Danmark

6 röster
8365 visningar
uppladdat: 2008-04-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Danmark har cirka 5 400 000 invånare och huvudstaden heter Köpenhamn med 1 085 800 invånare. Danmark är en monarki och har Margrethe II som sin statschef. Statsministern heter Anders Fogh Rasmussen. Deras valuta är ”Danska Krona” och landets nationaldag är femte juni, dagen då Fredrik VII undertecknande Danmarks Riges Grundlov år 1849. Medellivslängden är 77 år.

Danmark heter Denmark på engelska och huvudstaden heter København på danska. Danmark består av öarna Jylland, Fyn, Själland, Bornholm, Lolland, Färöarna och Grönland, totalt har Danmark 400 öar. Färöarna och Grönland har ett eget självstyre men tillhör Danmark.
Landet gränsar till Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt, Östersjön, Öresund och till Tyskland samt till Sverige via Öresundsbron. Landets högsta berg heter Yding Skovhøj och är 173 meter över havet.

Största delen av landet består utav jordbruk och tolv procent av nationen är skog. Danmark har cirka 1 700 soltimmar och får 700 mm nederbörd varje år. År 2003 var åtta procent av befolkningen invandrare. Danmarks officiella språk är danska men färöiska och grönländska talas också i landet.

80 % av befolkningen ingår i statskyrkan som har evangelisk-lutherska som inriktningen. Landet har cirka 200 000 muslimer och 16 000 som tillhör Jehovas vittnen, landet har även religionsfrihet. År 1814 infördes undervisningsplikt. Föräldrarna kan då låta sina elever gå i skolan eller få undervisning hemma. Idag börjar alla skolan vid sju års ålder och går i grundskolan under nio år.
Idag börjar alla barn skolan vid sju års ålder och går i grundskolan under nio år.

Hälften av eleverna från grundskolan börjar på gymnasiet som pågår tre år medan var fjärde elev går på en yrkesutbildning. Köpenhamns universitet grundades 1479 och idag påträffas fem universitet i landet.

En av Danmarks största författare är H C Andersen som skrev över 50 sagor till barn. Johannes V Jensen fick nobelpriset i litteratur 1944. Företagen Bang & Olufsen och Lego härstammar från landet.
Från Danmark har Grethe & Jörgen Ingmann samt Olsen Brothers vunnit Eurovision Song Contest.

År 2005 anordnades 50-jubileumsshowen för festivalen i Köpenhamn. Danmark har fyra platser på FN:s Världsarvslistan bland annat Roskilde Katedralen och Kronborg Slott.

- Regeringen
Makten ligger hos landets regering och det är statsministern som utser regeringen.
Då statschefen har lyssnat på råden från alla partier i folketinget är det den som utser en förhandlingsledare vid en ny regering. Parlamentet har 179 ledamöter därvid två kommer från Grönland och två från Färöarna.

Minst vart fjärde år anordnas val. Det är dock statsministern som beslutar när det ska bli. Alla som är över 18 år får rösta och för ett parti ska komma med i Parlamentet måste landet få två procent eller få ett kretsmandat. Störst parti är ofta Socialdemokratier men även Venstre har haft höga andelar.

- Media
MetroXpress heter den första gratistidningen som kom till Danmark. Tidningen började tryckas den 3 september 2001 i Köpenhamn och efter ett tag kom den även ut i Århus. MetroXpress ges ut av bolaget Metro.
I Köpenhamn finns nu även morgontidningarna Nyhedsavisen och 24timer som invånarna får i brevlådan gratis varje vardag i Köpenhamn. Jyllandsposten är landets största tidning.

De största kvällstidningarna är BT och Ekstrabladet. I Danmark finansieras tre radiokanaler och två tv-kanaler av licenspengar och de största kommersiella kanalerna är TV2 och TV3. Danska TV3 ägs utav samma företag som svenska TV3.

- Landets historia
Då den senaste istiden upphörde började Danmark befolkas och cirka 1000 år senare bodde mycket jägare och fiskare i området. År 4000 f kr började befolkningen odla och cirka 2 000 år senare började de framställa vapen och redskap och år från 500 f kr brukade de järn. När landet enades är osäkert men år 900 vann Kung Harald hela Danmark och Norge. Danskarna tvingades bli kristna och år 1013 erövrades England. År 1035 blev England ett eget land igen. År 1103 bodde ärkebiskopen i Lund och Valdemar Sejr erövrade Estland i början av 1200-talet. Hundra år senare var stora delar av Danmark i ägo utav nordtyska grevar.

År 1397 fick Margrethe igenom Kalmarunionen, ett avtal där Sverige, Norge och Danmark var under en gemensam kung och år 1363 blev Erik av Pommern. Kalmarunionen gick 1427 med i Hansan. Efter kungen Kristofer av Bayerns död försökte Karl Knutsson bli kung över Sverige i ett av stegen att gå ur unionen. Med våld lyckades Kristian

I ena unionen 1457 och 1470 tog Sten Sture över som befriare. 1523 lämnade Sverige unionen med stöd av Gustav Vasa och 1814 lämnade Norge unionen. Mellan 1534-1536 inträffade ett inbördeskrig som ledde till att Danmark gick till den protestantiska läran och Adeln fick äga stora delar av marken.
Jämtland, Härjedalen, Bohuslän, Skåne, Halland och Blekinge hade efter krig på 1600-talet gått till Sverige.
År 1720 skrevs ett fredsavtal mellan Sverige och Danmark-Norge. År 1683 antogs grundlagen Danske Lov.

