Upptäckternas tid i Europa

7 röster
11160 visningar
uppladdat: 2008-02-26
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Fråga: Vad drev 1500-talets upptäckare och vad hade den intensiva kolonialiseringen för effekt på eftervärlden?


Under 1400-talets slut tänds stubinen till den enorma explosion av utforskningsresor och kolonialisering som skedde under 1500-talet. 1492 landstiger Christoffer Columbos på en ö i Västindien och upptäcker ”den nya” kontinenten Amerika, han var inte först att ta skeppet ut i det okända men han var absolut den som gjorde det största avtrycket i historien.

Christoffer Columbos var en pionjär, och han var produkten av ett överlägset samhälle i form av skeppsbyggarkonst, vapenteknik och i kunskapen om navigation. Columbos föddes 1451 i Italien. Columbos hade en teori om att man kunde nå Indien genom att ta västra vägen istället för att åka runt Afrika, men denna teori godtogs inte av den portugisiska kungen. Columbos vände sig då till spanjorerna, men där fortsatte problemen för, han hade svårt att få stöd till resan, men till slut accepterade hovet Columbos förfrågningar och han kunde äntligen ge sig ut på sitt livs äventyr!

Det var många faktorer som drev dessa pionjärer: den ekonomiska, den religiösa och den, enligt min åsikt viktigaste; den äventyrliga. Människan ville helt enkelt utforska det okända, det ligger i hennes natur att söka sig mot det okända, att hela tiden ta nya steg och upptäcka nytt. Man kan dra paralleller till dagens människa, vår vilja att kartlägga nya världar. Idag söker vi oss ut i rymden eller ner i de djupaste havsgravarna.

Religionen var en viktig faktor till att koloniseringen tog fart, munkar och präster sändes ut tillsammans med handelsmän för att sprida den kristna tron. Resultatet av den katolska kyrkans mission på 1500-talet var att Central- och Sydamerika blev kristet, församlingar uppstod också kring kolonierna i Afrika och Asien. Man kan fråga sig hur denna mission genomfördes, historiskt sett har kyrkan alltid drivit igenom sin vilja, sin ensamrätt på sanningen med hjälp av våld och förtryck.



1 Många drogs just av möjligheten att bli rik, och möjligheterna var stora. Tidigare hade handelsrutterna gått över land till Indien och orienten, men det var kostsamt orsakat av de många mellanhänderna som skapades på vägen, därför sökte man en ny väg, och havet blev ”svaret”. Med de nya handelsrutterna kunde man tjäna stora pengar på handeln med andra länder, och detta utnyttjade de rika i Europa, de sponsrade upptäcksresarna så att de kunde ge sig ut på haven.

Man kan se den här frågan ur två perspektiv, å ena sidan så var koloniseringen en enorm framgång för Europa och för den katolska kyrkan. De lade under sig enormt stora landmassor som de kunde utnyttja för sin egen vinnings skull. De fick en obegränsad tillgång på naturresurser, arbetskraft och handelsmöjligheter. Kyrkan kunde sprida sin religion och utöka sin makt. Men å andra sidan så var det många som led stora förluster. Ursprungsbefolkningen blev illa behandlade, de trängdes undan och blev förslavade. De blev berövade av sitt lands naturtillgångar, de drabbades av ofantliga sjukepidemier som fördes med av de nya erövrarna. Om man väger Europas vinster med de sydamerikanska ländernas förluster så kan man fråga sig om koloniseringen kan försvaras? Jag tycker att denna kolonisering var viktig, det är ju den som har format dagens samhälle, jag försvarar företeelsen men jag tycker att de mänskliga förlusterna och lidandena för miljontals människor inte kan försvaras. Därför tycker jag att vi idag ska ge tillbaka det vi på 1500-talet förskaffade oss. Hur det ska ske har jag just nu inget svar på…

Vad fick då denna kaskad av upp...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Upptäckternas tid i Europa

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2012-11-26

    Grymt bra text! Vad har du använt för källor till detta du skrivit? Skulle du kunna länka mig dom? Tack på förhand.

Källhänvisning

Inactive member [2008-02-26]   Upptäckternas tid i Europa
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9316 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×