Vilken typ av relation bör Sverige ha med Nordkorea?

3 röster
4129 visningar
uppladdat: 2008-01-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
To Whom It May Concern,

Vi tackar så mycket för förtroendeuppdraget angående framtida handelskontakter med Demokratiska folkrepubliken Korea, mer känt som Nordkorea. Under de senaste månaderna har vi forskat blandat annat kring republikens internationella ekonomi, handelspotential, politiska stabilitet och turistmöjligheter.

Nordkoreas situation har som bekant varit orolig ända sedan mitten på förra seklet då landet ockuperades av sovjetiska trupper år 1945 samt omständigheterna kring Koreakriget som pågick från 1950 till 1953. Sedan dess fram till idag har landet bland annat drabbats av flertalet översvämningar, torka och svält.

Nordkorea är en enpartistat som styrs av det kommunistiska partiet med den avlidne statschefen Kim Il Sung samt den i praktiken styrande och levande statschefen Kim Jong Il som leder landet med vad vi anser vara diktatoriska medel. Frågan är om Nordkorea är ett land som Sverige bör samarbeta med?

För att kunna besvara denna fråga fördjupade vi oss i republikens ekonomiska situation. På inrikesnivå har republiken en av världens mest centralstyrda och isolerade ekonomier enligt en den fria internetencyklopedien Wikipedia . I praktiken betyder detta att den nordkoreanska regeringen är förtegen och mycket ovillig att släppa ifrån sig information, därför är det viktigt att ta den med en nypa salt.

Det som emellertid är klart är att Nordkorea har dragit sig ur avtalet om icke-spridning av massförstörelsevapen och kastade för fem år sedan, år 2002, ut FN-inspektörer från dess atomenergiorgan IAEA (International Atomic Energy Agency). Samtidigt har Kim Jong Il drivit den nordkoreanska ekonomin i botten. Detta skriver Göran Leijonhufvud för tidskriften Fokus i februari i år .


Denna extrema utveckling har givetvis påverkat republiken på flera sätt. ”Nonprofit”-organistationen Fund For Peace publicerade år 2007 en tabell över ”Failed state index”, på svenska misslyckadstatindex. För att kunna göra denna tabell hade man sociala, ekonomiska och politiska faktorer (för komplett tabell och lista över faktorer, se bifogad länk).

Sudan, Irak och Somalia är enligt undersökningen de tre mest misslyckade staterna. Nordkorea hamnar på en trettondeplats, något mer misslyckat än Burma. Norge, Finland och Sverige är de mest lyckade staterna. Vidare är alltså skillnaderna mellan Nordkorea och Sverige mycket stora. Med detta faktum i åtanke finns alltså en möjlighet att antingen samarbeta för att kunna underlätta en stabilisering eller en absolut bojkott i protest.

Nordkorea är en planekonomi , vilket innebär att t.ex. vad som skall produceras, hur produktionen ska gå till samt för vem något produceras bestäms. Detta ekonomiska system används inte i Sverige som vi istället anser vara en markandsekonomi. Att Nordkorea är en planekonomi spelar roll.

Bostadshyror, baslivsmedel, kollektivtrafik är exempel på tjänster som är billiga i detta land, i alla fall enligt Torbjörn Peterssons artikel ”Välkommen till landet där allting är bra”, publicerad i DN 29.10.2005 . Andra varor och tjänster, det vill säga sådana som vi i Sverige kan erbjuda, anses vara lyx, skulle kosta ett flertal årslöner. Därför ser vi ingen anledning för till exempel Ericsson, Volvokoncernen eller andra svenska företag att inleda handel med Nordkorea.

Tidigare i denna rapport har vi konstaterat att Nordkorea är ett mycket slutet land. Därför undersökte vi möjligheten att turista i landet. Vi hörde därför av oss till reseföretaget Korea Konsult som varje år arrangerar ett par resor till Nordkorea. För en resa från den kinesiska huvudstaden Beijing till den nordkoreanska, Pyongyang, samt en veckas vistelse i Nordkorea får man räkna med att lägga ut åtminstone €2000, men även för transport till och från Kina från Sverige.

Bortsett från priset ställer vi oss till positiva till den här typen av resor. Det finns naturligtvis en risk att en alldeles för stor del av priset går till den diktaturiska regeringen, men samtidigt är det viktigt att fler personer besöker landet för att få kunskap. Vi rekommenderar Utrikesdepartementet att inte avråda resor till Nordkorea, för även om t.ex. The Economist år 2006 rankar Nordkorea som världens sämsta demokrati (Nordkoreas ”demokratiindex” är endast 1,03 på den 1-10-gradiga skalan som Sverige toppar med 9,88) menar vi att Nordkorea är tämligen ofarligt att turista i.

Det är dock mycket viktigt att understryka att Nordkorea utgör ett av de allvarligaste hoten mot den globala säkerheten. Nordkorea är visserligen medlem i Förenta Nationerna sedan den 31 juli 1992 , men det faktum att man hävdar sig ha kärnvapen samt på grund av omfattande militära styrkor. Sverige och dess regering upprättade diplomatiska förbindelser med Nordkorea redan år 1973 , nästan trettio år innan nästa EU-land gjorde samma sak.

Vi föreslår att fortsätta denna långsiktiga dialog med Nordkorea eftersom sannolikheten att relationen mellan Sverige och Nordkorea skulle förvärras är liten. År 2001 åkte den dåvarande statsministern Göran Persson till Nordkorea som en del av en EU-delegation vars syfte var att främja en fredsprocess. Den här typen av möten kan vara nödvändig för att långsiktigt bryta Nordkoreas isolering, något som både Nordkorea och omvärlden behöver!

Med vänliga hälsningar,


Fredrik Andersson


Källor...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vilken typ av relation bör Sverige ha med Nordkorea?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-09]   Vilken typ av relation bör Sverige ha med Nordkorea?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9061 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×