Efter det stora nordiska kriget fick landet en bättre ekonomi. Napoleon tvingade Danmark att gå med på hans sida vid kriget genom att bomba Köpenhamn 1807. Fredrik VII skapade en demokratisk fattning och vid kriget mot Preussen förlorades Slesvig och Holstein och Danmark förlorade 30 % av landets yta.

Då Hitler gick in i Danmark 9 april, 1940 tog Storbritannien kontrollen av Färöarna och Island samt USA tog kontrollen över Grönland. En dansk samlingsregering hade makten men Tyskland styrde för de mesta dels landet.

Under 1943 beordrad Tyskland att alla judar i Danmark skulle gripas men endast 481 judar greps medans 7000 smugglades till Sverige. 4 maj, 1945 befriades Danmark från Tyskland men Sovjetunionen hade makten över Bornholm till 1946.

- Modern historia
Danmark kom med i FN vid grundandet och 1949 gick Danmark, Norge och Island med i Atlantpakten vilket senare blev Nato. Danmark beslutade dock att kärnvapen är förbjudet i landet vid fred i landet.

Industrialismen och servicen ökade i landet. Danmark sa nej till Kärnkraftverk på 1970-talet vilket innebar att landet fick importera mycket kol och olja, Danmark gick även då med i EG, vilket numera är EU. 1992 sa landet nej till EMU. Det blev en ny omröstning 1993, då sa landet dock ja. År 2000 röstade landet om sitt medlemskap i den gemensamma valutan Euro, Danmarks befolkning röstade nej till valutan.

Danmark har som Sverige genomgått Kalmarunionen och röstat nej till Euro som valuta. Danmark är även med EU. Köpenhamn har som Stockholm en gratis tidning flera kommersiella tv-kanaler. Danmark har monarki och statsminister. I Danmark är det förbjudet att gifta sig med utlänningar om man är under 24 år, prostitution är lagligt i Danmark, vilket det dock inte är i Sverige.

För att få uppehållstillstånd måste man ha bott i landet i sju år. Under 2005 publicerades bilder på profeten Muhammed i Jyllands-Posten. Efter Muhammedteckningar stängdes Saudiarabien sin ambassad i Danmark, detta ledde också till bojkott av danska varor hos dem som är Islam.
Under Mars 2007 utbröt kraveller i Köpenhamn när polisen försökte utrymma ett ungdomshus.

Till Sovjetunionens upplösning har det varit oroligt över nya invasioner i Danmark sedan kriget mot Preussen 1864. 1992 ingick Danmark ett militärtavtal med Polen, Baltländerna och Ryssland.
Under 1900-talet hade Danmark ett rekordantal trupper i Jugoslavien.
Danmark och Sverige vill att EU ska förbättra miljön och sysselsättningsfrågorna i länderna. Under andra halvåret av 2002 hade Danmark ordförandeskapet i EU. När USA började kriga mot al-Qaida under 2001 deltog Danmark med specialstyrkor.

Under februari 2007 meddelade Danmark att senast augusti 2007 ska trupperna vara hemma. Under kriget har fem danskar dödats. Färöarna och Grönland är inte med i EU men tillhör officiellt Danmark.
- Samhället
Av alla EU-länderna har Danmark den nästa högsta BNP per invånare, arbetslösheten har sjunkit de senaste åren, statsskulden är liten, Danmark har inte en stormängd mineraler dock är landet rikt på olja och naturgas. Efter 1997 producerar Danmark ett överskott av energi.

Ungefär 66 % av landet består av jordbruk och det finns över 8000 stora lantbruk, av EU-länderna är det bara Spanien som får större fiskfångster, fiskebeståndet har minskat kraftigt de senaste åren.

Tolv procent av alla arbetare jobbar inom industri. Den största handeln sker med EU-länderna och landet importerar mycket bilar, papper och olja och Danmark exporter jordbruksprodukter, mediciner och fisk. 85 % av alla anställda är med i facket. Just nu är arbetslösheten cirka sex procent.

Liksom Sverige har Danmark barnbidrag, pensioner och socialhjälp. Hälsan är inte lika bra i Danmark som resten av Norden, en orsak är att inköpen av alkohol och nikotin är högre. Det är vanligt att svenskar som bor i södra delen av landet åker till Danmark för att få köpa alkohol.

- Kommunikation
År 1844 fick Danmark sin första järnvägs strecka vilket blev nordens första. Järnvägsnätet är cirka 300 mil, i Landet finns en stor mängd med tunnlar och broar. Under sommaren 200 förbands Sverige med Danmark genom Öresundsbron, Köpenhamns flygplats Kastrup är Nordens största.

Den största mängd med turister i Danmark kommer från Tyskland och Norden. I Billund finns Legoland, vilket är världens största tivoli byggd av Lego. På Färöarna bor cirka 47 700 invånare. I skolan lär man sig tre språk, Färöiska, Danska och Engelska. Dimmalaetting heter den största tidning.
Ön befolkades redan på 700-talet och tillhörde Norge från 1035, efter 1814 tillhör det Danmark och 1948 fick Färöarna eget självstyre med en egen flagga. Grönland är världens största sjö med 2 miljoner km2 Cirka 81 % av landet är täckt av is.

Isen kan bli upp till 3,5 km tjocka. Grönland har 57000 invånare och två veckotidningar. Grönland började befolkas 2500 f kr. År 1721 började ön tillhöra Danmark och USA har stora militärbaser här och 1979 fick de ett eget styre och flagga. Idag finns det cirka 20 000 danska medborgare som är från Tyskland.

Köpenhamns tunnelbana öppnades 19 oktober,...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Danmark

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-04-28]   Danmark
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9744 [2024-03-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×