Aspergers Syndrom

8730 visningar
uppladdat: 2008-05-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Allmänt om Aspergers Syndrom

Aspergers Syndrom är en mild form av autism. Autism och Aspergers gör att man har svårt att umgås med andra människor och stör människans sociala förmåga. Men till skillnad från en person med Autism har inte personer med Aspergers svårt att prata. Dom kan bara prata lite stelt och har svårare att öppna sig. Barn får också svårt att samordna sina rörelser och har svårt för att umgås med jämnåriga och har ett väldigt avvikande beteende. Dem har ofta någon slags begåvning som ligger över normalvariationen.
Det är fler pojkar som får Aspergers Syndrom, men flickors symtom är mildare och därför uppmärksammas inte på samma sätt.

Barn med Aspergers skiljer sig inte utseendemässigt från andra, dessa barn kan då bli uppfattade som ohyfsade och ouppfostrade för deras avvikande beteende.
Rutiner
Personer med Aspergers syndrom vill ha fasta rutiner. De vill göra samma sak vid samma tid. Ändrar man på deras rutiner kan de bli arga och ledsna. De vill veta vad de ska göra hela tiden och tycker inte om överraskningar. Ska man ändra på något ska man förbereda det långt innan.
Symtom
Personer med AS (Aspergers Syndrom) har svårigheter med att tolka ansiktsuttryck och andra sociala signaler. Men dem kan också få vissa positiva egenskaper, som t.ex.
• Förbättrad minnesförmåga
• Förbättrad mental fokus och kan därför förstå logiska problem.
• Har ofta ett specialintresse som gör att dom verkligen lägger hela sin själ i detta ämne.
Många med AS har blivit framgångsrika inom matematik, vetenskap, musik eller språk.

Många barn med AS lider av bristande uppmärksamhet och är överaktiva. Men en del med AS blir tvärtom, de blir stillsamma och tysta och lättskötta. Men de stillsamma kan få aggressiva utbrott om man stör den invanda rutinen.
När man träffar andra människor brukar det vara ganska lätt att se hur de mår. Man ser om människan är glad eller ledsen till exempel. Men alla människor kan inte se det. Om man har Aspergers så kan man inte uppfatta sociala signaler.
Varför får man Aspergers syndrom?
Ingen vet varför man får Aspergers syndrom. Men man vet hur många som har det. Forskare har tagit reda på att en person av 200 har Aspergers syndrom. De flesta är pojkar. Men allt fler flickor har det. Forskarna tror att man kan ärva det. De vet att man inte får det för att man har problem hemma när man växer upp. Det är en skada man föds med.

Man kan också ha andra funktionshinder tillsammans med Aspergers, som t.ex.:
• Adhd
• Tourettes Syndrom
• Depressioner
• Tvångstankar/tvångshandlingar, tvångssyndrom

Man kan inte bli frisk från Aspergers, men man kan få hjälp att leva med det. Man får ofta lära dem hur de ska vara mot andra och hur man pratar men det kan ta mycket lång tid att lära sig detta.
Behandlig
Detta brukar finnas med i behandlingsprogrammet:
• Träning i socialkompetens för att kunna prata och förstå signalera.
• Kognitiv beteendeterapi för att lättare hantera känslor som kan vara aggressiva eller ångestattacker och för att minska det tvångsmässiga intresset för rutiner.
• Medicinering mot depression, ångest och ADHD.
• Arbetsterapi eller sjukgymnastik för att hjälpa till med den bristande motoriska koordinationen.
• Logopedi, för att hjälpa till med problem i en normal konversation.
• Träning och stöd åt föräldrar, för att föräldrarna ska kunna förstå hur dom ska hantera barnet med Aspergers och kunna ge stöd och hjälp i hemmet.Avslutning/sammanfattning
Aspergers är en mild form av autism som gör att man har svårt för det sociala. Dom ser inte de sociala signaler som andra människor ser, att någon är ledsen eller är glad osv. Dom ser allt neutralt kan man säga.
Många med AS kan leva ett normalt liv när dom har fått lära sig hur man ska bete sig mot andra människor. Aspergers går inte att bota och det är ärftligt.

Jag har en barndomskompis vars lillebror har Aspergers. Han fick inte sin diagnos fören vid tioårsåldern. Vi undrade ofta varför han fick såna aggressionsutbrott så fort vi satte oss vid hans dator och grejade. Han började alltid skrika så fort vi gjorde saker som inte funkade för honom. Vi visste redan innan han fick sin diagnos att han hade tvångssyndrom eftersom att han var tvungen att ha allting på sitt sätt. Så fort vi skulle leka så började han ställa i ordning alla saker på sin plats för att vi hade flyttat på dem. Och han var lite annorlunda mot mig och min kompis än vad man brukar vara. För han brydde sig inte om att vi inte orkade lyssna när han pratade om något utan han fortsatte prata och nöjde sig med att vi var tysta efteråt och han krävde inget svar.

Nu har man mer förståelse för varför han var så. Men då vart man mest irriterad på honom för att han var som han var. Men eftersom att jag var mindre då så visste jag inte exakt var Aspergers var. Men när deras föräldrar förklarade för mig så hade man mer förståelse.

Jag själv tycker inte att Aspergers ska klassas som en form av autism, för jag tycker att dem skiljer sig för mycket. Någon med autism kan ofta inte prata och har svårt att lära sig att prata, och vis...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Aspergers Syndrom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2008-05-12]   Aspergers Syndrom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=9850 [2022-01-24]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×