hand om grupperna en och en. Ryssland hade varit smartare om de hade anfallit på sommaren, varför tänkte de inte på det? Var de för ivriga eller ville de bara klara av kriget så fort som möjligt? Där gjorde de i varje fall en stor miss enligt mig.

I Finland pratas det fortfarande mycket om finska vinterkriget. Varför då? De förlorade ju kriget. För Finland är det en triumf. Jag tror att de pratas om det för att de lyckades hålla undan en sådan stormakt så länge som de gjorde. Finnarna känner sig stolta och det tycker jag att de ska. Det var skickligt gjort. I Finland är det ett stort hat mot Ryssland men det är ju inte så konstigt. Vi i Sverige kan säkert tycka det är konstigt att känna ett sånt slags hat men vi har ju inte varit i krig sen 200 år tillbaka.

Enligt mina åsikter så var det otroligt onödigt av Sovjet att anfalla Finland. Tyvärr var det ju så man löste bråk mellan länder på den tiden. Vad hade hänt med Finland om Sovjet inte hade anfallit? Hade Sovjet blivit anfallna av Finland och Tyskland om Finska vinterkriget inte hade ägt rum? På första frågan så tror jag att det inte hade gått. Jag tror inte att Ryssland skulle klara att hålla sig borta från Finland. Dessa stormakter var ju så otroligt hungriga på att få ett mäktigare land och Finland ligger så pass nära Ryssland. På andra frågan tror jag att Tyskland hade anfallit Sovjet själva utan Finland. Finland vart inte indragna förrän Sovjet anföll dem. Så jag tror att Tyskland hade anfallit Sovjet ensamma.





Sid. 8 Evelina Petersson HT 2007

Det här arbetet har faktiskt hjälpt mig att förstå andra världskriget ur ett större perspektiv. Nu har jag fått lite kunskap om hur vissa länder resonerade och tänkte under detta krig. Jag har börjat tycka att andra världskriget är mer intressant än vad jag tyckte förut. Det har varit roligt att arbeta med den här uppgiften. Jag gillar mer inlämningsuppgifter än prov. Men jag tycker att vi har fått för lite tid (som alltid). Är det vi som kommer igång för sent eller är det för lite tid? Det tåls att tänka på.




Skidor var ett smart drag av Finland



Sid. 9 Evelina Petersson HT 2007
Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Finska_vinterkriget
http://www.algonet.se/~bog/vinterkriget/vinterkriget.htm
http://www.mil.fi/perustietoa/talvisota_swe/index.html
ht...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Finska vinterkriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-03-20

    Hejsan, jag undrar om du skulle kunna nämna ett par källor inom det finska vinterkriget. Jag ska på börja ett arbete om Finska vinterkriget tänkte eftersom att min farfar var med & kriga mot Ryssland "sovjet", så jag undrar om du kan nämna källor inom ditt arbete du gjorde år 2007? // Tack i efterhand mvh Markku.

Källhänvisning

Inactive member [2007-12-28]   Finska vinterkriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9035 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×