Sydafrika & kapstaden

5033 visningar
uppladdat: 2008-01-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sydafrika & kapstaden!!

Hej igen!!
Nu sitter jag i en minibuss påväg från flygplatsen. Jag hade en helt underbra vistelse i Kenya, och jag hoppas att det blir lika bra här. Det tror jag. Ja, jag är alltså påväg till "Kapstaden". Där finns det ca. 3,4 milijoner invånare. Men den snabba folkökingen gör att inom 10 år kommer kapstaden att ha 1 millijon invånare till! (I hela sydafrika finns det ca.46,9millijoner invånare.) Majoriteten av folket är "färgad" men det är rätt blandat.
Språken är många fler än man kan tro! man kommer långt på engelska om man är på semester här. Men sydafrikansk engelska har sina små egenheter. Tex som att "i" uttalas som "e". Så "milk" blir "melk". Förut hade sydafrika två officiella språk. Nu har dom elva!! Ett sätt att avgöra vem som är "capetonian" är att kolla på reaktionen när kanonskottet från "Signal Hill" smällar av klockan 12 på dagen. Turisterna ser sig om efter skydd, medans capetonians ser på sina klockor för att se om dom går rätt.
Men VAR ligger kapstaden??

Kapstaden ligger i sydafrika som ligger i Afrika som ligger i värden. Men om man ska vara exakt så ligger Kapstaden 20grader östlig längd söder om ekvarton & 35grader sydlig bredd. Men om man ska vara petnoga så ligger kapstaden faktiskt 33,92grader sydlig bredd & 18,45grader östlig längd söder om ekvarton. (skala 1:100) Men det är inte så många som är så noga...


När jag kommit fram...


När jag kommit till själva hotellet så checkar jag in, och går upp på mitt rum. Hotellet ligger vid stranden , en av dom. Det finns bort mot 25 stränder att välja på!! Enbart runt kaphalvön! Klimatet växlar mycket här. Vid "kapet" möts två världs hav, den varma & sköna Indiska Osceanen & den kalla syd atlanten. Från sydatlanten kommer den iskalla Benguelaströmmen och för med sig iskallt vatten från Antarktis ända upp & förbi Angolas kust. Vädret är därför väldigt växlande. Och på Traffelbergets östra & västra sidor kan det vara helt olika väder! Vattnet är ofta kallt längst Sydafrikas västkust, något varmare östar om Godahoppsudden och ännu varmare ju längre ut öster man kommer. Det blir sällan obehagligt varmt i kapstaden, inte enns på sommaren! Runt 25 grader är normalt. Riktigt varma dagar kan det vara över 30 grader. Det blåser nästan alltid mer eller mindre.

En värld i ett land...

Ja, så står det på en liten reseguide, som står på mitt nattduksbord
och i dom flesta Sydafrikanska turitbroshyrer. Jag kan läsa lite innantill.
-En värld i ett land. Sydafrika har verklingen allt att erbjuda! Böljande grässlätter, ökenlandeskap, gröna kullar, bergens dramatiska skönhet och dom ljuvliga stränderna. Gautengs rika fyndigheter av guld & diamanter. "Allt är inte guld som glimmar" är ett talspråk, men i sydafrika kan man nästan tro det! Det finns otroligt många guld & diamant gruvor där. Men det finns en hel del annat också. Här är lite av det: Tenn, silver, koppar och järn.

Apartheid...

Sydafrika har en väldigt intressant historia. Mycket har hänt här. Jag har valt några saker som jag tänker skriva ner.

Apartheid var ett av världens mest kända rasistiska samhällssystem. Deras system bestod av lagar som skillde vita från svarta. Systemet fanns i Sydafrika mellan 1948 och 1990-talets början. Enligt sydafrikansk lag skulle då vita, svarta, färgade och asiater leva helt åtskilda. De olika människorna skulle bo i olika områden, arbeta på olika arbetsplatser, använda olika parkbänkar, och så vidare. Nelson mandela hjälpte till mycket och kämpade emot Apartheids gymma regler.

Nelson Mandela...

Född: 18 Juli 1918 I Umtata, Sydafrika.
Nelson Mandela var med och gjorde stora insatser för Sydafrika i befrielsegöringen mot Apartheid. För det fängslades han av Apartheid och satt 28 år på Robben Island. Den 11 febrari 1990 släpptes han fri. När han släppts så aretade han upp en ny regering ANC (African National Congres) med nuvarande president F.W Klerk, och valdes senare till president i landets första demokratiska val (där även den svarta majoriteten fick delta). Installerades som president 10 maj 1994. I juni 1999 efterträddes han av den nuvarande presidenten Thabo Mbeki. Efter detta fortsatte han att var aktiv i politiska frågor. Gift med Winnie Mandela 1958–1995.

Stranden...

När jag skrivit klart igår släckte jag lampan och somnade. Snacka om att jag sov gott. just nu ligger jag på stranden & det är 27 grader varmt ute. i vattnet är det ovanligt varmt. 19 grader. Det är en hel...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sydafrika & kapstaden

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-04-26

    blä

Källhänvisning

Inactive member [2008-01-31]   Sydafrika & kapstaden
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9170 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×